Profesor istorije Hadži Marko Dimitrijević je sve, samo ne običan prosvetni radnik. On je jedan od onih predavača zbog kojih ti ne trenutak bude žao što ne možeš da se vratiš u školu i koji decu ne uči samo istoriji, već i životnim vrednostima i pruža im uspomene iz osnovne i srednje škole kojih će se sećati sa osmehom na licu.

Read more...

Iako njena izjava da „više nema šta da očekuje od života“ ne deluje optimistički, ona je i dalje veliki borac, žena puna energije, spremna da pomogne drugima.

Read more...

Hrvatska književnica Vedrana Rudan u novom tekstu priča o majčinstvu. Šta se desi kada duboko u sebi počne da vas radi majčinski nagon? Da li se zbog toga ikada kajete ili zažalite? Kniževnica je postavila neka teška pitanja i dala surov, ali istinit odgovor.

Read more...

U Osmanskom carstvu postojanje muškog harema je bilo potpuno legitimno, kao i držanje ženskog harema, što su u punoj meri koristili sultani i ostali velikodostojnici. Tako su i u Beogradu u 19. veku postojali muški haremi u kojima su mladići služili za novac koji im je isplaćivan iz budžeta tadašnje Srbije.

Read more...

Povodom nedavne izjave Tome File, jednog od najpoznatijh advokata sa ovih prostora, u kojoj je ubicu nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, Zvezdana Jovanovića, proglasio herojem i patriotom, a uz to ga izjednačivši sa Gavrilom Principom, oglasio glumac Čedomir Petrović.

Read more...

Milovan Ilić Minimaks preminuo je u februaru 2005. u Padovi gde mu je godinu dana ranije izvršena transplantacija jetre. On je bio radio i TV voditelj, novinar, aforističar koji je svojom duhovitošću i inventivnošću uveseljavao naciju i pomogao mnogim estradnim umetnicima da postanu slavni, ali njegov život nije bio najsjajniji.

Read more...

Njegov život pre i posle monašenja mogao bi da posluži kao inspiracija za film. Shiarhimandrit Serafim Bit-Haribi sve je poznatiji u pravoslavnom svetu pošto liturgiju služi na iščezlom aramejskom jeziku, inače jeziku kojim je Isus govorio.

Read more...
Scroll to top