BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić ugostio nas je na Andrićevom vencu i u novogodišnjem intervjuu Telegrafu bez dlake na jeziku govorio je o svom odnosu s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, o najnovijem nacrtu plana za Kosovo i Metohiju, da li će SNS biti njegova poslednja stranka, ali i o menjaju Ustava i mnogim drugim pitanjima.

Odmah pored novogodišnje jelke u predsedničkoj fotelji razgovarali smo s Tomislavom Nikolićem, prvim čovekom Srbije, a jedini uslov koji nam je postavio šef države je taj da nema tabu tema.

{adselite}Počeli ste da radite na novom planu za Kosovo i Metohiju, šta se to promenilo pa je potrebno usvajanje novog takvog dokumenta?

- Postupak rešavanja statusa Kosova i Metohije biće ubrzan i Srbija bi trebalo da bude spremna za to. Kako spremna? Tako što će Skupština ponovo da usvoji program mera, a da ne bih bežao od toga, ja sam spreman da uradim predlog toga, Vlada je spremna da zajedno sa mnom u tome učestvuje.

Šta će predviđati nova platforma i koje su to nove “crvene linije” koje Srbija ne sme preći?

- Platforma će predviđati maksimum koji je danas ostvariv i predstavljaće ono ispod čega Srbija ne sme da ide, ali isto tako i nešto do čega možda Priština neće hteti da ide. Ja sam i prvi plan napravio (2012. godine) pa je doživeo reviziju, jer je Vlada otvoreno rekla da postoje stvari koje ne može da sprovede. Ja i sada neću da predložim nešto što Vlada ne može da sprovede. Sigurno neću napisati plan za ono što bih želeo da bude nego za ono za šta mislim da je ostvarivo. Zbog toga sam na konstantnoj vezi s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je upoznat sa svim dešavanjima.

Hoće li ta nova rešenja zahtevati i pormenu Ustava Srbije?

- To se neće dogoditi, jer samo priznanje nezavisnosti Kosova zahteva promenu Ustava Srbije, a tog čina neće biti dok sam ja predsednik Srbije. Sve drugo što je već upisano u Ustav, a naziva se suštinska autonomija mi poštujemo.

Postoji li realna opasnost da se Srbija na kraju, ipak nađe pred ultimatumom – priznanje Kosova ili ništa od EU?

- Ja nisam rekao ništa novo, već sam ponovio samo ono što je meni u lice rekao Johanes Han. Znate ja sam i na konferenciji za novinare to rekao, a on je sa slušalicama na ušima i prevodom na engleski slušao sve moje reči, kada sam rekao da će EU tražiti da priznamo Kosovo… Ništa nije rekao, nije se pobunio, a to nije uradio do dana današnjeg. Ubeđen sam da bi Srbija za mesec dana postala članica EU, ukoliko bi odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Da li će Kosovo biti onda i kočnica za otvaranje bilo kakvih pregovora sa EU?

- Ja sam za to da ne nabijamo glavu u pesak, da naši razgovori sa EU budu na temu – kakav uslov nam postavljate u vezi Kosovom i Metohijom. Otvorite to poglavlje 35, pa da vidimo kakav uslov tražite. Srbija je do sada pokazala dobru volju, kao i da problem želi da reši, ali da nezavisnost Kosova, ponavljam neće da prizna. Hajde da taj kamen spoticanja sklonimo i da znamo – može li ili ne može. Jesu li toliko odlučni u tome da je Kosovo nezavisno da time ugroze dugogodišnji rad na ispunjavanju uslova i sve pregovore koje sa njima imamo, ili možda postoji rešenje na koje možemo da ukažemo, a da oni kažu Albancima: “Pa, ovo je sasvim prihvatljivo rešenje”.

- Činjenica da Srbija nije uvela sankcije Rusiji nije razlog što nijedno poglavlje u pregovorima sa EU još nije otvoreno.

Reklo bi se da ste jedan od najvećih kritičara Vlade Srbije, otkud to?

- Nisam kritičar, ja samo uvek kažem ono što mislim. Nismo u nikakvoj kohabitaciji, ali ponavljam ukoliko ode ova vlada i ja idem s njom. Ubeđen sam da podrška premijeru Aleksandru Vučiću od ovakvog pedsednika Srbije mnogo znači, naročito u narodu. Vlada primenjue riskantne mere za nju, a premijer Vučić je u godinama kada može da rizikuje i da jedan mandat provede u opoziciji, a da ga narod nakon toga vrati na vlast.

Često ste na udaru medija, ko želi da Tomislav Nikolić ode sa funkcije predsednika?

- Možda su to baš oni koji žele i kojima treba slabiji Aleksandar Vučić, a ti koji me napadaju znaju da Tomislav Nikolić neće nikoga da tuži, pa poturaju tamo nekoj deci da o meni pišu svašta. Ja neću da udaram na decu.

 

 

U kakvim ste odnosima sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem?

- U odličnim. On ima moju podršku uprkos tome što nam stavovi po mnogim pitanjima u prethodnih 20 godina nisu bili istovetni, ali smo uvek uspeli da sve probleme rešimo. Ne viđamo se često, ali kada god smo u prilici ozbiljno i prijateljski porazgovaramo.

Može li se onda dogoditi da Vučića i Vas u jednom trenutku vidimo na različitim stranama?

- To nije moguće. Može se dogoditi samo da Vučić bude u SNS-u, a ja da ne budem nigde.

Da li to znači da će Srpska napredna stranka biti vaša poslednja politička partija u karijeri?

- Odgovor na to pitanje zavisi pre svega od zdravlja i od toga šta me očekuje u životu. Ne bih želeo nikome da se namećem, pa ni da budem konkurencija svojoj stranci, ali nije isključeno da ponovo budem član SNS-a.

Često Vas u medijima pominju i po Fondaciji Dragice Nikolić, ali i njenim i vašim skupim odevanjem?

- Znate u Srbiji nikada neće biti zadovoljni. Kada vide na meni skupe cipele kažu eno ga rasipa se, a da je na meni jeftina garderoba, rekli bi zar taj da nas predstavlja?! Šta ja treba da radim? Još jednom ističem ponosan sam na rad moje supruge i to je sasvim normalno za sve u svetu. Mnoga porodilišta su obnovljena u Srbiji, a za mene nema veće nagrade od toga.

 

 

 

Da li ste poklonili predsedniku Rusije Tomovaču i od čega?

- Jesam, naravno i oduševio se tim poklonom. Čak nam je tražio da mu damo broj od proizvođača ambalaže, ali rekli smo mu da je to specijalno napravljeno za predsednika Republike Srbije. Poklonio sam mu dunju.

Prilikom razgovora sa premijerom Kine Li Kećijangom citirali ste Tarabiće, da li se kajete možda zbog te izjave?

- Ne. Naravno da se ne kajem, pa ja sam odrastao na tim predviđanjima.

Kako je reagovao premijer Kine?

- Odlično, bio je oduševljen. Nije čuo za to proročanstvo i poručio mi je da ćemo piti zajedno tu vodu, onako u šali.

Vojislav Šešelj je u svojim poslednjim izjavama na Vaš račun uputio čak i pretnje?

- To me je najviše povredilo i zabolelo, to nije u duhu kumstva, a ja o njemu ne želim da kažem nijednu ružnu reč. Ja sam i kao predsednik Republike Srbije, a to možete videti u stenograma mojih govora i pred UN tražio da se reši problem njegovog zatočeništva.

Pored Kosova, pred kojim će se izazovom Srbija naći u 2015. godini?

- To je sigurno ekonomska i socijalna situacija. Izazov je da se razne vrste protesta ne pretvore u neki veliki bunt. Nema države u kojoj nema protesta, svako ima na to pravo, međutim, kod nas mnoge kategorije ne shvataju da sada svi treba da stegnu kaiš.

Srbija od 1. januara preuzima predsedavanje OEBS-om, kako na to gledate?

- To je idealna je prilika da se Srbija dokaže na tako teškom i važnom zadatku.Voleo bih da ostane zabeleženo u istoriji da je u vreme srpskog predsedavanja jedno žarište, kao naprimer što je u Ukrajini rešeno i da je time sprečen rat.

(Izvor: Telegraf.rs / D. Zlojutro) 

FacebookTwitterLinkedin

Pin It

 

Scroll to top