„Nažalost, naši naslednici nisu nastavili tamo gde smo mi stali, već su učinili značajne korake unazad”, kaže Josipović.

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović u ekskluzivnom intervjuu za „Alo!” govori o tome kako su i zašto odnosi Srbije i Hrvatske narušeni, komentariše presude Slobodanu Praljku, Ratku Mladiću, otkriva nam svoj odnos sa nekadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali i kaže da Zagreb ne bi smeo da blokira Beograd na putu ka EU.

 

Nekadašnji šef hrvatske države često dolazi u Srbiju, u kojoj je, kako kaže, uvek dobro primljen.

*Bili ste nedavno u Beogradu, kako vas dočekuju u Srbiji?

- Veoma dobro. Ljudi mi prilaze, razmenimo koju rečenicu, zabeležimo fotografiju... U Beogradu se uvek dobro osećam.

Ivo Josipović u Beogradu

*Foto: Alo / Ivo Josipović u Beogradu 

*Da li mislite da bi presuda „herceg-bosanskoj šestorci” mogla da izazove nove tužbe i nemire na Balkanu?

- Sama po sebi, ta presuda, a ni druge, nije odlučna za moguće pogoršanje odnosa u regionu. Puno više me brine opšta klima, koja već dugo nije dobra. Izraziti nacionalizam, proustaške i pročetničke tendencije, rast netrpeljivosti, neodgovorno nadmetanje teškim rečima...

*Kako komentarišete presudu Haškog tribunala u kojoj stoji da je Franjo Tuđman bio tvorac zločinačkog plana za BiH?

Ne znam zašto Ratko i Sloba nisu povezani

 

*Kako komentarišete presudu Ratku Mladiću?

- Mislim da je sud ispravno utvrdio njegov doprinos zločinima u BiH. I u Hrvatskoj je ostavio krvav trag, ali za to mu nije suđeno. Ne znam zašto, za razliku od nekih drugih presuda, sud nije ustanovio povezanost Mladića i Miloševića i njegove politike.

 - Presuda se odnosi na individualnu kaznenu odgovornost pojedinaca kojima se sudilo. Politički okvir u kojem su počinjeni zločini sud je prepoznao kao onaj koji je nužno vodio do tih zločina za koje se sudilo šestorki. Istoričari će se još dugo baviti onim što se događalo i time koje su sve politike, od Miloševićeve, pa nadalje, doprinele stradanjima.

*Da li mislite da će posle takve presude, u kojoj se Tuđman i Hrvatska pominju kao deo zločinačkog plana, uslediti tužbe Srba i Bošnjaka za naknadu štete?

Vučić mora što pre u Zagreb - Poseta predsednika Vučića Hrvatskoj odložena je za neko srećnije vreme, da li mislite da će to srećnije vreme doći, i kada? Moralo bi doći. Kada? Ne znam. Ali nije dovoljno tek da se predsednici nađu, nego da susret proizvede pozitivne efekte. Želim da to bude što pre.

- Nisam siguran da za to u pravnom svetu, međunarodnom i nacionalnim pravima, postoji odgovarajući pravni okvir. Uostalom, to se vidi i na primeru Srbije, čije je vodstvo sud u nekoliko presuda označio kao nosilac zajedničkog zločinačkog poduhvata, i u Hrvatskoj i u Srbiji. Smatram da bi bilo humano osnovati međunarodni fond koji bi onima koji su najviše stradali, ne samo u ratovima na području bivše Jugoslavije nego u svim ratovima, dao određenu zadovoljštinu.

Ali u današnjim odnosima to je utopija. Inače, strašno je što se, praktično u svim predmetima, osuđenici za ratne zločine, čak i za genocid, u svojim sredinama tretiraju kao heroji. Govori se o njima i slave se, a žrtve zločina gotovo da niko i ne spominje.

Boris Tadić

 *Foto: Tanjug / Rade Prelić 08.09 / Boris Tadić

*Da li posle presuda u Hagu i reakcija iz Srbije, Hrvatske i BiH uopšte možemo govoriti da je Haški sud doprineo pomirenju u regionu?

- U osnovi, zadatak nijednog suda nije primarno pomirenje ili neki drugi cilj izvan utvrđivanja da li je neko počinio zločin. A primarno u politici, ali i u drugim društvenim faktorima jeste da presude i odnos prema zločinu i žrtvi koriste za pomirenje. Nažalost, deo politike suđenja i presude koriste upravo suprotno, za produbljivanje sukoba i mržnje. Vrlo je važno da se razume da su presude donesene pojedincima, nikako celim narodima i državama.

   

*Kako komentarišete odnose Srbije i Hrvatske danas?

- Odnosi su znatno lošiji nego pre tri-četiri godine. Najbolji su bili u vreme kada smo ih gradili predsednik Tadić i ja. Ostalo je puno otvorenih pitanja, ali pomaci, posebno u opštoj klimi među državama i narodima, bili su pozitivni. Nažalost, naši naslednici nisu nastavili tamo gde smo mi stali, već su učinili značajne korake unazad.

*Uporedite vaš odnos sa Borisom Tadićem dok ste bili predsednik sa odnosom današnjih predsednika Hrvatske i Srbije?

- Mi smo istinski sarađivali, danas se lideri uglavnom međusobno podbadaju.

*Da li se i dalje čujete i družite sa Borisom Tadićem?

- Da, svakako! Boris je sjajan čovek i političar. Često se sretnemo i na nekim međunarodnim konferencijama i uvek imamo šta reći jedan drugome.

Neće nam niko menjati ulice - Da li mislite da će EU zahtevati posle presuda iz Haga da se skine Franjo Tuđman sa imena aerodroma, ulica i slično? Ne verujem da će se EU ili bilo ko drugi baviti nazivima naših ulica i gradova.

Da li mislite da Hrvatska treba da blokira Srbiju na njenom putu ka EU?

- Ne. Čak je i Hrvatski sabor doneo deklaraciju kojom podržava evropski put svih naših suseda. A na Srbiji je da ispuni sve uslove. Ne znam šta će sadašnje ili neko buduće hrvatsko vodstvo, ali mislim da bi trebalo prepoznati da je i u našem interesu da susedi uđu u EU. Ulazak svih država regiona u EU silno će ojačati sigurnost i ekonomiju svih zemalja.

*Da li će Ivo Josipović ponovo u vrh hrvatske politike, na mesto premijera ili predsednika?

- Ne znam... Rano je. Moram reći da zaista uživam u „civilnom“ životu. A i pitanje je koliko u promenjenim društvenim okolnostima, snažnom rastu desnog sentimenta, političar mog profila može ostvariti uspeh.

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top