BalkansPress

Dobro došli!

Danilo Bata Stojković  bio je jedan od najvećih srpskih glumaca. Duboko posvećen glumi, neumoran u toj večitoj igri kako pred kamerama tako i u pozorištu.

Intervjuje nije često davao. Ovo je jedan od retkih intervjua u kojima je otovorio dušu i pričao o najtežim trenucima u karijeri, porocima, kolegama...

"Uvek je onako kako drugi vide. Znate ima jedna anegdota - Svaka baba bi igrala školice samo da je noge ne bole", kaže na početku Bata.

 

*Na pitanje šta mu je najteže bilo na nekom snimanju on se prisetio "Maratonaca"...

"Znate kako ja nisam od ljudi, a nisu ni naši filmovi tehnički rešavano zbog para i okolnosti, pa smo sami morali da budu u kadru... Najteže mi je bilo u Maratoncima ... Padao sam jedno 150 puta sa te papučice kad kreće auto...To se ne vidi mnogo na filmu... ali padati na beogradsku kaldrmu to nije lako", rekao Bata u tom intervjuu.

*Razvejao je i sumnje da je u sceni u filmu "Balkanski špijun" kada pada sa balkona umesto njega bio kaskader.

"Ko je rekao da je bio kaskader? U toj sceni nije bio kaskader" odlučan je bio Bata.

*Novinari su ga pitali da li je tačno da se sreo i sa Titom.

"Ja? Promenili ste ime. Neki Bata jeste bio sa Titom, ja nisam. Ja sam Tita video samo iz kola kad je mahao. A ako je on mene video... Znate, ne ulazim u biografije ljudi koje mnogo ne cenim."

 

O tadašnjoj političkoj situaciji u Crnoj Gori Bata kaže da ne želi da drži pridike i da nekoga podučava, ali da samo navija za ono za šta Crnogorci navijaju.

"Mislim da ako ne budekod nas, da Crna Gora ima njuha za pravu demokratiju, za prosperitet... pa ko je onda ne bi podržao. Znate kako vi kažete - Jesi li za Mila ili Momira? A on kaže - Jesam", ispričao je Bata.

*Kada su ga novinari upitali "kako je kod porodice Milošević" i šta radi Marko, Bata je samo kratko rekao:

"Šta dalje da vam pričam kad se Milošević vozi Titovim kolima. A šta čini Marko Milošević to znate vi... on je vaša generacija."

I tada je o svom poslu govorio sa velikim poštovanjem.

"Glumiću dok me ne ubiju", rekao je pomalo šaljivo.

O svojoj profesiji govori kao poštenoj "barem po tome da ne možemo ništa da se ukrade". 

"Sve ide preko računa, možda nešto malo ide na ruke... Ali to je malo prema onome što vidim kod nekih koja kola voze i kakvim se lancima opasuju."

 

*Novinari su ga, pola u šali pitali o nekakvoj aferi sa "nekom tuđom ženom" koja se povezuje sa njim...

"Afera? Sa ženom? Jel vi znate da pričate sa Batom Stojkovićem a ne tim drugim Batom."

Bata Stojković je progovorio i o porocima - alkoholu i kocki.

"Volim da popijem... Kako ima glumac koji ne voli da popije. Samo je bitno kad. Samo cenim glumce koji popije zasluženo piće a ne kad popije piće kao stimulans. Moje piće je vino.  Francuzi da bi malo popili vina, a mi jedemo koliko nam je nužno da popijemo vina. A što se kocke tiče ja u životu igram samo tabliće sa svojom ženom i jednom prijateljicom na letovanju. I kladimo se recimo u kravatu ili džemper. To je jedino što ja znam da igram", ispričao je tada Bata.

Kaže da mu je hobi fudbal.

"Kako čovek stari onda prestaje ta želja za navijanjem nego se gleda kvalitet igre, tu je želja za dobrim potezom... Dejana Savićevića obožavam da gledam. On se igra, a kad se igra on i meni pravi zadovoljstvo."

Na kraju otkriva i priču oko one scene kada ga Paja Vujisić udara letvom u "Maratoncima"...

"Bila je malo prosečena letva al je Paja promašio pa me udario zdravim delom. Sva sreća što imam jako veliki vrat u širinu a mali blizu ramena pa sam izdržao. A posle... Znate, sa starijima se ne sporim i ne diskutujem o postupcima. Tako sam vaspitan", rekao je Danilo Bata Stojković u jednom davnom intervjuu za Antenu M.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top