BalkansPress

Dobro došli!

Vladimir Putin je izjavio - Rusija može iskoristiti nuklearno oružje samo odgovarajući na nuklearni udar ili ako bi došlo u pitanje samo postojanje zemlje.

 

*On je u intervjuu američkom telekanalu NBC dodatno objasnio, odgovarajući na pitanje Megan Keli može li se dogoditi da Moskva na nenuklearni napad odgovori nuklearnim oružjem:

„Dakle: postoje samo dve situacije koje nas mogu naterati da primenimo nuklearno oružje – nuklearni napad na Rusiju i realna pretnja samom postojanju naše zemlje i države“.

*Keli je posebno interesovalo: da li je sve što je ruski lider prodemonstrirao „tek kompjuterska simulacija ili realno novo oružje“. Njegov odgovor je bio:

„Sve je realno. Svo to oružje se dobro pokazalo na testiranjima. Svaki naš novi sistem lako zaobilazi celu protivnički protivraketnu odbranu. Naravno, neki od sistema će još biti dorađivani i doterivani. Drugi su već isporučeni Oružanim snagama i nalaze se na borbenom dežurstvu“.

*Upitan da li u Rusiji već postoje interkontinentalne rakete sa atomskim energetskim blokovima za koje je naveo da su uspešno testirani, Putin je rekao:

„Sve probe su bile uspešne. Samo, ti sistemi su na različitim nivoima spremnosti. Neki su, kao što sam rekao, već na borbenom dežurstvu u odgovarajućim jedinicama“.

 

U nastavku je posebno naglasio:

„S obzirom na mogućnosti našeg najnovijeg naoružanja, Sjedinjene Države su sredstva svojih poreskih obveznika – potrošena na sisteme protivraketne odbrane – naprosto uludo potrošile. A mi smo Sjedinjenim Državama predlagali da zajedno napravimo sistem PRO, ali je to Vašington odbio“.

*Upitan – treba li njegov nastup pred Federalnom skupštinom smatrati „objavom novog hladnog rata“ – predsednik Ruske Federacije je uzvratio:

„Ljudi koji tvrde da je moja poslanica objava novog hladnog rata ne bave se analitikom već propagandom“.

*Povodom pitanja – da li su SAD i Rusija stupile u trku u naoružanju – rekao je:

„Trka u naoružanju je počela kada je Vašington objavio da SAD istupaju iz sporazuma o protivraketnoj odbrani. Samo, nas niko neće uvući u trku u naoružanju kakvu neki priželjkuju“.

(BalkansPress / Intermagazin.rs)

Scroll to top