General Salvatore Kuoči, komandant NATO snaga u južnoj pokrajini, za "Novosti": O ostanku misije, ako se formira tzv. vojska Kosova, odlučivale bi članice Alijanse.

Formiranje tzv. oružanih snaga Kosova odluka je kosovskih institucija, u skladu sa ustavnim procedurama, a Kfor nastavlja da prati debatu o budućnosti KBS. U slučaju da se formiraju oružane snage, zemlje članice Alijanse pojedinačno bi odlučivale o tome da li bi snage Kfora ostale na teritoriji Kosova.

Ovo, u razgovoru za "Novosti", kaže Salvatore Kuoči, komandant Kfora i dodaje da, zasad, NATO nema plan da promeni ili smanji misiju, koja nastavlja da obavlja zadatke prema Rezoluciji 1244 i Vojnotehničkom sporazumu.

 

* Da li Kfor obučava pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga, tj. da li je i to deo zaduženja vaše misije?

- Kfor u okviru svog mandata i zadataka podržava razvoj i unapređenje kapaciteta KBS. To znači da KBS treba da bude u mogućnosti da reaguje na krizne situacije i pomogne civilnim vlastima u slučajevima vanrednih situacija. Poslednji primer ove podrške je vežba "Srebrna sablja".

* Budući da je Kfor sve ređe prisutan na terenu, možete li da obezbedite sigurnost Srba?

- Od Kfora se ne traži da bude stalno prisutan na terenu, ali je uvek tu kada je neophodno. U svakom slučaju, posle dešavanja poslednjih meseci, Kfor je povećao svoje prisustvo, uglavnom na područjima naseljenim Srbima.

REZOLUCIJA 1244

* Da li NATO podržava jednostranu nezavisnost Kosova?

- NATO se pridržava principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemalja u regionu u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i Helsinškim završnim aktom. Zvanično priznavanje država isključivo je i suvereno pravo svake članice NATO pojedinačno.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top