BalkansPress

Dobro došli!

Pariz je napravio istorijsku grešku što je priznao Kosovo. Ono je srpska pokrajina, srce srpskog bića. To bi bilo isto kao kada bi se jednoga dana Sen Deni, u kom je čuvena Bazilika s nekropolom francuskih kraljeva, i gde je trenutno muslimansko stanovništvo postalo većinsko, odvojio od Francuske uz objašnjenje da postoji populacija koja je zamenila starosedeoce.

Ovako za "Novosti" govori Emerik Šoprad, koji je nedavno u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, javno progovorio o stradanju Srba na KiM. Ovaj funkcioner Nacionalnog fronta, poručuje i da Kosovo nikada ne može da uđe u EU zato što je "leglo kriminala i snosi odgovornost za etničko čišćenje Srba i drugog nealbanskog življa".

U čijem je interesu nestanak Srba sa KiM?

- Sve je, nažalost, nastavak onoga što se dešavalo 1999. godine, iz vremena nelegalnog rata NATO protiv Srbije, čiji je cilj bio da se potvrdi separatizam Albanaca s Kosova, koji su, iz demografskih razloga, postali većinski na ovoj teritoriji. A EU je sledila američku politiku.

 

Ko profitira od toga?

- Uglavnom SAD. Srbija je pravoslavna zemlja, istorijski bliska Rusiji, regionalna sila. Razbijanje Jugoslavije imalo je za cilj da se oslabi srpski narod u korist drugih nacija. Iza prava manjina, krili su se strateški interesi, američki, ali i nemački.

Kako se danas postaviti prema dešavanjima na Kosovu?

- Treba braniti prava Srba. Oni se nalaze na svojoj zemlji. Nema razloga da budu tretirani kao građani drugog reda.

Šta je rešenje za KiM?

- Ima mnogo različitih modela, kao što je, na primer, jaka autonomija Zapadne Sahare u suverenom Maroku. U svakom slučaju, Kosovo i Metohija, sa svojim specifičnostima, treba da ostane pokrajina unutar Srbije. Logika nezavisnosti vodi u bezilaz. Tim pre što Albanci s Kosova imaju mafijašku ekonomiju koju, uglavnom, održavaju švercom, u šta sam mogao da se uverim tokom moje posete pre nekoliko godina. A to je veoma opasno, i za lokalno stanovništvo, i za EU, ako želi da integriše ovaj region.

KLjUČNA ULOGA ZAPADNIH SLUŽBI

Koliko su zapadne službe bile uključene u razbijanje Srbije?

- Poznato je da je BND u ono vreme podržavala OVK. Prešlo se s kulturnog terena na politički, do separatizma. U potpunosti razumem to što se Srbija tome protivi. Danas se nastavlja s potvrđivanjem te nelegalne nezavisnosti. Kosovo su priznale mnoge zemlje, pre svega iz oportunizma, sledeći SAD, ali ga, takođe, nisu priznale mnoge važne države u svetu.

 

(Izvor: Novosti.rs | Goran Čvorović)

Scroll to top