Pariz je napravio istorijsku grešku što je priznao Kosovo. Ono je srpska pokrajina, srce srpskog bića. To bi bilo isto kao kada bi se jednoga dana Sen Deni, u kom je čuvena Bazilika s nekropolom francuskih kraljeva, i gde je trenutno muslimansko stanovništvo postalo većinsko, odvojio od Francuske uz objašnjenje da postoji populacija koja je zamenila starosedeoce.

Ovako za "Novosti" govori Emerik Šoprad, koji je nedavno u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, javno progovorio o stradanju Srba na KiM. Ovaj funkcioner Nacionalnog fronta, poručuje i da Kosovo nikada ne može da uđe u EU zato što je "leglo kriminala i snosi odgovornost za etničko čišćenje Srba i drugog nealbanskog življa".

U čijem je interesu nestanak Srba sa KiM?

- Sve je, nažalost, nastavak onoga što se dešavalo 1999. godine, iz vremena nelegalnog rata NATO protiv Srbije, čiji je cilj bio da se potvrdi separatizam Albanaca s Kosova, koji su, iz demografskih razloga, postali većinski na ovoj teritoriji. A EU je sledila američku politiku.

 

Ko profitira od toga?

- Uglavnom SAD. Srbija je pravoslavna zemlja, istorijski bliska Rusiji, regionalna sila. Razbijanje Jugoslavije imalo je za cilj da se oslabi srpski narod u korist drugih nacija. Iza prava manjina, krili su se strateški interesi, američki, ali i nemački.

Kako se danas postaviti prema dešavanjima na Kosovu?

- Treba braniti prava Srba. Oni se nalaze na svojoj zemlji. Nema razloga da budu tretirani kao građani drugog reda.

Šta je rešenje za KiM?

- Ima mnogo različitih modela, kao što je, na primer, jaka autonomija Zapadne Sahare u suverenom Maroku. U svakom slučaju, Kosovo i Metohija, sa svojim specifičnostima, treba da ostane pokrajina unutar Srbije. Logika nezavisnosti vodi u bezilaz. Tim pre što Albanci s Kosova imaju mafijašku ekonomiju koju, uglavnom, održavaju švercom, u šta sam mogao da se uverim tokom moje posete pre nekoliko godina. A to je veoma opasno, i za lokalno stanovništvo, i za EU, ako želi da integriše ovaj region.

KLjUČNA ULOGA ZAPADNIH SLUŽBI

Koliko su zapadne službe bile uključene u razbijanje Srbije?

- Poznato je da je BND u ono vreme podržavala OVK. Prešlo se s kulturnog terena na politički, do separatizma. U potpunosti razumem to što se Srbija tome protivi. Danas se nastavlja s potvrđivanjem te nelegalne nezavisnosti. Kosovo su priznale mnoge zemlje, pre svega iz oportunizma, sledeći SAD, ali ga, takođe, nisu priznale mnoge važne države u svetu.

 

(Izvor: Novosti.rs | Goran Čvorović)

Scroll to top