BalkansPress

Dobro došli!

Prestolonaslednik srpskog trona Aleksandar Drugi Karađorđević u ekskluzivnom intervjuu za Espreso govori o utiscima koje je Vladimir Vladimirovič Putin poneo sa Belog dvora, Kosovu i Metohiji, dugovima za struju, ali i o odnosu s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prestolonaslednik Aleksandar posetio je redakciju Espresa, objavljivao je i uređivao vesti, a onda je razgovor s njim o svim temama mogao da počne.

Nije bilo zabranjenih tema na koje unuk viteškog kralja Aleksandra Karađorđevića nije želeo da odgovori.

 

*Reklo bi se da ste se skroz posvetili humanitarnom radu, Srbi o tome malo znaju, koji su to projekti na kome ste radili u poslednje vreme, a da ste na njega jako ponosni?

- Kada je u pitanju moja Fondacija za obrazovanje i kulturu, ponosan sam na to što smo sedamnaestu godinu zaredom na Belom dvoru priredili tradicionalni prijem za više od 600 najboljih maturanata iz Srbije i Republike Srpske, a dodelili smo i brojne stipendije, kako iz oblasti informacionih tehnologija, tako i za različite inostrane akademije i škole. Fondacija moje supruge Princeze Katarine bavi se obezbeđivanjem donacija prvenstveno za bolnice, škole i domove za stare, a samo tokom ove godine donirana je pomoć u vrednosti od skoro tri miliona evra. Ponosni smo i na 25 godina rada Lajflajn Čikago humanitarne organizacije čiji je Princeza Katarina pokrovitelj i putem koje naša
dijaspora pomaže Srbiju.

PROČITAJTE: UPOZORENJE MINISTRA ZDRAVLJA SVIM GRAĐANIMA! Ako primetite OVE PROMENE, hitno se javite LEKARU!

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u Espresu

*Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević u Espresu foto: Stefan Kojić

*Ponovo je aktuelna tema podizanje spomenika kralju Aleksandru Karađorđeviću u Beogradu, da li verujete da će on zaista biti podignut?

- Čvrsto verujem u to, a koliko čujem predsednik Vučić je pokrenuo inicijativu i to me veoma raduje. Kralj Aleksandar je oslobodio Kosovo i Metohiju i povratio Vardarsku Makedoniju pod okrilje Srbije posle viševekovnog ropstva. Ujedinio je sve Srbe u jednu državu. Stvorio jedinstvenu Srpsku pravoslavnu crkvu. Teritorija njegove države bila je veća od Dušanovog carstva. Smatram da nema prepreka u tome da Kralj Aleksandar, moj deda, dobije spomenik u Beogradu, i radujem se danu kada ćemo ga svi videti.

*Kako se snalazite u ulozi dede?

- Mislim da se odlično snalazim, ali u tome mi pomaže i sam Stefan jer je dobra i vesela beba. Volim da se igram sa njim, a jedva čekam kad još malo poraste da ga naučim da skija.

 

*Šta vam je predsednik Rusije Vladimir Putin pričao o Belom dvoru i noći koju je proveo na njemu?

- Rekao mi je da je oduševljen arhitekturom i da ga delovi dvora podsećaju na ruske palate. Nažalost, rekao mi je i da tada nije bilo grejanja, to je bio jedini loš utisak.

*Da li Donald Tramp zaista voli Srbiju ili Srbi previše od njega očekuju?

- Kada su u pitanju svetski državnici i međunarodna politika, mislim da nije toliko važno da li neko voli neku državu ili ne, već su sve odluke i izjave rezultat strategija i političkih interesa.

PROČITAJTE: DARKO MLADIĆ PROGOVORIO O SESTRI KOJA SE UBILA I PAKLU KOJI SU PREŽIVELI: Ovo je istina o mom ocu! Vratiće se u Srbiju

Kraljevska porodica Karađorđević na okupu

*Kraljevska porodica Karađorđević na okupu foto: Promo

*Da li je tačno da portret vašeg dede kralja Aleksandra Tito nije smeo da uništi već ga je sakrio na Belom dvoru?

- Tačno je da je portret bio zaturen na tavanu Belog dvora, ali da li je slučajno ili namerno to što nije uništen, to ne znam.

*Koja je Vaša poruka Srbima na Kosovu i Metohiji?

- Hrabri branioci srpstva, molim vas da budete jaki jer samo kada smo složni i jedinstveni možemo da opstanemo u zajedničkom cilju. Posle loših vremena uvek dođu ona dobra, ne klonite duhom i verujte, jer Kosovo je Srbija – uvek bilo i ostaće.

 

*Imali ste izložbu nameštaja i ličnih stvari kralja Aleksandra na Dvoru, da li su taj nameštaj koristili i stanovnici dvora poput Tita i Miloševića?

- Da, sav izloženi nameštaj je originalan i kao takav je korišćen sve vreme kroz istoriju, odnosno od strane svih koji su živeli na dvoru.

*Kada god se pomene Beli dvor i Karađorđevići priča se o dugovima za struju, komunalije... Kako zaista stoje stvari po tom pitanju?

- Kao što znate veličina dvorskog kompleksa na Dedinju je impozantna, a mnogi električni uređaji i oprema moraju da rade bez prestanka, bez obzira da li neko živi u kompleksu ili ne. Tu postoji mnogo sijalica, pumpi i drugih električnih uređaja, a budžet je godinama u prošlosti bio nedovoljan, što je izazvalo ogromnu akumulaciju kamatnih stopa. Zahvaljujući našoj Vladi ova situacija je rešena tako što je dozvoljena otplata na rate, kako bi se vratio ceo dug za utrošenu električnu energiju. Dakle, dugova više nema.

PROČITAJTE: Sramna ponuda Zapada Vučiću! BRISEL POSLAO LICEMERNI ARANŽMAN

Prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom princezom Katarinom

*Prestolonaslednik Aleksandar sa suprugom princezom Katarinom foto: Promo

*Kakva vam je saradnja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem?

- Moja saradnja sa predsednikom Aleksandrom Vučićem je veoma dobra, a naše poštovanje je uzajamno.

(BalkansPress / espreso.rs)

Scroll to top