BalkansPress

Dobro došli!

Ne zna se koja je rečenica kontroverznija.

Radmilo Mihajlović, legendarni centarfor Željezničara, Dinamo Zagreba i Bajerna iz Minhena, kao i reprezentativac bivše Jugoslavije, zapalio je fudbalsku javnost u Srbiji jednom zapanjujućom izjavom.

Popularni Lineker iz Foče u intervjuu za Mondo prisetio se čuvenog "Šajberovog kola" u sezoni u sezoni 1985/86. kada su se njegov Željezničar i Sarajevo takmičili ko će da primi više golova od Partizana i Crvene zvezde.

 

"Najiskrenije, mi mlađi nismo znali za dogovor. Borili smo se za plasman u Kup UEFA, Partizan za titulu. Kada sam dao gol u prvom poluvremenu i otišao van terena da se radujem, sudija Beriša Šinasi mi je pokazao žuti karton i rekao: 'Gol ne važi, šta se praviš lud, zar ne znaš?’. Ja u čudu. Znam da sam krenuo sa svoje polovine, nema govora o ofsajdu. Tada sam shvatio da nisu čista posla. U poluvremenu smo ušli revoltirani u svlačionicu, u jednom trenutku nismo hteli ni da nastavimo utakmicu. Uprava je zapretila da moramo da izađemo. Sećam se da sam sa Smajom Verlaševićem koji je te sezone došao kod nas iz Tuzle, sklopio dogovor da izginemo na terenu i da im svima pokvarimo planove. Nažalost, sve je već bilo rešeno. Kako bi pao gol na JNA, tako je padao i na Koševu. Posle su me dodatno iznervirali zbog te nove utakmice. Izmaltretirali su nas da dođemo sa mora i da uhvatimo čarter za Beograd, da bi nas na stadionu sačekale prazne tribine i protivnik koji nije želeo da izađe na teren. Besmisleno", iskren je Mihajlović.

Arkan, Ceca

*Arkan FOTO: Screenshoot Youtube

Velika četvorka (Crvena zvezda, Partizan, Dinamo, Hajduk) je uvek imala poseban tretman u jugolovenskom fudbalu, a "mali" klubovi se i dan danas ni zašta ne pitaju.

PROČITAJTE: OVAJ MOĆNIK JE NARUČIO UBISTVO ARKANA: Jedino on je imao motiv i moć da ga ubije! Užasno se plašio Ražnatovića!

 

"Žao mi je što su se neke stvari rešavale daleko od terena za igru. Tako je i danas. 'Mali' se bukvalno ni za šta ne pitaju. Dok je Arkan bio na čelu Obilića, Zvezda je na svojoj koži osetila šta znači kada ti neko ne dopušta da budeš šampion. Izgleda da su nam potrebni novi Šajber i novi Arkan, pa da neko treći osvoji titulu. Ja sam zvezdaš od malena, sin mi je ponikao u Zvezdi, nije mi ni Partizan mrzak, navijam i za jedne i za druge kada igraju u Evropi, ali ne vidim smisao u tome da svake sezone ta dva kluba imaju tapiju na prvo mesto".

Slavko Šajber bio je predsednik Fudbalskog saveza Jugoslavije, političar i uspešan sportski radnik koji je bio najzaslužniji za stvaranje moćne Cibone. Došao je u Beograd kako bi radio na profesionalizaciji fudbala, sa sporednim ciljem da obezbedi dozvolu za dovođene stranaca. Međutim, ostao je upamćen kao deo mafijaškog fudbalskog miljea.

Podsetimo, Šajber je poništio sve utakmice poslednjeg kola Prve lige Jugoslavije u sezoni 1985/86 zbog osnovanih sumnji za nameštanje. Po prvobitnim rezultatima Partizan je zahvaljujući boljoj gol razlici postao šampion ispred Crvene zvezde, međutim, nisu bile sporne samo utakmice beogradskih večitih rivala, već skoro sve ostale koje su o nečemu odlučivale. FSJ je naredio da se celo kolo ponovi, ali pošto crno-beli nisu želeli da ponovo izađu na teren izgubili su titulu.

(BalkansPress / Izvor: Mondo)

Scroll to top