Ruska vojna intervencija u Siriji ima mnogostruku važnost ne samo u borbi protiv islamskih glavoseča, već je i dokaz da predsednik Putin i Rusija, kao država, ne žele više da budu po strani i gledaju kako Pentagon „demontira“ državu za državom.

Zbog toga se Rusija odazvala pozivu legitimnog rukovodstva Sirije, sa kojom ima dugogodišnji državni dogovor o vojno-tehničkoj saradnji. Odlazak ruskih pilota u Siriju trebalo bi da pomogne regularnoj sirijskoj armiji da uništi islamske fanatike, među kojima je značajan broj i onih iz bivših sovjetskih republika. Ali, takođe je važno što je ruska armija pokazala da mora da se poštuje. Jačanje ruske vojske i države primoraće Zapad da računa na to šta kažu u Kremlju, rekao je najugledniji ruski geopolitičar, penzionisani general-pukovnik Leonid Grigorjevič Ivašov (72).

Ivašov je, inače, doktor istorijskih nauka i profesor na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa. Od 1996. do 2001. bio je načelnik Glavne uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Rusije. U vreme predsednika Klintona i državne sekretarke Madlen Olbrajt Ivašova su u Vašingtonu proglasili „glavnim ruskim jastrebom“. Popularnog ruskog generala to uopšte nije ljutilo, jer je smatrao da je čast braniti interese Rusije i manjih bratskih naroda.

 

 

Kod nas je Ivašov poznat i po tome što je organizovao „noćni skok“ ruskih desantnih snaga iz Bosne na prištinski aerodom. Zapamćeni su i njegovi sukobi sa popustljivim Viktorom Čerdomirdinom, kome je Ivašov zamerao da nedovoljno zastupa srpske interese, čak nagovara Miloševića da popusti Martiju Ahtisariju. Kasnije je bio svedok odbrane na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, dokazujući da je Madlen Olbrajt bila u vezi sa teroristima na čelu sa Tačijem.

U septembru 2013. predsednik Nikolić ga je na predlog srpskih generala odlikovao medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

Od početka ruske intervencije u Siriji, SAD i Britanija su pojačali propagandni rat protiv Rusije. U njihovim medijima se minimiziraju rezultati ruske avijacije?

- Nije to ništa novo. U poslednjih sto godina oni vode propagandni rat protiv Rusije. Tako je bilo i biće. Jedino su u Drugom svetskom ratu, dok smo se zajedno borili protiv Hitlera, prestali sa širenjem laži protiv Rusije tj. protiv tadašnjeg SSSR, ali kasnije su nastavili po starom.

Može li se dogoditi neki incident između ruskih aviona i onih zapadnih, ili ipak postoji nekakva koordinacija na nebu u Siriji?

- U ratnoj situaciji se uvek može dogoditi incident. Sigurno znam da ruski piloti prvi neće pucati na britanske ili američke pilote u Siriji. Druga je stvar ako bi zapadni piloti zapucali na naše, normalno da bi tada odgovorili. Ali, ja verujem da su piloti i inače vojnici pametniji od političara i da neće doći do sukoba na nebu.

Već godinama Vašington uporno traži da ode legitimni predsednik Asad, koji im se ne sviđa. Pre toga su tražili da ode Gadafi, Milošević, Sadam Husein?

- Posle raspada SSSR, Amerikanci su se toliko osilili, smatrajući se jedinim gazdom na svetu, da su počeli bahato da smenjuju neposlušna rukovodstva u raznim zemljama. Vrhuška u Vašingtonu se ulenjila, nema čak nikakve originalnosti, nego po istoj formuli obmanjuje i organizuje prevrate širom sveta. Slaba je uteha što kasnije na videlo izađe prava istina. Što se tiče laži, Hitler i Gebels bi zavideli Si-En-Enu i još nekim zapadnim televizijskim kompanijama. Zapadni novinari ne žele da vide da Vašington pomaže i naoružava arapske teroriste, koji im kasnije prave glavobolje.

Čim su ruski avioni u Siriji krenuli da bombarduju islamiste, na Zapadu su objavili fotografije o tobožnjim civilnim žrtvama?

- To je deo propagandnog rata. Objavljene su stare fotografije, kad ruskih pilota uopšte nije bilo u Siriji. Sve je isplanirano da se stvori prvi negativni utisak zbog ruske intervencije, pa su namerno preuzimane fotografije od nekog Sirijca koji živi u Londonu, a koje su znatno ranije snimljene.

Upozoravali ste da ne treba verovati u „ljubav“ Vašingtona i Londona prema Moskvi, i da će oni uvažavati Moskvu samo ako Rusija bude vojno i ekonomski snažna?

- Da sam bio u pravu, pokazali su događaji u Ukrajini i na Krimu. Da Zapad nije svestan da sada Rusija ponovo ima sposobnu i mobilnu armiju, oni bi drugačije reagovali posle pripajanja Krima Rusiji i događaja u Donbasu. Oni koji misle da Rusiji ne treba moćna armija i da joj je dovoljno da normalizuje odnose sa NATO, u velikoj su zabludi. Rusija mora da ima modernu i moćnu armiju i razvijenu privredu. Tada na nas i saveznike niko neće smeti da nasrne, a Rusija će biti privlačna mnogim zemljama koje će hteti da sa nama sarađuju u raznim područjima.

Otvoreno ste kritikovali bivšeg ministra odbrane Anatolija Serđukova koji je smenjen?

- Serđukov je svojim kvazireformama naneo veliku štetu ruskoj armiji. Bila je ogromna greška dovesti tog čoveka na takvu funkciju. To što sada čini ministar Šojgu oberučke podržavam. Čini sve što može da armija bude spremna i dobro opremljena. Verujem da će nastaviti da zajedno sa predsednikom Putinom modernizuje rusku vojsku, kako bi ona bila zaista efikasna i spremna da odgovori svim izazovima.

 

Deo ruske opozicije insistira na kresanju vojnog budžeta namenjenog za modernizaciju?

- U vreme vladavine Jeljcina, kad je Rusija bila na kolenima, Amerikanci i još neke zapadne zemlje uspeli su da organizuju svoju agenturu u Rusiji. Taj, prozapadni deo inteligencije, dobijao je finansijsku i drugu pomoć sa Zapada i oni i sada po inerciji odrađuju svoj posao. Osim njih, na strani Zapada je i onaj deo bogataša kojima je mnogo važniji njihov kapital i bogatstvo, nego patriotizam. Oni su takođe za to da rukovodstvo u Kremlju, kao nekada pijani Jeljcin, stalno popušta Zapadu. Ali, situacija u Rusiji se promenila i nikakvo sufliranje sa Zapada, kao ni njihovi poslušnici u Rusiji, ne mogu da zaustave program modernizacije ruske armije. Živimo u vreme kad Zapad priznaje kao jedini argument silu i poštuje jake. Dolaskom Putina mnogo toga se nabolje promenilo. Ali, ruski mediji nisu do kraja očišćeni od američkog uticaja. Ta peta kolona i dalje postoji, nju podržavaju prozapadni oligarsi. Njihov uticaj na medije čiji su oni i vlasnici video se i kod izveštavanja o situaciji u Ukrajini, a ti isti su prozapadno izveštavali i o događajima u Jugoslaviji, Iraku, Libiji i sada Siriji.

Vi ste bili više puta i Siriji, razgovarali ste sa Bašarom Asadom, a znali ste i njegovog oca. Može li Asadova armija uz rusku pomoć pobediti u ovom ratu?

- Verujem da će uz rusku pomoć iz vazduha sirijska armija uspeti da za dva, tri meseca oslobodi svoju zemlju. Većina islamista će pobeći u susedne oblasti, odakle su i došli. Ostaće samo fanatici, sa kojima će sirijska vojska i policija imati i dalje probleme. Ali, ako se intenzivnije ne umešaju zapadne zemlje, pre svega Amerika, Asad može da uz pomoć Kurda na kraju bude pobednik i ponovo dovede svoju državu u red. Sirija bi u tom slučaju dobila veliki značaj i autoritet i u arapskom svetu.

Kako vi gledate na to što Unesko namerava da primi u svoje redove Kosovo?

- Dobro je poznato da je Unesko pod velikim uticajem SAD. Vašington je uz pomoć svojih vojnih saveznika stvorio i dao tu banditsku državu Kosovo Albancima, pa sada sve čine da joj daju i međunarodni legitimitet. Kako je svojevremeno pisao nemački filozof Valter Šubart, Zapad nema dušu i očekivati od njega da se sažali nad gorkom sudbinom Srba nije realno. Nama Slovenima jedino ostaje da jačamo svoje države i da verujemo da će doći jednog dana kraj tog zapadnog despotizma.

SILAN NOVAC UZALUD

Hoće li Vašington dozvoliti da Asad pobedi one koje je Amerika dugo obučavala i naoružavala? Ponovo šalju oružje „umerenoj opoziciji“…

- Ja u Vašingtonu vidim razlaz u vrhu. O tome kako da se reši problem u Siriji različito govore predsednik Obama i državni sekretari Keri. Dok Obama insistira da Asad mora da ode, Keri je za to da se pitanje odlaska Asada odloži i da se sada sve snage koncentrišu na likvidaciju terorista Islamske države. Svima je jasno da su Amerikanci potrošili ogroman novac, a nisu uspeli da zaustave širenje Islamske države i zauzimanje novih teritorija. Ako pobedi sirijska regularna armija uz pomoć ruske avijacije, biće to šamar Amerikancima i dokaz njihove neuspele vojne operacije.

GREŠKA TURAKA SA KURDIMA

U Turskoj su ponovo neredi i proliva se krv. Kako posle najnovijih događaja u Siriji vidite ulogu i poziciju Turske?

- Turska će imati velike probleme. Ona će dugo biti nestabilna zemlja, jer je predsednik Erdogan napravio puno propusta. Velika mu je greška što je ušao u sukob sa Kurdima. Osim toga, u Evropi su svesni da je Turska stimulisala veliki odlazak izbeglica ka Evropi.

(Večernje novosti)

 

Scroll to top