Preterivanje sa kremama, sapunima, šamponima, deterdžentima i ostalim hemikalijama koje dolaze u dodir sa kožom može da izazove ozbiljne alergijske reakcije. Opasnost da se tako nešto desi je veća ako se koristi mnogo različitih preparata za ličnu higijenu, čišćenje kuće i pranje veša, i ako se oni često menjaju.

Stručnjaci upozoravaju da je zbog sve većeg aerozagađenja, ali i izloženosti različitim hemikalijama koje se nekada nisu upotrebaljavale, zabeležen porast alergijskih oboljenja kože. Uglavnom se javlju atopijski dermatitis ili ekcem, a manifestuju se pojavom crvenila na koži, neizdrživim svrabom i perutanjem.

- U standardnoj evropskoj seriji alergena koji se koriste za testiranje, pre 30 godina bilo je 15 najčešćih, uglavnom metala i supstanci koje su korišćene u industriji obuće, tekstila i slično, a danas ih ima 28, najviše iz kozmetičkih preparata - kaže u intervjuu "Novostima" profesor dr Lidija Kandolf Sekulović, dermatovenerolog Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu. - Mirisi i konzervansi prisutni su ne samo u kremama, šamponima, sapunima, nego i u deterdžentima za pranje sudova, veša i u omekšivačima. Sve ove supstance nisu se ranije upotrebljavale, pa organizam i imuni sistem ljudi razvija alergijsku reakciju na njih.

 

 

* Na koji način možemo da smanjimo izloženost kože supstancama koje izazivaju alergije?

- Treba birati proizvode koje imaju manje parfema i koji dodatno ne isušuju kožu. Ukoliko postoje suvoća kože i sklonost alergijama, bitno je da se izbegavaju ili da se smanji izloženost hemikalijama koje nisu neophodne, kao što su omekšivači za veš, i druge suviše iritantne supstance, poput hlora koji se često koristi za čišćenje u domaćinstvu. Takođe, treba koristiti što manji broj proizvoda, jer ako mažete 10 različitih, broj supstanci kojima se izlažete se znatno povećava. Zato je najbolje da se izaberu samo jedan ili dva proizvoda.

NA TRETMANE KOD DERMATOLOGA * Kako možemo da budemo sigurni da neki preparat ima dozvolu za korišćenje u našoj zemlji? 
- Postoji lista na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva šta je provereno, i što ima proverene sertifikate. Ipak, pitanje je kada odete u salon, šta se tamo koristi. Zbog toga je neophodno da se za sve procedure iz oblasti estetske dermatologije (dermatološki hemijski pilinzi kojima se uklanjaju pigmetnacije i ožiljci, primena filera i botulinskog toksina), rade lekari, pre svega dermatolozi i specijalisti estetske hirurgije, ukoliko se radi o hirurškim procedurama. Slična je situacija i sa primenom različitih medicinskih aparata, npr. lasera u epilaciji i lečenju ožiljaka, rozacee, uklanjanju tetovaža, podmlađivanju i slično - potrebno je koristiti proverene aparate i obratiti se dermatologu za ovakve procedure, a ne kozmetičkom salonu.

* Šta savetujete osobama koje imaju osetljivu kožu?

- Ako neko ima suvu kožu ne treba dodatno da je isušuje gelovima i sapunima, već bi trebalo da koristi ulja za tuširanje i losione koji ne sadrže mnogo konzervansa i parfema. Preporučuje se da se veš u mašini dodatno ispira da bi se tragovi praška detaljno uklonili. Vlažne maramice treba koristiti samo na putovanjima, a ne svakodnevno za skidanje šminke.

* Kako možemo da budemo sigurni da proizvod ne sadrži konzervanse?

- Koristite preparate proverenih proizvođača koji rade sva neophodna testiranja. Ako piše da je preparat dermatološki testiran, možete biti sigurni da je broj supstanci kontrolisan. Možete i magistralno da pravite preparate u apotekama, koji se odmah koriste i ne sadrže konzervanse, ali tu gubite stalnost, jer je pitanje ko je tog dana napravio preparat i koju supstancu je koristio.

* Šta mislite o prirodnim preparatima koji sadrže ekstrakte bilja?

- Sve što je industrijski i serijski proizvedeno mora da sadrži konzervanse da bi se održalo. Sa druge strane, nekome neće prijati, jer ima alergiju na polene, a alergeni koji se nalaze u biljkama biće prisutni i u proizvodu. Uzimanje biljnih preparata ne štiti od pojave alergija. Sve što namažete na kožu može da izazove alergiju, jer se nikad ne zna kako će imunološki sistem da odreaguje.

 

* Koliko često treba da se menjaju preparati za negu i higijenu?

- Ne treba mnogo menjati kozmetiku. Kada neko pronađe preparat koji mu prija, ne treba da insistira na promeni, jer se time povećava rizik da se na neki javi alergija.

* Da li je i preterana nega štetna?

- Ako neko ima zdravu kožu, nema razloga da je preterano tretira. Ako nismo koristili preparate za negu u mladosti, već oko 40. počinjemo sa aktivnijom kozmetikom, to je u redu, ali treba izabrati nekoliko preparata koji imaju sastojke koji služe za podmlađivanje: Q 10, hijaluron, aktivni vitamin c, retinol. Treba koristiti kremu koja ima takvu aktivnost, ali smanjiti uopšteno broj preparata koje koristimo u svakodnevnoj nezi. Najvažnija je krema, ali možda nisu neophodni i tonik i losion.

PRESTANITE SA SUNČANjEM U 30. GODINI * Da li nekako može da se zaustavi starenje kože? 
- Nega iznutra je veoma važna za očuvanje zdravlja kože, a lepoti spolja doprinose i postulati koji se odnose na sve organe u telu - zdrava ishrana, fizička aktivnost, izbegavanje stresa. Takođe, možemo da utičemo na starenje kože izazvano UV zračenjem. Na primer, ako se neko nije sunčao, ili je prestao da se sunča u mladosti između 25. ili 30. godine, definitivno će izgledati mlađe u 45. od nekog ko se nije štitio. To je dokazano.

* Kako u mnoštvu savremenih kozmetičkih tretmana izabrati najbolji za svoj tip kože?

- Postoji mnogo različitih tretmana, a nisu svi provereni u medicinskom smislu. Velika je razlika između kozmetičkih tretmana i estetske dermatologije. Za prve ne postoje validi naučno obaređni podaci da li će i u kojoj meri neki tretman biti efikasan. Estetska dermatologija je medicinska disciplina i dermatolozi bi trebalo da primenjuju samo proverene metode, za koje u literaturi postoji potvrda i dokaz da dovode do značajne promene strukture kože nabolje. Ovu potvrdu moraju da imaju i proizvodi medicinske kozmetike koja se prodaje u apotekama.

* U kojoj meri su preparati koji se koriste za ulepšavanje lica provereni i bezbedni?

- Svi preparati koji se koriste u dermatologiji moraju da se provere, kao i svaki lek. Treba imati na umu da se fileri ubrizgavaju u kožu, i bilo je slučajeva kada su zbog cene korišćeni neki koji nemaju sve odgovarajuće sertifikate Evropske i Agencije za lekove i medicinska sredstva Republike Srbije. Stigli su iz neproverenih izvora, a osoba kojoj su ubrizgani mesecima je imala otoke i bol, i morala je da dobija kortikosteroide, jer su se razvile značajne reakcije. Dakle, trebalo bi svima da bude jasno, ako je nešto i jeftinije, da možda nije provereno i bezbedno.

(Izvor: Novosti.rs)

 

Scroll to top