BalkansPress

Dobro došli!

Filmom "Mlad i zdrav kao ruža", u kojem je Dragan Gaga Nikolić ostvario jednu od najznačajnijih uloga u karijeri, u petak je svečano otvoren bioskop u KU "Parobrod", koji nosi ime legendarnog jugoslovenskog i srpskog glumca.

Kako u razgovoru za "Novosti" kaže glumica Milena Dravić, koja je bioskop proglasila otvorenim, ona je ponosna supruga jednog velikog umetnika, velikog čoveka i velikog dobrotvora.

* Drama "Mlad i zdrav kao ruža" Jovana Jovanovića pripada "crnom talasu", a bila je u "bunkeru" više od trideset godina. Da li su dela Gage Nikolića dobila prava vrednovanja koja su zaslužila?

- Dragan je mnogo uradio, i mislim da će se tek u vremenu koje dolazi konstatovati koliko je to vredno. On je veliki karakterni glumac, velike transformacije. Ali, Dragan je bio čovek koji, kao mnoge druge naše kolege, tome nikada nije želeo da daje neki značaj. Bio je izuzetno skroman. A kako je bio i šaljivdžija, onda se ono što je radio više tumačilo kao šarmantni Gaga, Gaga ovo, Gaga ono. Sada, kada se sve sakupilo na jednom mestu, vidi se da je to ogroman rad, i na filmu, i u pozorištu, i na televiziji. Dragan je napravio velike uloge, i mislim da vreme buduće ide u prilog njegovom radu.

{adselite}* Koje su bile najveće Draganove uloge?

- Naravno da ne može da se zaobiđe njegova prva uloga u filmu "Kad budem mrtav i beo", i Živojin Žika Pavlović, reditelj koji ga je otkrio i kod koga je Dragan napravio izuzetnog Džimija Barku. Ono što je, međutim, ostalo za Dragana apsolutna enigma do kraja života, dok je još mogao da priča o svemu je zašto ga Žika Pavlović više nikada nije pozvao ni u jedan film koji je radio. I to jeste enigma. Ali, nema Žike, nema objašnjenja. Mislim da je to Dragana verovatno na neki način kopkalo. Tu su i njegove fantastične uloge u "Banović Strahinji" Vatroslava Mimice, u "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana.

* Taj film doživeo je veliki uspeh i u Parizu?

- Bili sam tada sa Draganom u Parizu, svedok sam velikih redova pred pariskim bioskopima. Dragan je ostvario sjajne uloge i u filmu "Nešto između" Srđana Karanovića, i u svim ostvarenjima Gorana Markovića u kojima je igrao, kao što je "Nacionalna klasa". Ta generacija reditelja prepoznala je u Draganu sve ono što je dragoceno. Mislim da će neki mladi svet koji dolazi moći da uči neke stvari od Gage. U jednom trenutku, Dragan je imao ponudu da bude profesor na akademiji. Mislim da bi i u tome bio dobar. Ali, smatrao je da bi onda morao da se posveti samo pedagoškom radu, jer je bio vrlo odgovoran. To je značilo da se odrekne svih igranja, što je njemu, kao glumcu, ipak bilo najvažnije.

* Članovi kultnog orkestra "Balkan ekspres" - Olivera, Bora, Gaga, a sada i Bata, postali su "nebeski orkestar". I vi ste igrali sa njima?

- Film "Balkan ekspres" zaista je fantastično ostvarenje, i svi ti glumci bili su fntastični. Ako postoji neki svet, a verujem da postoje neki prostori, oni su verovatno zajedno i sada nam se smeju što mi tako pričamo. To je stvarno bila fenomenalna - Olivera, divna glumica, imala sam čast da igram s njom u nekoliko filmova u bivšoj Jugoslaviji. Sa Batom da i ne govorim koliko sam mnogo igrala. Sa Borom Todorovićem sam najmanje radila, što mi je žao. Ali, radili smo divnu seriju, to je bila prva mega serija Televizije Beograd, "Ceo život za godinu dana", po tekstu Aleksandra Ace Popovića. Snimili smo pedeset četiri epozode, u kojima su igrali i Zoran Radmilović, Bora Todorović, Stanislava Pešić, Ružica Sokić, Mija Aleksić, Slobodan Aligrudić... Ali,gde je danas to? Sada konstatujem da su sve te fantastične serije koje smo radili nestale, nema ih više. A ovo je delo velikog pisca Ace Popovića, i velikih reditelja, Vladana Brace Slijepčevića i Mila Đukanovića, kao i nas, glumaca. Pretprošle godine na moru, sasvim slučajno, Dragan se rano probudio, uključio TV i iznenađeno mi rekao: "Dođi da vidiš, ona stara serija što ste snimali nekada, nešto su pustili." I tako videh dva-tri jutra deo "Celog života za godinu dana".

* Koliko bi Gaga sada bio srećan da vidi da ima "svoj" bioskop?

- Ne mogu o tome da govorim, teško mi je. To su neke posebne priče, neki posebni pogledi na neke stvari.

ŠIJAN, ŠOTRA...

Otvaranju bioskopa "Dragan Nikolić" prisustvovali su reditelji Slobodan Šijan, Zdravko Šotra, Jagoš Marković, kompozitor Zoran Simjanović, kritičar Milan Vlajčić i mnogi drugi poštovaoci jednog od najznačajnijih i najpopularnijih glumaca ovdašnje kinematografije.

(Novosti.rs)

Scroll to top