Uljem kanabisa još niko nije izlečio malignu bolest. Nijednim naučnim radom nije potvrđeno da je to medikament za izlečenje bilo kog karcinoma kod ljudi. Koji to naučnik ne bi objavio pozitivne rezultate istraživanja i time postao slavan za sva vremena? Nobelova nagrada bi bila najmanja počast koju bi taj čovek dobio, ukoliko bi dokazao da je ulje kanabisa lek za izlečenje malignih bolesti.

 INTERVJU Kod nje se ne umire: Doktorka Nadežda od raka izlečila Željka Mitrovića i Dekija Pantelića 

Ovo, u intervjuu za "Novosti", tvrdi prof. dr Nadežda Basara, jedan od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti hematologije, onkologije i transplantacije matičnih ćelija iz kostne srži. Povod za ovaj razgovor su sve brojnija obraćanja obolelih od teških malignih bolesti iz Srbije, ali i iz Crne Gore i Makedonije koji su bezuspešno pokušavali da se "izleče" uljem kanabisa. U međuvremenu, izgubili su samo dragoceno vreme.

 

Rešena da izvesno vreme ne govori za medije, dr Basara, koja je i direktor Interne klinike Maltezer St. franziskus u Flensburgu, potvrđene adrese lečenja i gotovo devedesetoprocentnog izlečenja pacijenata sa teškim malignitetima (ukoliko nisu izgubili to dragoceno vreme) - napravila je, međutim, ustupak da za naš list objasni suštinu upozorenja i naučnog utemeljenja da je kanabis samo "droga koja zavarava".

TRGOVCI U PANICI - Još pre sedam godina su u Austriji i Nemačkoj izdata upozorenja za matične ćelije iz pupčane vrpce, prenela sam ih prvi put javnosti pre šest godina i posle toga više puta, a narod i novinari me pitaju i dan-danas, da li ih je potrebno čuvati?! U Nemačkoj je došlo do toga da je Lekarska komora i Društvo, čiji sam i ja član, zapretila preko medija da će tužiti Ministarstvo zdravlja ako ulje kanabisa registruje kao lek! Tako se bori za zdravlje svog naroda, tako se bori za istinu, ćutanje je uvek bilo znak odobravanja.

- Kanabis ili marihuana ili hašiš utiče tako, da kroz promenu svesti korisnik više ne oseća bol. Kad prestane da uzima marihuanu, bol se ponovo vraća, a stalno uzimanje te droge može, ali ne mora, da postane zavisnost. To je blaža vrsta droge, hiljadama godina se koristi, između ostalog, i u medicinske svrhe. Lekovi koji sadrže izdvojeni THC iz kanabisa, pored otklanjanja mučnine, pojačavaju apetit, a ublažavaju simptome umora i bola. Ali ima jačih i boljih lekova koji se koriste za te simptome. Uljem kanabisa još niko nije izlečio malignu bolest i nijednim naučnim radom nije dokazano da je to medikament za izlečenje bilo kog karcinoma kod ljudi. Koji to naučnik ne bi objavio pozitivne rezultate istraživanja, i time postao slavan za sva vremena? Inače, ulje kanabisa podleže u Nemačkoj zakonu o narkoticima i posedovanje najmanjih količina je kažnjivo.

* Kakva su vaša iskustva u praksi, kada ste i sami prinuđeni da ubeđujete obolele u to da je primena ulja kanabisa čisto zavaravanje i gubljenje dragocenog vremena?

- Odgovor je u mom pitanju: zašto svi pacijenti, a najviše iz Srbije, koji mi se jave posle upotrebe ulja kanabisa, traže da ih primim na lečenje? Svi oni su shvatili da ulje kanabisa nije lek, već da je njegovo uzimanje samo ublažavalo bol, a pogoršalo stanje time što su izgubili dragoceno vreme za pravilno i moderno lečenje malignih bolesti.

 

* Čemu, onda, tolika kampanja? Ko je i zbog čega pokreće?

- Pretprošle godine su skoro svi mediji dozvolili da se kojekakva udruženja, medicinski neobrazovani ljudi, loši i nadrilekari predstavljaju kao sveznalice u lečenju malignih bolesti. U jednoj TV emisiji se poziva profesorka medicine zajedno sa jednim promoterom ulja kanabisa, biva isprovocirana i izvređana na najprostiji mogući način. Ta emisija sve govori o tim ljudima koji su pokrenuli kampanju za legalizaciju.

HVATANjE ZA SLAMKU - Svesna sam toga da se čovek kada je bolestan i nije adekvatno lečen, prihvata svačega što mu se nudi preko medija i prepričavanja. Ali ubeđivanja kod mene nema, ako vidim da pacijent nema poverenja u mene i ono što mu kažem, ponudim mu odmah da se vrati kući. Međutim, to se do sada nije desilo, i pacijenti koji dođu kod mene ostanu na lečenju.

* Je li i u ovom slučaju etika podlegla agresivnoj promociji takozvanog leka?

- Podlegla je, tu ste u pravu, ali to nije slučaj samo sa uljem kanabisa. Kako nam je društvo tonulo, tako većini lekara Hipokratova zakletva nije više sveta. Apatija je zavladala, nemaju pokretačke snage da se upuste u borbu za bolje uslove rada, za primenu moderne medicine, sve je postalo stvar otaljavanja posla za vreme radnog vremena. Napuštanje posla već u 13 časova, da bi lečili pacijente u nekoj od privatnih klinika, kao i primanje provizije za svako ubeđivanje pacijenta u nešto, u šta ni sami ne veruju, je samo doticanje dna lekarske profesije i uništavanje institucija u kojima rade. Svako, i najmanje doniranje novca od bogatijih pacijenata treba da se uplati namenski u kasu klinike za renoviranje i opremanje odeljenja, kao što se to radi u Nemačkoj, a ne na finansiranje putovanja pojedinih lekara. Da etika ne bi podlegla toj agresivnoj promociji, između ostalog, republički fondovi za zdravstvo Crne Gore i Makedonije šalju mi, odmah po dijagnozi, mlade pacijente od 16 do 30 godina, da ne bi došli u iskušenje da koriste ulje kanabisa i slično... I svi se oni zdravi, posle transplantacije ili kombinovane hemo-zračne terapije, vraćaju kući.

MEĐU ZNAMENITIM SRPKINjAMA - Naučni i stručni rad, kao i podvižnički rezultati u izlečenju malignih bolesti, svrstavaju i dr Nadeždu Basaru među najznamenitije Srpkinje 19. i 20. veka. Njena biografija se zasluženo našla na stranicama knjige koja će uskoro pred srpsku javnost.

* Zašto struka, po vašem mišljenju, na sve ovo uglavnom ćuti?

- Institucije zdravstvenog sistema Srbije, kao što su Srpsko lekarsko društvo i Komora, Univerzitetska klinika, kao i Srpska akademija nauka, bile su dužne da pravovremeno upozore narod na nepotrebno uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce, na uvoz i prisiljavanje na uzimanje vakcina za ptičji i svinjski grip, da ulje kanabisa nije nikakav lek, itd. Kod nas je ove godine ipak ministar zdravlja, zajedno sa Komisijom za lekove, uspeo da se suprotstavi propagandi registracije ulja kanabisa kao medikamenta u lečenju karcinoma.

* Kako je posle svega moguće razbiti zablude i bespotrebno iscrpljivanje obolelih koji su uvereni u potpuno izlečenje terapijom ovog najnovijeg "revolucionarnog" otkrića?

- To nije nikakvo revolucionarno otkriće, jer da jeste, ceo medicinski svet bi samo o tome pričao, Međutim, na internacionalnim kongresima nije prikazan ni jedan jedini rad koji govori u prilog efekta ulja od kanabisa u lečenju karcinoma. Nobelova nagrada bi bila najmanja počast koju bi taj čovek dobio, ako dokaže da je ulje kanabisa lek za izlečenje malignih bolesti. Zablude treba svesnim postupcima i pravim informacijama od strane svih zdravstvenih institucija i medija, kako vi kažete da "razbijemo", i kao društvo ne dozvolimo promoterima ulja kanabisa da profitiraju na nesreći obolelih.

(Novosti.rs)

 

Scroll to top