BalkansPress

Dobro došli!

Formiranje Vlade se odlaže jer je Aleksandar Vučić suočen sa jakim spoljnim pritiscima. Ne može doveka da sedi na dve stolice i moraće da se opredeli između prihvatanja zapadnih ucena i partnerstva sa Rusijom.

To je ocena Vojislava Šešelja, lidera SRS, koji za "Novosti" podseća da Moskva očekuje da u Vladi budu srpske patriote, proruski orijentisane, dok Amerikanci insistiraju da u Nemanjinu 11 uđe što više prozapadnih "igrača" koji će nametnuti sankcije Rusiji.

* Kakav epilog očekujete?

- Nisam siguran kako će Vučić da prelomi. Odluku mogu da mu olakšaju dva velika događaja - "bregzit" i propast puča u Turskoj, koji su režirali Amerikanci.

{adselite}* Ne čuje se vaša kritika zbog odlaganja formiranja nove vlade...

- Vučić nije imao kompetentne ministre, tako da je bio ministar u svim resorima. Ništa se nije promenilo ni u tehničkom mandatu. Nije ovo novina u Srbiji. Milošević je 1997. mesecima pregovarao sa Vukom Draškovićem, koga su želeli Amerikanci, pa je ipak, kad je bila ugrožena Srbija na Kosovu, dogovorio sa mnom vladu za dva sata.

* Možete li u nekom veleobrtu da uđete u Vučićevu vladu?

- Ušli bismo u vladu sa Vučićem kada bi on jasno rekao da Srbija odustaje od EU, koja nam otima Kosovo i uništava zemlju, i kada bismo se okrenuli carinskoj i vojnoj uniji sa Rusijom. 

* Znači li to da vam je bliži SNS od ostatka opozicije?

- Protivnici smo Vučićevog režima, ali su gori oni koji su pre njega bili na vlasti. Narod je zbrisao Borisa Tadića jer je njegov režim dozlogrdio svima. Dveri su nove, ali moraju da se dokažu, dok Sanda Rašković Ivić malo-malo pa sedne na ručak sa ambasadorom SAD da, kao, "brani ruske interese". A ostaće zabeleženo u istoriji da je koalicija Dveri-DSS ušla u parlament, a nije prešla cenzus.

* Hoćete li pomoći SNS da promene Ustav ako krenu u taj proces?

- Taj posao uopšte nije urgentan, iako Ustav ima broje manjkavosti.

* Spremate li se za predsedničku trku?

- Stranka je odlučila da budem kandidat za predsednika Srbije i 1. septembra krećem u kampanju.

* Koga očekujete od protivkandidata?

- Vučić bi bio najozbiljniji kandidat SNS, ali pitanje je da li će se odreći premijerske pozicije, koja ima mnogo više ovlašćenja. Amerikanci pripremaju svog kandidata, ali su digli ruke od izanđalih političara kao što su Tadić, Pajtić, Jovanović, Čanak, ali i od Radulovića, koji je neuračunljiv... Postoji opcija da istaknu nekog nestranačkog kao što je Saša Janković ili da nateraju Vučića da kandiduje Zoranu Mihajlović. U tom slučaju bi i Dačić i Ljajić, koji su istakli kandidaturu, podržali nju.

* Zameraju vam što ste sinove uključili u lokalne vlasti u Zemunu i Novom Beogradu...

- Nema tu nepotizma. Oni sami grade svoju političku karijeru. Sigurno su mnogo talentovaniji, obrazovaniji i inteligentniji od mnogih "tatinih sinova" koji se bave politikom.

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top