Komentarišući slučaj uhapšenog hrvatskog špijuna Čeda Čolovića lider radikala Vojislav Šešelj tvrdi u intervjuu za Informer da su Nataša Kandić, Sonja Biserko i Jelena Milić "najveći hrvatski špijuni u Srbiji"!

Šešelj kaže da uhapšeni Čolović nije najkrupnija špijunska zverka, iako je i on svojim delovanjem naneo veliku štetu državi. Prema rečima lidera SRS, Nataša Kandić godinama radi maltene isto ono za šta će Čolović odrobijati tri godine.

- Nataša Kandić prikuplja dokumenta i poverljive podatke koje onda dostavlja Hrvatima, na osnovu kojih oni formiraju svoje optužnice za ratne zločine!

 

Teške su to optužbe? Imate li neki dokaz?

- Pa šta će vam veći dokaz od toga da je Stipe Mesić svojevremeno kao predsednik Hrvatske odlikovao Natašu Kandić ordenom "Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske". Taj orden je dobila za navodne moralne zasluge i humanitarni rad, a u stvari odlikovana je za špijunažu u korist Hrvatske!

Ali, Kandićeva sve radi javno... Gde je tu špijunaža?

- Jedan deo njenog angažovanja jeste javan, ali joj je to samo pokriće za tajne akcije. Molim vas, pa jedan svedok tužilaštva u mom predmetu u Hagu bio je izvesni Goran Stoparić, koga je Kandićeva lično instruisala šta i kako treba da laže pred Tribunalom. Bio je kod nje u stanu mesecima, imao ključ i bio joj je čak i ljubavnik! To je sve on priznao kad sam ga "rešetao" u sudnici u Hagu...

Očekujte hrvatski kontranapad - Ima li Srbija špijune u Hrvatskoj, možda oni sad budu na meti njihovim vlastima?
- Trebalo bi da ih imamo... Ustaški režim u Zagrebu prvo je igrao na kartu poricanja i ismevanja ovog slučaja. Međutim, pošto je Čolović priznao da je špijun, možda krenu s hapšenjem nekog stvarnog ili nabeđenog špijuna. To se u svetu često radi u ovakvim situacijama.

Da li, osim Nataše Kandić, još neko od poznatih NVO lidera i političara radi za Hrvate?

- Nije, naravno, Kandićeva sama. Tu su i Sonja Biserko i Jelena Milić, kao i brojni drugi čija imena ovog puta neću da spominjem. Milićeva i Biserko su zadužene za subverzivne delatnosti, kao što je iznošenje i širenje lažnih vesti i uznemiravanje javnosti. One za to dobijaju ozbiljne pare sa Zapada, od NATO pakta... Međutim, problem je ovde kod nas u Srbiji što još od Slobodana Miloševića nema političke volje da se pohapse špijuni. Iskreno, ne verujem da će Kandićeva, Biserko i Milićeva ikada biti procesuirane i kažnjene. Da se ne lažemo, čim bi ih nadležni priveli i saslušali, digli bi se svi sa Zapada da nas kritikuju i prete sankcijama!

 

Prema Vašim saznanjima, pored hrvatske SOA, koje su strane službe najaktivnije kod nas?

- Tradicionalno ovde deluju britanski MI6, nemačka BND, američka CIA, francuska, ali i albanska služba koja raspolaže velikim novcem. Građanski slojevi kod nas se utrkuju da služe zapadnim službama i to bez finansijske nadoknade.! To rade na razne načine. Poznato je i da su brojni Fulbrajtovi stipendisti, od kojih su neki u vrhu srpske politike, zapravo špijuni!

Pa, oni su elita u Srbiji...

- Oni su kvazielita! Još je Jovan Skerlić rekao da neko ne može biti pravi intelektualac ako nije istaknuti patriota. Takvo mišljenje je imala i Isidora Sekulić i mnogi učeni ljudi.

Čuvaju ih zapadni moćnici
"Još od Miloševića nema političke volje da se pohapse svi špijuni. Čim bi ih nadležni saslušali, digli bi se svi sa Zapada da nas kritikuju i prete sankcijama..."
Vojislav Šešelj, lider SRS

Jesu li Vas nekad vrbovale strane službe?

- Nisu nikad. Mada, kad sam bio antikomunistički disident tokom osamdesetih, s lakoćom sam dobio američku vizu na godinu dana, sa neograničenim brojem ulazaka i izlazaka iz zemlje. Primali su me čak i u Stejt dipartmentu. Verovatno su očekivali da ću biti "njihov". Međutim, razuverio sam ih 1991, kad je kongresmen Džim Mudi bio u poseti Beogradu i tražio sastanak sa mnom. To je moglo da se tumači kao poziv na saradnju, ali sam ja tada podržao Miloševićevu politiku, a najstrašnije kritikovao tadašnjeg američkog ambasadora Cimermana. Onda je Mudi odustao od kontakta sa mnom.

A Rusi, jeste li nekada bili u kontaktu sa njihovom službom?

- Upoznao sam početkom devedesetih tadašnjeg šefa KGB za Balkan Bodnarčuka. Porodično smo se družili dok je bio u Beogradu, a došao je i na prijem u našu ambasadu u Moskvi 1998, iako je bio penzionisan. Međutim, to je bilo samo privatno...

 

(Informer)

Scroll to top