BalkansPress

Dobro došli!

Foto: Public

Prof. dr Miljko Ristić, svetski poznat kardiohirurg, bivši direktor Kliničkog centra Srbije i glavni koordinator za transplantaciju organa pri Ministarstvu zdravlja, kaže da ga je slučaj malog Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice duboko potresao, baš kao i celu Srbiju.

- Lepo dete, zdravo i pravo igralo se i polomilo ruku. Posle šest dana bilo je mrtvo. Naravno da me je to potreslo! - kaže prof. dr Miljko Ristić.

 

Kako je moglo da se desi da mali Radenko umre od preloma ruke?

- Preuranjeno je da dr Dobrivoja Bojanića, ortopeda, koji je lečio dečaka, u ovom času kvalifikujemo kao glavnog krivca. Trebalo bi sačekati sve nalaze inspektora, rezultate obdukcije i izveštaje tužilaštva, pa tek onda da se sklopi slika šta se tačno desilo. Zaboravlja se da i uz nadljudske napore lekara pacijenti umiru. Gasna gangrena, za koju piše u dokumentaciji da ju je dete dobilo, najteža je komplikacija neke rane i ona je u vezi sa prljavštinom koju je dete unelo u organizam kada je polomilo ruku. Otvorena rana idealna je za ulazak infekcije. Da li je napravljena greška u postupku lečenje, to treba da kažu nadležni.

Da li treba da tražimo vezu kad idemo u bolnicu?

- Pitajte svaku sestru o tome. Naravno da se više pažnje ukazuje pacijentu koji je došao preko veze. Dobija ljubaznost, pažnju i sve ostalo. Ali ljudi ne razumeju da čak ni to ne može da utiče na ishod lečenja.

Ali u preliminarnim rezultatima zdravstvene inspekcije piše da nije poštovan protokol i nije vođena medicinska dokumentacija.

- Jasno mi je šta kažu preliminarni rezultati. Ali da sačekamo ipak sve. Trebalo bi da se vidi gde je dr Bojanić studirao, kod koga je polagao ispite. To sve ukazuje na loš kvalitet njegovog obrazovanja za vreme studija i kasnije usavršavanja.

 

Ko je za to odgovoran?

- Medicinski fakultet! On ima studentsku i postdiplomsku nastavu. Pre dve godine sam bio prozvan kada sam rekao da se ispiti polažu preko veze i da lekari imaju skromnije medicinsko znanje zbog toga. To će se rešiti kada se više ne bude polagalo preko veze i studenti budu anonimno polagali. Da se ne zna ko polaže. Ako neko hoće da položi ispit, onda i mora da ga spremi.

Ali imamo slučaj da Klinički centar Srbije zovu „institut za majku i dete” jer se tamo zapošljavaju tatini i mamini sinovi i ćerke bez obzira na nivo njihovog znanja?

- Tačno je. Ali to važi za sve zdravstvene ustanove. Mali Radenko je još jedno upozorenje u vezi sa tim.

*Foto: Beta

Da li će stručnjaci koje je ministar Zlatibor Lončar poslao po bolnicama u Srbiji sprečiti ubuduće smrt zbog loma ruke?

- To je način da se uozbilje lekari i da im se stavi do znanja da su oni odgovorni za život i lečenje pacijenata. Taj nadzor nije ništa novo. Samo što se ne radi tako često. Mislim da je to dobra ideja i da će dati dobre rezultate.

Da li je tačno da lekari vole da piju, kao što je to objavljeno za dr Bojanića, koji je lečio malog Radenka?

- Sigurno da to nije masovna pojava, niti je to normalno. Znam da u praksi, kada je neko slavlje u pitanju, da se donesu kolači, sokovi, ali ne i alkohol. Ako se pojavilo neko piće, tu je bilo vino. Ali stvarno bude litar na nas 20. A ima i doktora u čijim kancelarijama je od ranog jutra puno duvanskog dima i alkohola. Ali su oni u manjini.

 

Da li je smrt malog Radenka prelomni trenutak u srpskom zdravstvu da se končano trgne iz letargije?

- Ja bih to voleo. Da ne bude samo kao u onoj poslovici „Svako čudo za tri dana”. Neophodna je svakodnevna kontrola rada lekara i medicinskih sestara u svakoj bolnici. Svaka greška morala bi da se sankcioniše i da se to objavi u medijima. Onda će se i svest u glavama lekara promeniti.

Bili ste i na ispitima na Medicinskom fakultetu. Šta vam je ostalo u sećanju?

- Ovo nikada neću zaboraviti: pre 10 godina bio sam u komisiji na završnom ispitu urgentne medicine. Bilo je 90 pitanja koja su se odnosila na hitna stanja, a koje svaki lekar mora da zna. Bilo je 22 studenta, a među njima dvoje sa prosekom 10. Samo ih je dvoje položilo, a oni sa najvišim prosekom su pali.

(Alo / Informer)

Scroll to top