BalkansPress

Dobro došli!

Ajlin Rokfeler (65), kći najstarijeg milijardera na svetu Dejvida Rokfelera (101) koji je preminuo u ponedeljak 20. marta, sa suprugom i sinovima živi na porodičnoj farmi u Vermontu.

Povodom očeve smrti okupila je porodicu u salonu na najvišem spratu središnje zgrade Rokfeler centra u Njujorku, gde se jednom godišnje okupljaju članovi uže porodice koji upravljaju fondacijom Rokfeler, vlasnikom porodičnog nasledstva. Tom prilikom je sa njom razgovarala novinarka "Jutarnjeg lista" i ovde prenosimo delove tog teksta.

 

Omiljena fotografija Ajlin Rokfeler prikazuje lepu devojčicu svetlih uvojaka u naručju svog oca. U pozadini je cveće, čini se da se nalaze u prirodi i po svetlu se može zaključiti da je lep dan, jedna od onih epizoda iz detinjstva koje se urežu u sećanje. Međutim, fotografija je nepotpuna, isečena iz veće slike na kojoj se uz oca nalazi i njena majka Margaret.

- Moja majka je bila poput sunca, nasmejana i vesela. No, potom bi usledili njeni mračni trenuci. Postajala bi odsutna i ljutita. Zaista sam sigurna da je majčina depresija pojačala osećaj manje vrednosti koji me progonio tokom čitavog života, jednako tako moju braću i sestre - rekla je ona.

Ajlin Rokfeler
Foto: youtubeAjlin Rokfeler

Njen otac Dejvid, naprotiv, bio je osoba vedrog karaktera. Iako je tokom njenog detinjstva uglavnom bio odsutan, osećala je da ih veže posebna vrsta topline i prijateljstva koja se zadržala do poslednjeg dana.

I u njegovim poodmaklim godinama njih dvoje bi se videli kad god bi došla u Njujork.

- Tata me svaki put izveo na neko lepo mesto. Lepo bi se obukao i naručio birana vina. Uprkos starosti, ostao je džentlmen. Ljudi se, izgleda, ne menjaju - rekla je ona.

Ipak, Ajlin kaže da joj nije uvek bila prijatna činjenica da je član jedne od najbogatijih i najpoznatijih svetskih porodica.

- Nije lako osećati se važnim kada ti porodica lestvicu postavi tako visoko - rekla je.

Najstariji milijarder na svetu do poslednjeg je dana bio zdrav i aktivan. U junu 2016. godine, nedugo nakon svog 101. rođendana, viđen je u dobroj formi, u društvu svoje snaje Suzan i unuke Ariane na zabavi Muzeja moderne umetnosti (MoMA) čija je osnivačica njegova majka Ebi.

 

Dejvid Rokfeler bio je sin Džona Dejvisona Rokfelera i unuk Džona D. Rokfelera, utemeljitelja konglomerata "Standard oil" i začetnika porodičnog bogatstva - procenjuje se da je tokom života zaradio 340 milijardi dolara.

Dejvid je bio jedan od petorice braće Rokfeler, poznatih jednostavno kao "The Brothers", koji su u životu Njujorka imali legendarni status. Dvojica su bili političari - Nelson je bio guverner savezne države Njujork i neko vreme potpredsednik SAD, a Vintrop guverner savezne države Arkanzas. Osnivač njujorškog "Linkoln centra" Džon D. III i Lorens bili su cenjeni filantropi, koji su se skrivali od očiju javnosti.

Lorens je bio veliki borac za zaštitu okoline, o čemu je savetovao američkog predsednika. Od svih njih, put koji je započeo njegov deda, u najvećem obimu nastavio je Dejvid. U javnosti poznat kao "bankar svih bankara", Volstrit ga najviše pamti kao čelnu osobu bankarskog diva "Čejs", koju je vodio punih 35 godina. Dejvid Rokfeler pre svega je bio ambasador kapitalizma, koji je smatrao sistemom "koji je doneo najviše dobra u ljudskoj istoriji". Međutim, za Ajlin Rokfeler, on je jednostavno bio "tata".

Dejvid Rokfeler
Foto: ProfimediaDejvid Rokfeler

"Lekcija o bubama"

- Neka od mojih najlepših sećanja iz detinjstva vezana su za našu vikendicu u koju smo odlazili svakoga vikenda. Životinje i priroda bili su deo naših vikenda, a to je uključivalo insekte. Mnogi ne znaju da je mom tati jedan od omiljenih hobija bilo skupljanje insekata. Kada sam bila mala, njegova je pažnja bila uglavnom usmerena na posao, stoga sam koristila trenutke boravka na našem seoskom imanju Taritaun kako bih mu pomogla u pronalasku buba - priseća se Ajlin.

Dejvid Rokfeler imao je veliku kolekciju buba u podrumu imanja. Bube bi utopio u alkohol, potom označio vrstu kojoj pripadaju, datum kada ih je pronašao, te uredno smestio u njegove kutije s bubama.

- Ponekad mi se činilo da je tata bio jednako ponosan na svoju kolekciju insekata kao što je bio ponosan na svoje šestoro dece - smeje se Ajlin.

Jednom prilikom, kada je negovala oca nakon operacije, pitala ga je zašto se upustio u skupljanje više od 150.000 vrsta insekata.

Njegov odgovor je zapisala jer ga doživljava važnom životnom lekcijom:

 

- Bube te podučavaju o senzacionalnoj raznolikosti i organizaciji prirode. Putujem svuda po svetu i pronalazim bube koje poznajem, što znači da srećem prijatelje. Svet nije samo konglomerat. On ima red i strukturu. To smatram osvežavajućim i značajnim. Ako poznaješ prirodu, onda znaš puno toga o svetu. Mi živimo u svetu u kojem je čovek dominantan, ali činjenica je da ima daleko više vrsta insekata nego ljudi.

U očevoj zaluđenosti bubama Ajlin je prepoznala način na koji je održavao svoju skromnost, uprkos činjenici da je bio najuspešniji poslovni čovek svog vremena. Navedena kolekcija bila je i deo njegove sklonosti kategorizaciji.

Ajlin govori da je njen otac beležio obroke i vina koje je konzumirao u svojim omiljenim restoranima, kao i anegdote i utiske s brojnih putovanja.

- Moj otac zapisao je svaki sastanak u svom životu. Mnogi su mislili da ima izvanserijsko pamćenje, a nisu znali da bi zapisao detalje o osobi s kojom se susreo, mesto sastanka, temu razgovora. Nasledila sam njegov veliki adresar s više od 150.000 kontakata. Verujem da se radi o najboljem adresaru na svetu. I to znači biti Rokfeler - rekla je ona.

Zahvaljujući svom prezimenu, Ajlin se susrela s Nelsonom Mandelom, kraljem Maroka i britanskom kraljevskom porodicom. S princem Čarlsom veže je "divno prijateljstvo", govori i ne skriva činjenicu da ne postoji osoba na svetu koja ne uzvraća poziv kada se na drugoj strani žice nalazi jedan Rokfeler.

Knjiga Ajlin Rokfeler
Foto: screenshotKnjiga Ajlin Rokfeler

Memoari

Šezdesetpetogodišnja Ajlin Rokfeler, koja sa suprugom i sinovima živi na farmi u Vermontu, okružena prirodom i daleko od sveta luksuza, privukla je međunarodnu pažnju kada je 2013. objavila autobiografiju "Biti Rokfeler".

Ovi neočekivano iskreni memoari otkrili su mračne strane odrastanja u senci bogate dinastije koja je njenim naslednicama otežavala pronalazak vlastitog identiteta. Toliko da je Ajlin godinama skrivala svoje prezime, koristeći suprugovo prezime Grovald. Kada im je rekla da će govoriti o porodičnim depresijama i nesigurnostima, porodica nije podržavala njenu želju da objavi knjigu.

- Porodica se bojala šta ću napisati. Ali, svima sam poslala transkript pre nego što je objavljena. Na kraju se dogodilo čudo: knjiga nas je sve zbližila. Priznali smo jedni drugima da smo nanosili mnogo štete jedni drugima zbog vlastite tuge i osećaja manje vrednosti - iskrena je Ajlin.

(Jutarnji list)

 

Scroll to top