BalkansPress

Dobro došli!

Natalija Ulemek, majka nekadašnjeg komandanta JSO i najčuvanijeg srpskog zatvorenika Milorada Ulemeka Legije, optuženog za najteže zločine, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića, u svom poslednjem intervju opisala je put svog sina od slabašnog dečkića koji je voleo da svira klavir do jednog od najizdržljivijih legionara, a potom i najvećeg državnog neprijatelja.

Do kraja života ona nije želela da poveruje da je njen sin učestvovao u najtežim zločinima, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

- Kada sam tog 12. marta čula da milorada okrivljuju za Đinđićevo ubistvo, otišla sam taksijem kod njega u Košutnjak. Držao je dve devojčice u rukama, imao je grip. Rekao mi je da nije kriv i da mora da beži jer se spremaju da ga ubiju.

- Da je planirao ubistvo Đinđića, sigurno bi zbrinuo porodicu, sklonio ženu i decu. Osećam kao majka da mu je sve namešteno - rekla je Natalija Ulemek davne 2003. godine, ne verujući u ono što je kasnije sud potvrdio.

 

Inače, tokom života je bila na sinovljevoj strani, ali je ipak na pitanja o Legijinoj odgovornosti za zločine za koje je osuđen odgovarala sa "ne znam". Tako je i na optužbe o učešću o ubistvu premijera Đinđića bila izričita da iza toga stoji CIA.

- Deo Vlade i Đinđićevih ljudi je bio naklonjen Amerikancima.  Đinđić je zasmetao Amerikancima i CIA ga je ubila! To što su Zvezdan i ostali priznali, nema veze. Puška, DNK sve to može da se namesti - govorila je Natalija Ulemek.

Dok je službovao u Legiji stranaca, Ulemek je slao razglednice i pisma porodici. U jednom pismu bratu Saši pisao je o teškoćama u Legiji stranaca.

- Kad te uhvati kriza jedino pismo može da te spase. Ti kažeš da mnogo učiš, samo što imaš predavanja na srpsko-hrvatskom, a ja na francuskom. Ti kada ne naučiš dobiješ keca, a ja stolicu po pi*ki. Kad te u glavu udari - tri dana ne znaš gde si. Pazi mali šta radiš tamo, nemoj da se mangupiraš, već vežbaj često. Vežbaj kao konj, sve žice da popucaju - napisao je Legija u jednom od pisama svom bratu.

Poznato je da se nekadašnji komandant JSO družio i sa Kristijanom Golubovićem.

  

- Izlazili su zajedno po diskotekama, Kristijan ga je i pokvario. Stalno ih je hapsila i saslušavala policija. Milorad je spasao kristijana kada je skako iz Četvrtog suda i polomio obe noge - rekla je Ulemekova.

Ulemekova je tvrdila da nije tačno da je Legija bio u dobrim odnosima sa Slobodanom Miloševićem, kako se u javnosti verovalo.

- Nije tačno da je Milorad bio blizak sa Slobom. Moj suprug je bio zaluđen Miloševićem, a Milorad mu je zabranjivao da glasa. Govorio mu je: "Nemaš pojma ko je Slobo"! Mrzeo ga je, od tada je i počeo njegov pad - govorila je Legijina majka.

Natalija je izjavila da je Legija upoznao Arkana tokom rata 1992. godine, a od njega je čak dobio stan.

- Arkana je upoznao tokom akcije u Zvorniku. Uhvatili su ga mudžahedini i hteli da ih streljaju. Ipak Milorad je uspeo da pobegne i sakrije se. Tada su ga pronašli Arkanovi dobrovoljci, odveli kod njega, nakon čega su se dogovorili da Milorad obučava "Tigrove". Arkan mu je kasnije poklonio stan - rekla je Natalija. 

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top