BalkansPress

Dobro došli!

Beograđanka Jelena Lalošević (25), kao student medicine dobila je priliku da upozna život lekara u Rusiji, u gradu Samara koji se nalazi u blizini granice sa Kazahstanom i 3.116 kilometara daleko od glavnog grada Srbije.

Iznenadilo je da doktori u "bratskoj zemlji" od svoje plate ne mogu da žive, jer mesečno dobijaju 8.000 rubalja, odnosno oko 13.000 dinara. Zahvaljujući razmeni studenata koja je organizovana od strane medicinskog fakulteta, Jelena je dobila priliku da upozna način rada lekara u nekoj stranoj zemlji. Sama je odlučila da izabere Rusiju, i to grad u kome može da vidi kako Rusi zapravo žive.

"Izabrala sam Rusiju, jer volim da putujem na neobične destinacije. Nisam birala ni Moskvu ni Piter (Sankt Petersburg), već Samaru, glavni grad samarske oblasti, koji se nalazi nadomak granice sa Kazahstanom. Samara je milionski grad, šesti po veličini, ali je daleko od metropole. Odiše komunizmom gde god da se okrenete - započela je priču Jelena Lalošević, apsolvent medicinskog fakulteta.

 

Iako život u Samari nije skup, kao što je u glavnom gradu Rusije, lekari u njemu žive na rubu egzistencije.

"Moj najjači utisak vezano za način života u ovom gradu, bio je taj što mladi lekari imaju platu od 8.000 rublji mesečno, odnosno malo više od 100 evra. Iako su tako malo plaćeni, potpuno su predani svome poslu, a to je svakako kvalitet koji mora da se pohvali. Posle lekarskog posla rade kao manikiri, joga instruktori, konobari kako bi platili stanarinu i zadovoljili osnovne potrebe, iako Samara nije skupa kao veći i atraktivniji gradovi", podelila je Jelena svoje iznenađenje.

Atraktivna Beograđanka uspela je potpuno da šokira Ruse.

"Nisu mogli da veruju kad su čuli da je kod nas plata veća. Prvo su mislili da im govorim o godišnjim primanjima kad sam im ispričala kolika je mesečna plata lekara u Srbiji. Zdravstveni radnici u ovom gradu nisu zadovoljni životnim standardom, pa neki pokušavaju da odu u Kazahstan ili neke razvijenije evropske zemlje, ali retko ko od njih je otišao dalje od Moskve u kojoj je kažu plata neznatno veća", priča Jelena.

Ruski način lečenja prilično se razlikuje od našeg, ali postoji stvar koja pokazuje da se ne nazivamo bez razloga, bratskim narodima.

*Foto: Shutterstock

"Njihov pristup medicini dosta se razlikuje od našeg, ali ono što je skoro identično jesu uslovi u kojima rade. Stanje u bolnicama je kao u Srbiji, toliko sličnosti postoji da ništa ne bih izdvojila kao autentično. Mogu samo da kažem da su posvećeniji od nas", kaže naša sagovornica.

Grad koji odiše komunizmom u smislu arkitekture, mode, prevoza malo je promenio izgled poslednjih godina.

"S obzirom na to da će Samara biti domaćin za fudbalsko prvenstvo 2018. godine, ozbiljno su uložili u grad, što malo popravlja utisak, ali moram da napomenem da je mene sa nogu oborila Volga, kao i svaki zalazak Sunca", dodaje Jelena.

 

Odličan student i patriota

Jelenini planovi za budućnost, prilično se razlikuju od velikog broja mladih ljudi koji završe medicinski fakultet.

"Ja imam veliku želju da ostanem u Srbiji, jer je jednostavno moja. Nikada nisam osetila veću pripadnost nekom mestu od Beograda, a putovala sam mnogo. Znam da to sa sobom nosi manju platu i persepktivu nego da odem preko, ali za sada imam volju i nadu da ću se ostvariti u svojoj zemlji", završava svoju priču Jelena Lalošević. 

Iznenadiće vas iznos prosečne plate u Rusiji

Federalna služba za statistiku (Rosstat) objavila je visinu prosečne plate u Rusiji, koja je u julu 2017. godine iznosila 39.355 rubalja (oko 688 dolara), dok podaci sajta tradingeconomics.com pokazuju da je taj iznos bio niži - 38.619 rubalja.

Foto: Printscreen / Tradingeconomics

Prosečna plata nominalno je u proteklih godinu dana porasla za 8,6 odsto, pokazuju podaci Rostata. Dok je realna zarada u tom periodu porasla za 4,6 odsto, realni prihodi su smanjeni za 0,9 odsto.

Agencija Rambler je nedavno podsetila i na anketu informativne službe federalnog kanala Obщestvennoe Televidenie Rossii sprovedenu među gledaocima u kojoj se došlo do podataka da ruskim građanima u proseku svakog meseca do sledeće plate nedostaje 19.399 rubalja.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top