U poslednje vreme dosta se pisalo o češkom potpukovniku dr. Martinu Obrtelu koji je vratio dobijena odlikovanja između ostalog i zbog genocida nad Srbima na Kosovu i Metohiji. To je uradio, kako navodi – zbog svoje dece i njihove budućnosti.

Nažalost malo je poznato javnosti u Srbiji da je to pre njega uradio i jedan Slovak, Stefan Potocki (Stefan Potocky).

PROČITAJTE: KLARK “ZABRINUT” ZA MIR: Putin bi mogao da započne novi rat na Balkanu!

Naime on je još u martu 2012 godine, tokom protestnog marša u Bratislavi bacio svoja odlikovanja koja je dobio za zasluge u mirovnim misijama širom sveta pod okriljem UN, preko ograde u dvorište Predsedničke Palate,i uputio pismo slovačkom predsedniku Ivanu Gašparoviču u kome ga obaveštava o razlozima vraćanja odlikovanja. A razlog je, između ostalog, i stanje demokratije u Republici Slovačkoj, tačnije, kako neki kažu, deficit (nedostatak, ili pre, odsustvo) demokratije.

Ili, kako mi je u privatnoj prepisci iste te, 2012 godine napisao: "EU je zločinačka organizacija… Imam svoj stav. Bio sam u Jugoslaviji 93′ – 94′ Unproforac, i 98′ – 99′, ukupno skoro dve godine. UVEREN SAM O NEPRAVDI PREMA SRPSKOM NARODU."

 

U odgovoru mu je navedeno da još uvek ima odbrambenu obavezu kao vojnik u rezervi, nakon čega je odlučio da vrati i svoju vojničku knjižicu: "Obraćam Vam se kao vrhovnom komandantu oružanih snaga Republike Slovačke i dajem Vam na znanje, da nakon razmatranja svih mogućih posledica odbijam da budem u rezervi i odbrambenoj obavezi ove države – Republike Slovačke."

Široj javnosti u Slovačkoj je ipak postao poznat tek nakon paljenja zastave Evropske unije tokom protesta u Bratislavi, zbog čega je dobio zabranu ulaska na teritoriju grada.

Pre nekoliko dana, tačnije u subotu 17. januara sam mu se javio kako bismo napisali nešto više o svemu ovome, a posebno o njegovom boravku u Jugoslaviji i stavu prema srpskom narodu.

Odgovor je glasio: "Danas sam prvi put posle sedam meseci na internetu".

Prirodno, moje pitanje je bilo: "Gde se nalaziš?"

Odgovor kratak, vojnički: "Pod Luganskom … opolčenie … Rusija …"

Uglavnom izbegavam nepristojne izraze u tekstovima, ali ovaj put ću napraviti izuzetak (nadam se da mi nećete zameriti) : ”Borimo se … biće veselo … EU će se usr.ti”.
Siguran sam da ćemo nakon njegovog povratka iz Novorusije, imati o čemu da pišemo.

Podari mu, Gospode, dug život!

(Izvor: recineeu.wordpress.com) 

Scroll to top