BalkansPress

Dobro došli!

Roditelji mlade žene iz Kuzmina kod Kosova Polja nadaju se da će njihova ćerka uspeti da pobedi bolest. Radovan Ivanović: Naše dete već četiri godine ne govori, niti ustaje iz kreveta.

Tog 28. decembra 2014. naša Ivona je otišla na pregled u bolnicu u Lapljem Selu. Nažalost, kraj dana nije dočekala na nogama. Ne znam šta je sve preživela tokom pregleda i kakvu su joj terapiju davali, ali je te večeri pala u komu i od tada je u bolesničkoj postelji.

 

Radovan Ivanović (57) iz Kuzmina, srpskog sela nadomak Kosova Polja, ovim rečima započinje priču o bolesti svoje ćerke i četvorogodišnjoj borbi njihove porodice sa i dalje nepotpuno utvrđenom Ivoninom bolešću. Ivona se, kako pojašnjava, nalazi u stanju budne kome! Lekari bolnice u Ugljaru kod Kosova Polja, a potom i u Lapljem Selu, kao dijagnozu su naveli postporođajni sindrom, iako se, kako kaže, porodila četiri i po meseca ranije.

I dok sada već četvorogodišnji Luka odrasta bez majčine pažnje i ljubavi, uz oca u Prilužju, Ivonina majka Violeta (52) bukvalno se ne pomera od ćerkinog bolesničkog kreveta. Roditelji objašnjavaju da jedinu nadu u zdravstveni boljitak svoje mezimice vide u njenom lečenju u jednoj nemačkoj klinici.

- Nažalost, supruga i ja nismo u stanju da joj priuštimo to lečenje, koje je kod sličnih pacijenata već dalo rezultate. Poslednjih godina nisam radno angažovan zbog Ivonine bolesti i primam samo 60 odsto plate, a supruga, koja je nekada radila na železnici, sada nema rešen radni status - pojašnjava Radovan.

 

Mlađa ćerka se udala i otišla da živi u Gračanici, a sin Dragan (27) još nije našao posao, pa se Radovan nada da će se pored već pokrenutih akcija u srpskim sredinama na Kosmetu javiti i humani ljudi koji bi makar simboličnim uplatama doprineli da Ivona pokuša da nađe spas u Nemačkoj.

- Otkad je pala u stanje budne kome, Ivona je nekoliko meseci bila gotovo beživotna. Lekari su najpre sumnjali da je uzrok svemu previsok šećer u krvi, ali je on brzo normalizovan, kao i sve osnovne funkcije srca i ostalih vitalnih organa. Lekari sada prate njeno stanje, ali je trenutno najveći problem njena nepokretnost. Kako nijedna zdravstvena ustanova na Kosmetu nije u stanju da brine o njoj, mi smo jednu sobu u kući pretvorili u bolničku sobu - govori Violeta i dodaje da njena ćerka, inače aspolvent na Psihologiji u Kosovskoj Mitrovici, sve razume, čuje, vidi, smeje se i plače, ali ne može da govori ni da hoda.

Ivanovići objašnjavaju da im je sada jedina nada za ćerku rehabilitacija, odnosno lečenje na klinici u Nemačkoj, za koje im je neophodno oko 60.000 evra. Zahvalni su timu Centra za ekonomski razvoj Gračanice, organizaciji "Omladina napred" i drugima koji organizuju prikupljanja novčane pomoći za njihovu Ivonu.

*POZIV HUMANIMA

SVI koji su u mogućnosti i žele da pomognu lečenje Ivone Ivanović, mogu to učiniti uplatama na račun 205-9011007327107-84, koji je za potrebe Ivoninog lečenja otvorio njen otac Radovan Ivanović u Komercijalnoj banci.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top