BalkansPress

Dobro došli!

Koliko je sve pogodila vest o Robertovoj smrti, ali i kakav je čovek bio najbolje govori činjenica da će danas na sahranu u Somboru doći svi klasići iz Mostara.

Tragedija koja se 11. aprila dogodila kod Kovačice, kada se srušio vojni avion "super galeb G-4", u kojoj je poginuo major Robert Kaloci (48) duboko je potresla ne samo Srbiju, već i celu bivšu Jugoslaviju.

 

Koliko je sve pogodila vest o Robertovoj smrti, svedoči profesor sa Vazduhoplovne akademije u Beogradu i Robertov školski drug, Vladimir Nikolić (48).

*Foto: Facebook / Poginuli pilot sa studentima Vazuhoplovne akademije u Zadru. Na prvoj fotografiji Kaloci i naš sagovornik Vladimir Nikolić 

Zajedničko školovanje

- Robert i ja smo bili školski drugari. Zajedno smo 1985. otišli u Mostar, upisali smo Vazduhoplovni opšti smer srednje škole "Maršal Tito", završili smo '89. i iste godine zajedno otišli na Vazduhoplovnu akademiju u Zadar - priča za Telegraf.rs Vladimir Nikolić.

 

Odeljenje IV/e koje su pohađali Robert i Vladimir, imalo je stopostotnu prolaznost, bili su najbolji u celoj Jugoslaviji.

- Koliko nas je sve pogodila vest o Robertovoj smrti, ali i kakav je bio čovek najbolje govori činjenica da su mi se u roku od 24 časa javili svi naši klasići i svi dolaze na sahranu drugu u Sombor - dodao je Vladimir.

*Foto: Facebook / Generacija 1989. Vazduhoplovne gimnazije iz Mostara dolazi na sahranu stradalom pilotu (u krugu) 

Početak rata

Vladimira i Roberta rat je zatekao u Zadru, kada im se putevi na neki način razilaze, ali su ostali u kontaktu.

- Početkom rata ja sam prešao u civilno vazduhoplovstvo, a Robert je postao vojni pilot lovačkog aviona. On je bio Mađar, katolik, izjašnjavao se kao Jugosloven, a koliko je bio odan svojoj zemlji pokazuje činjenica da je do kraja živeo i radio u Srbiji. Koliko je voleo našu zemlju, slobodno mogu reći da je bio veći Srbin od svih nas.

- O njemu vam svi mogu reći samo najbolje. Bio je vrsni pilot i niko ne može reći da je stradao svojom krivicom, postupio je po protokolu, kako je najbolje mogao. A svima koji se razumeju u vazduhoplovstvo, podatak da je avion pao 500 do 700 metara od njih, govori da je do zadnjeg časa pokušavao da "izvuče" i sačuva avion, rizikujući svoj život - rekao je Vladimir, potresen zbog smrti prijatelja.

 

Pokušavali da "izvuku" avion

Pilot Robert Kaloci i kopilot Aleksandar Matić su uspeli da se katapultiraju iz aviona, ali nažalost major Kaloci je poginuo, a dok se major Matić oporavlja od teških povreda.

*Foto: Marko Jovanovic / Mesto pada vojnog aviona u ataru varoši Kovačica 

Major Robert Kaloci iza sebe ima bogato radno iskustvo. Radio je na aerodromu u Podgorici, pa u Kovinu, Batajnici, na Vojnoj akademiji u Beogradu radio je kao predavač, zadnje je radio kao opitni pilot.

- Iza njega je ogromno iskustvo i siguran sam da nije stradao svojoj greškom, ali ne treba niko da to komentariše, tu je komisija koja će utvrditi šta se desilo - dodao je Nikolić.

Sve ljubavi poginulog pilota

- Voleo je avione, ali omiljeni hobi mu je bilo pecanje i kuvanje paprikaša - dodao je Vladimir.

Iza Roberta je ostala supruga Snežana i sin Marko.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top