Na oltaru Markove crkve u banatskom selu Gaj, otac tragično preminulog Marka Stojanovića, zagrlio je voštanu figuru i poljubio joj ruku. Ova lutka, koja realistično oslikava lik njegovog sina je najveće podsećanje na Marka.

*Kad mu je teško otac Predrag dođe i priča s lutkom sina Foto: Marko Jovanović

- Često mu se i obratim, pa mi bude malo lakše. Kada supruga i ja dođemo ovde i dodirnemo ga, imamo osećaj da nam je naš Marko malo bliže - tihim glasom, pognute glave, priča on.

 

Da lik pokojnog sina utisnu u lutku, ove roditelje naterala je, kažu, prevelika tuga. Isto osećanje, ali i želja da uspomena na Marka traje večno, naveli su ih je da sagrade crkvu koja nosi njegovo ime.

*U spomen na sina sagradili crkvu Svetog apostola Marka u selu Gaj Foto: Marko Jovanović

Tog kobnog 1. januara 2014. Jelica je dvadesetšestogodišnjeg sina pronašla mrtvog u krevetu. Navodno, nakon dočeka Nove godine u diskoteci u Deliblatu, Marka su drugovi u lošem stanju doveli kući. Legao je u krevet i više se nikad nije probudio.

- Iako nam je rečeno da je u pitanju bila prirodna smrt, sigurni smo da to nije istina. Doktorka opšte bolnice u Kovinu (ime poznato redakciji), pregledala je Markovo telo i naložila je da se uradi obdukcija. Zatim se predomislila i u izveštaju napisala da je umro prirodnom smrću. Bili smo previše skrhani bolom i nismo insistirali da se obdukcija obavi. Kad smo malo došli k sebi i sabrali dva i dva, pokrenuli smo slučaj pred sudom. Mislimo da je naš Marko otrovan – objašnjava Predrag.

*Lik sina oslikan i na fresci Foto: Marko Jovanović

Sumnje su, kaže, potvrdili kad su pročitali zapisnik sa izjavama svedoka.

 

- Ispitani su njegovi drugovi, vlasnik kluba u kojem su slavili doček, obezbeđenje tog lokala, lekari koji su pregledali telo. Mnoge izjave se nisu poklapale, ali najsumnjivija bila je izjava lekarke. Na pitanje zašto je promenila mišljenje o obdukciji odgovorila je da joj je “naređeno”. Ko je mogao da joj naredi tako nešto? – pita se nesrećni otac.

*Markov grob nalazi se u samoj crkvi Foto: Marko Jovanović

Stojanovići najviše sumnjaju u vlasnika nekadašnje diskoteke u Deliblatu za kojeg kažu da je “povezan” sa lokalnom policijom. Jedan od članova obezbeđenja ovog kluba takođe im je sumnjiv zbog izjave pred sudom da te noći nije radio, ali se kasnije pojavila fotografija na kojoj se vidi da je bio prisutan. Roditelji su pod veo sumnje stavili i Markove drugove, s kojima je proslavljao doček Nove godine.

*Roditelji se nadaju da će saznati istinu o smrti sina Foto: Marko Jovanović

Njegov najbolji drug ga je, prema izjavi očevidaca, doveo kući. Tokom ispitivanja je nekoliko puta menjao iskaz o tome kad su stigli s dočeka. On je, takođe, rekao da je Marku bilo jako loše i da je čak izjavio “Kako se loše osećam, kako mi je krenula ova godina, kao da ću umreti baš ove godine”. Zašto ga nije odveo kod lekara kad je video u kakvom je stanju? - samo je jedno od pitanja na koje majka Jelica nema odgovor.

*Lekarska dokumentacija u kojoj stoji da je smrt bila sumnjiva i da je potrebna obdukacija Foto: Marko Jovanović

 

Sve bi bilo, kažu Stojanovići, drugačije, da je policija sprovela istragu kako treba i uzela u obzir sve nelogičnosti. Kako se to nije dogodilo, oni su unajmili tim advokata i nadaju se da će istina o iznenadnoj smrti njihovog sina uskoro izaći na videlo.

PROČITAJ: Spomenik KNEZU MIHAILU napravio je vajar ITALIJAN, sa STRAŠNOM GREŠKOM zbog koje se UBIO (FOTO)

*Otac Predrag unajmio je tim advokata samo da se dođe do istine o smrti Foto: Marko Jovanović

PROČITAJTE: BIO JE PRINC BEOGRADSKOG ASFALTA Pričalo se da je oteo porše Suzani Mančić, a PRAVU ISTINU otkriva njegova devojka

 

Kako se Stojanovići bore sa tugom zbog izgubljenog sina, ali i kako ne dozvoljavaju da uspomena na njega izbledi, pogledajte u videu na početku teksta.

*Glava lutke izrađena je na osnovu lika umrlog Marka Foto: Marko Jovanović

TAJNI POZIVI U POLA NOĆI

Predrag i Jelica navode da su 6. maja 2014. pet meseci nakon Markove smrti, dobili anonimni poziv tokom noćnih sati.

- Javio se mladić i rekao da će nam doneti mobilni telefon sa porukama u kojima se do detalja priprema Markovo ubistvo. Dogovorili smo se da se nađemo, ali se on nikad nije pojavio. Ispričao sam policiji šta se dogodilo. Nakon nekoliiko dana rekli su da nisu ništa saznali, pa ni broj sa kojeg je taj momak zvao – čudi se otac Predrag.

*Foto: Marko Jovanović

EKSHUMACIJA NIŠTA NE BI POKAZALA

- Kad smo tražili da se uradi ekshumacija Markovog tela da bi se došlo do dokaza, dotični profesor Dunjić iz sudske medicine nam je rekao da nema svrhe. Samo zaista jaki otrovi ostaju tako duže od mesec dana u organizmu – pričaju Stojanovići.

(BalkansPress / telegraf.rs )

Scroll to top