BalkansPress

Dobro došli!

Amerikancima smo nudili da nas prime u NATO jer smo znali da ne mogu da nas bombarduju ako smo u toj alijansi.

Ovu šokantnu informaciju otkrio je nekadašnji predsednik Savezne vlade SRJ Momir Bulatović, koji je bio u bliskim odnosima sa Slobodanom Miloševićem.

– To je Milan Milutinović predložio Madlen Olbrajt. Na tom sastanku pred Rambuje, kada joj je Milutinović rekao da je Srbija spremna da uđe u NATO, ona se prvo onesvestila, nije verovala šta joj nudimo. Onda se vratila i rekla: „Ne, to nije opcija“. Bilo bi mnogo pametnije da su nas primili u NATO nego što su nas bombardovali – ocenio je Bulatović u intervjuu za nedeljnik Ekspres.

 

HARADINAJ I TAČI

Milošević je, objašnjava bivši predsednik Crne Gore, preduzimao sve da ne dođe do bombardovanja.

– Počeli smo pregovore sa umerenim Albancima s Ibrahimom Rugovom na čelu. Ali onda je Amerika odlučila da iz tog procesa isključi Rugovu. On je bio predstavnik umerenih i tada većinskih Albanaca, koji nisu bili pristalice oružane pobune i terorističkog delovanja. Oni su, međutim, na njegovo mesto instalirali Haradinaja i Tačija. Amerikancima smo, takođe, nudili bazu „Bondstil“ uz saglasnost vlada Srbije i Jugoslavije za simboličnu nadoknadu od jednog dolara. Nudili smo im, isto, da upravljaju rudnim bogatstvom, da im damo koncesije na energetske i rudne potencijale KiM jer, ako mi ne možemo da nađemo zajednički jezik sa Albancima, neka to bude neka engleska ili američka kompanija. Sve smo im nudili da ne bude rata. Ipak, rata je moralo biti. Njima je taj rat bio potreban – priča Bulatović.

PRIMER VIJETNAMA

Kako navodi, Srbiji je bilo zaprećeno da će biti sravnjena sa zemljom, a o intervenciji su brujali svi svetski mediji.

– To je Ahtisarijev stav bio, pa ga je onda Milošević pitao: „Izvinite, a kako ćete objasniti da ste ubili dva i po miliona ljudi samo u Beogradu?“ Čovek je odgovorio: „Znate li koliko ih je ubijeno u Vijetnamu?“ U to doba NATO gađa „Prvu iskru“ u Bariču – ističe Bulatović.

 

Mila kontrolišu Ameri i mafija

Bulatović je prokomentarisao i odluku Mila Đukanovića da se ponovo kandiduje za predsednika Crne Gore.

– Milo više ne veruje nikome osim samom sebi. Ako pobedi na izborima, ništa se neće promeniti. Ovih prethodnih 15 godina, kad je Filip Vujanović bio predsednik Crne Gore, ostaće potpuno nezapamćen. Znalo se uvek da je prvi čovek Crne Gore Milo Đukanović. Najveća tuga i nesreća Crne Gore je što to nije onaj Đukanović – ocenjuje Bulatović uz opasku da je nekada lider DPS bio „veći Srbin od njega“, ali da su ga ucenili Amerikanci i italijanska mafija.

S-300 ne bismo upotrebili, čak i da smo imali taj sistem

Nije tačno da je Milošević išao u Moskvu da od Jeljcina traži raketni sistem s-300, kaže Bulatović. 

– S-300 nije cipela koju ćete kupiti u nekoj radnji. A čak i da smo ga imali, ne bismo ga upotrebili zato što bismo tako mogli da povećamo stepen gubitaka neprijateljske NATO avijacije na 50-60 aviona, ali i da doživimo njihovu surovu odmazdu. Bili su toliko moćniji i snažniji i ubilački raspoloženi da je bilo sasvim realno očekivati da se tepih bombi izruči nad Beogradom – navodi Bulatović.

Holbruk je bio kao upravnik konc-logora

Prema Bulatovićevim rečima, američki diplomata Ričard Holbruk poznavao je samo rečnik sile:

– Holbruk je bio diplomata s manirima šefa koncentracionog logora. On je američku diplomatiju shvatao kao sredstvo za ličnu promociju.

(BalkansPress / intermagazin.rs)

Scroll to top