Mladića (17) iz Beograda koji je želeo da ostane anoniman, lekari su jedva vratili u život. On je jedan od 26 tinejdžera koji su nakon konzumiranja biljnog tamjana s teškim simptomima dovedeni na VMA.

Njega su lekari vratili u život za razliku od mladića iz Hrvatske koji je preminuo posle konzumiranja supstance koju maloletnici koriste kao zamenu za marihuanu.

 Kaže da je na nagovor druga probao biljni tamjan na žurci. Rekao mi je “Brate čuo sam od drugara iz škole što su probali, ovo je mnogo bolje od trave, jače radi, heftinije je. ‘Ajde da se uradimo, nakon ovoga nam neće biti potreban nikakav alkohol”.

 HITNA POMOĆ NA MUKAMA: Klinci nam se DROGIRAJU tamjanom! 

– Supstancu smo umotali u rizlu i pomešali sa malo duvana – priča mladić.

– Radoznalost da probam nešto što nikada nisam, želja da se provedem kao nikad u životu, da se dokažem pred devojkama koje su tu noć bile na žurci, ne znam ni sam šta je bio glavni motiv da to probam. Ne krivim njega, sam sam doneo odluku – govori mladić za Naše novine.
 
 
 
– Nakon prva tri-četiri povučena dima nije nošta osetio – nastavlja mladić sa pričom i dodaje. Moj drug je to valjda radio veštije, sporije, jer je imao slična iskustva, ja sam mislio da će mi čim povučem prvi dim biti super, međutim nije.
 
– Pomislio sam, pa ovo je potpuna besmislica i zatim uzastopno povukao još nekoliko dimova. Odjednom sam osetio promenu. Delovalo mi je kao da sam odjednom nestao iz prostorije u kojoj sam bio i našao se u nepoznatom prostoru, među potpuno stranim ljudima, pitao sam se da li sam ovo uopšte ja. To je bilo neko pomućenje svesti, ne umem da opišem. U početku je bilo lepo, oslobađajuće.
 
U realnost ga je posle nekoliko trenutaka vratio osećaj ogromne žeđi.
 
– Usta su mi bila potpuno suva. Zgrabio sam pivo koje je bilo na stolu i popio u cugu, a onda sam pokušao da ustanem. Nisam mogao. Noge su mi bile paralisane. Tada me je uhvatila panika, znojio sam se, ruke su mi se nekontrolisano tresle. Onda mi je postalo nenormalno hladno, srce je udaralo užasno jako. Osećao sam se užasno. Dalje se više ničega ne sećam. Ni sam ne znam da li sam zaspao ili sam se onesvestio – priča mladić.
 
Hitna pomoć, koju su njegovi prijatelji pozvali, stigla je za nepunih 15 minuta. Lekari apeluju da biljni tamjan mora biti zabranjen dok i kod nas neko ne umre od njega.
 
 

(Naše Novine)

 

Scroll to top