BalkansPress

Dobro došli!

Skoplje je podeljeni grad - ulickane nove zgrade u antičkom stilu, kafane i brojni spomenici u novom delu grada pravi su kontrast u odnosu na stari gradski kvart orijentalnog izgleda u kojem dominiraju Albanci.

*Pogled na novi deo Skoplja, Foto: M. Beljan

Međutim, odlučio sam da prošetam dalje od samog srca grada, koji vrvi od turista i koji se najčešće može videti na fotografijama makedonske prestonice.

 

ŠUTKA

Neki ga smatraju najvećim romskim naseljem na Balkanu, Šutka, tačnije opština Šuto Orizari, nalazi se na periferiji Skoplja i ujedno predstavlja meku ulične prodaje u ovom gradu.

PROČITAJTE: Jezive prognoze za našu planetu! Prete nam klimatske katastrofe i glad! Bićete u šoku kad vidite ko je glavni krivac!

*Uske ulice Šutke, Foto: M. Beljan

Dok sam se sa prijateljem iz Španije vozio autobusom do poslednje stanice u Šutki, ljudi su nas pomalo ćudljivo posmatrali. Izašli smo na okretnici i odmah videli pravo lice ovog romskog naselja: uske ulice, deca koja trčkaraju svud unaokolo i nikad dovršene prizemne kuće.

*Šuto Orizari, Foto: M. Beljan

- Ćoveče, njih trojica se vozaju jednim motorom, da li je moguće - primećivao je moj saputnik.

 

Malo dalje odatle počinje i najveći buvljak u Skoplju - jedva smo se progurali i usred radnog dana, a kako kažu Makedonci, vikendom ni igla ne može da stane.

PROČITAJTE: "Kad su je pripremali da se vidi sa mnom već je bila ozbiljno bolesna": Žarko Laušević nakon godina provedenih u Americi prvi put o susretu sa majkom

*Ulična prodaja u Šutki, Foto: M. Beljan

- Ista roba koju kupujete u centru grada ovde može da se nađe i za duplo manje para. Zato vikendom svi dolaze u Šutku da kupuju - kazao nam je jedan Makedonac.

Dok smo slikali tablu ulice koja nosi naziv "Nov život" jedan od prolaznika ljutio se što slikamo naselje - ne voli baš svako oko kamere.

*Foto: M. Beljan

- Nema "zdravo", nego će ti uzmem to i razbijem da vidiš ko sam ja - uzvikivao je za nama gospodin žučne naravi.

"Kako se živi u Šutki?" upitali smo jednu devojku u prodavnici.

PROČITAJTE: OTAC BRANI SINA KOJI JE BRUTALNO UBIO TASTA: Slavko kao da je bio pod magijom! Komšije tvrde: ON je bio ZLO od čoveka!

- Lepo, lepo, mirno sve - pričala nam je ona.

*Makedonska zastava vijori se u Šutki, Foto: M. Beljan

Džamije, velika makedonska zastava i pogled na krst na planini sa druge strane grada upotpunjavali su ovu nadrealnu sliku Skoplja.

 

Oko 70 posto stanovnika Šutke su Romi, a ostatak uglavnom čine Albanci. Većina njih su muslimani, ali ima i adventista i jehovinih svedoka.

*Gužva je i radnim danima, a vikendom ovde nastaje pravi haos, Foto: M. Beljan

- Romi su lojalni državi i, premda imaju prava da koriste romski jezik u zvaničnim dokumentima, radije se opredeljuju za makedonski - kazao je jedan od poznavalaca prilika u ovom naselju.

PROČITAJTE: OVIH DANA SE MNOGIMA VRTI U GLAVI Razlog je krajnje neobičan, ali ako imate ove simptome i to potraje, MORAĆETE KOD LEKARA

ČAIR

Na naše zaprepašćenje albanski deo grada Čair na jednom kružnom toku krasi ogroman spomenik u obliku albanskog dvoglavog orla sa oznakom UÇK.

Izašli smo iz autobusa na narednoj stanici i ušli u lokalni kafić. Pivo se ne služi, a pripadnica nežnijeg pola u punom kafiću - nema.

Skopski Čair, Foto: M. Beljan

Otišli smo dalje i zašli u deo Čaira koji je bliži centru grada, a za razliku od ostatka naselja ovde nema stambenih blokova iz doba Jugoslavije, ulice su krivudave, a kuće i zgrade spontano se šire u visinu.

*Foto: M. Beljan

Ušli smo u jedan mali kafić u kojem je sedela grupa Albanaca, koji nije imao ni ispisan naziv i na čistom srpskom i upitao sam". Je l' radite? Možemo li da popijemo kafu kod vas?".

*Foto: M. Beljan

Okupljeni su bili gotovo u šoku. Naravno, niko ne brani ni Makedoncima ni Srbima da u albanskoj kafani popiju kafu, ali ipak smo ih iznenadili u ovom skrivenom kraju grada. Nakon što su se raspričali na albanskom jeziku, započeli su razgovor i sa nama.

- Ovo je centar Skoplja, ali smo zaostali kao da smo pre 500 godina - počeli su da pričaju objašnjavajući kako se vremena menjaju.

*Naš reporter na kafi u albanskoj kafani, Foto: P. R. Moskera

Ali, manimo se politike. Došli smo da popijemo kafu. Započeli su priču o fudbalu.

- Ako hoćeš da popiješ kafu, moraš da navijaš za Real Madrid. Šalimo se, šalimo - uz smeh su pričali našem saputniku Špancu.

A onda se povela priča o Partizanu i Zvezdi.

 

- Još sam Zvezdaš! E... u Beogradu svaki derbi Zvezda-Partizan pre 40 godina, sve utakmice sam gledao Zvezdine, i Liga šampiona kad je igrala... - nostalgično se prisećao jedan od okupljenih.

Došlo je vreme da odu na klanjanje u džamiju. Mi smo ispili našu kafu i nastavili dalje...

CENTAR SKOPLJA

*Velelepna zdanja u centru grada, Foto: M. Beljan

Ne treba zaboraviti da je Skoplje jedan od onih gradova čiji je stari arhitektonski identitet maltene zbrisan strahovitim zemljotresom.

*Sat koji je stao u trenutku zemljotresa, Foto: M. Beljan

Kao podsećanje na taj dan iz 1963. godine i dalje stoji razrušena stara železnička stanica, sa satom koji je stao u 05.16... Oko nje nalaze se soliteri iz doba socijalizma, ali i potpuno nove zgrade koje se podižu u imitaciji nekakvog starog stila.

*Kontrast, Foto: M. Beljan

Tako je ovaj grad postao pravi miks različite arhitekture. I dok se na jednoj strani gradi, Skoplje je na drugoj i pomalo zapušteno.

*Napušteni kongresni centar, Foto: M. Beljan

U jednom delu grada, koji sa svojim bulevarima podseća na Novi Beograd, zatekli smo i potpuno ruinirani kongresni centar.

(BalkansPress / telegraf.rs)

Scroll to top