Nakon što je Kalea primljena u bolnicu kako bi hirurzi uklonili tumor, njen petogodišnji brat Noah počeo je osećati slične simptome.

U maju 2018. godine ujutro kad se šestogodišnja Kalea Avery ispovraćala, roditelji su bili uvereni da je samo muči želudac. Ali povraćanje se nastavilo i počela se žaliti na glavobolje, pa ju je mama odvela u hitnu pomoć blizu njihove kuće u Torensu u Kaliforniji.

Doktori su postavili dijagnozu koja porodici nije bila ni na kraj pameti: redak, kancerogeni tumor koji raste na zadnjem delu Kaleinog mozga. Nakon što je Kalea primljena u bolnicu kako bi hirurzi uklonili tumor, njen petogodišnji brat Noah počeo je osećati slične simptome.

 

Doktori su i njemu uradili magnetsku rezonancu i otkrili da i Noah ima isti tumor koji raste u istom području mozga kao i kod njegove sestre.

Lekari su apsolutno zapanjeni onim što opisuju kao 'udar munje dva puta na isto mesto' i veruju da brat i sestra mogu imati genetsko stanje koje ih predisponira za rak mozga.

Njihov otac Duncan Avery je izjavio za The Los Angeles Times da kad im je Noah rekao da i njega boli glava, kako su prvo mislili da imitira stariju sestru zato jer mu nedostaje. Ali onda su primetili da neuravnoteženo hoda, Noah je jutrima povraćao i stalno govorio da ga boli glava.

Tako je 21. juna, tačno dve nedelje nakon što je Kalei dijagnostifikovan meduloblastom, Noah dobio istu dijagnozu.

-Moja supruga i ja smo bili u totalnom šoku, slomljeni. Kako je moguće da se u 14 dana otkrije da dvoje dece ima isti tumor? Kako se to dogodi? - izjavio je za medije.

 

Meduloblastom je brzo rastući tumor mozga. Počinje u delu mozga koji se nalazi u donjem delu lobanje - zadnjoj jami - i često se širi na ostatak mozga i leđnu moždinu. Simptomi uključuju glavobolje, mučninu, povraćanje, probleme s ravnotežom i probleme s vidom. Oko 70 posto meduloblastoma se pojavljuje kod dece mlađe od 10 godina.

Lečenje se sastoji od hirurškog uklanjanja tumora nakon kojeg sledi zračenje, a zatim hemioterapija. Prema Instagram stranici Fight Like The Averys, Noah je 25. juna imao operaciju tumora koji je bio veći od Kaleinog. Doktori su rekli da bi to mogao biti razlog zbog kojeg se Noah naginjao dok je hodao, a njegova sestra nije.

-Kad sam gledala Nou kako hoda hodnikom, srce me je bolelo. A to što imaju isti tumor, teško da je slučajnost - rekla je pedijatar Lauren Nguyen.

 

Iako je bilo izveštaja o braći i sestrama koji su imali isti rak, retko kad su ga dobijali u isto vreme. Ni roditelji ni njihovi doktori ne veruju da su deca dobila rak zbog uticaja iz okoline, već veruju da je to posledica genetike.

Porodica Avery se podvrgnula genetskom testiranju kako bi otkrili je li njihova osetljivost na meduloblastom nasledna. Prema Američkom društvu za kliničku onkologiju, postoje tri genetska stanja koja mogu biti povezana s većim rizikom razvoja meduloblastoma.

Jedan je Sindrom Nevoid Basal karcinom genetsko stanje u kojem se rizik od raka više bazalnih stanica može preneti s generacije na generaciju. Drugi je Turcotov sindrom, redak nasledni poremećaj zbog kojeg se u sluznici gastrointestinalnog trakta nalaze više benignih masa koje povećavaju rizik od raka debelog creva i raka mozga.

Noah i Kalea dobili su različite terapije u dečjoj bolnici Los Angeles zbog svog uzrasta. Budući da je Noah dijagnostivikovan rak u uzrastu od četiri godine, primio je šest meseci hemioterapije visoke doze i trenutno je u remisiji. U međuvremenu, Kalea je prošla šest nedelja zračenja i trenutno je u sedmom od jedanaest meseci tokom kojih mora ići na hemioterapiju.

-To je neka vrsta blagoslova da su dijagnostifikovani zajedno jer su sada na ovom putovanju zajedno i oni su tu jedan za drugog na način na koji to niko drugi ne može biti - rekla je njihova majka Nohea.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top