BalkansPress

Dobro došli!

Marija je 2001. godine napustila Srbiju i nema nameru da se ikada više vrati.

Marija Milošević, ćerka bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića, napustila je zemlju 2001. godine. Otišla je odmah nakon što je Milošević izručen Hagu, od tada živi u Crnoj Gori.

Kako sama priznaje, prilično je razočarana odnosom Srbije prema njenoj porodici i zato ne namerava da ikad više dođe u zemlju.

Ni za ovdašnje medije nije govorila. Sve do sada. Posle 18 godina napravila je presedan i odlučila je da progovori o stvarima koje i dalje intrigiraju javnost.

 

Na pitanje da li je ogorčena Srbijom odgovorila je: "E, na ovo pitanje treba da objavim knjigu - Zašto sam ogorčena na Srbiju. 

Potvrdila je da se ne viđa sa bratom Markom, niti se viđala sa majkom Mirom dok je bila živa, napominjujući da bi to bilo najmanje jedno poglavlje knjige.

*Mira Marković, Marko i Marija Milošević / FOTO: e-stock.us / Matija Koković

HAPŠENJE MILOŠEVIĆA

Marija kaže da njen otac nije uhapšen zbog Haga.

-Navodno je uhapšen zato što je novac od carine dao tekstilnim i metalskim radnicima, prema optužbama protiv tadašnjeg upravnika carine Mihalja Kertesa. A tata je dobio garancije od Vojislava Koštunice, Zorana Đinđića i Milana Milutinovića da neće biti izručen nijednom stranom sudu. To je tako bilo.

 

A onda je negde u junu 2001. dobio optužnicu haškog suda koju nikad nije uzeo. Ostala je da visi tamo u beogradskom zatvoru kad su ga tog popodneva na srpski verski praznik Srbi kidnapovali i neustavno izručili haškom sudu - ispričala je ćerka Slobodana Miloševića.

SMRT SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Sagovornica priča da se sa ocem poslednji put čula u petak uveče, 10. marta 2006. godine. Milošević je umro sutradan.

*Slobodan Milošević / FOTO: Profimedia / Allstars

- Rekao mi je "Sutra ću ti se javiti ranije, jer je subota". Nije se javio - seća se Marija.

Kao i mnogi drugi, i ona sumnja u zvanične podatke o uzroku Miloševićeve smrti kako sama kaže.

- Sve u vezi sa tim je sumnjivo. Počev od toga da njegov tanjir nije smeo da se pomeša sa ostalima iako je u svim tanjirima bila ista hrana pa do toga da te večeri nisu radile kamere. Profesor Vukašin Andrić, koji je bio na čelu međunarodnog konzilijuma sastavljenog od lekara iz Srbije, Rusije i Francuske, napisao je knjigu "Anatomija sudskog ubistva" i u njoj tvrdi da je tata otrovan droperidolom.

 

To je lek koji je anestetik i koji može izazvati ozbiljan rizik od tahikardije i smrti. Droperidol se može davati intravenozno, ali kako dolazi u ampulama, može se sipati u hranu. Vrlo brzo prodire kroz telo. Tome možemo dodati i neobjašnjivo dugo odlaganje dolaska mrtvozornika (šest sati čekanja) i još četiri sata do prebacivanja na mesto gde će sledećeg dana biti obavljena autopsija.

*Marija Milošević, Printskrin: Youtube

Svaka razumna osoba bi se zapitala da li je ovakvo kašnjenje unapred smišljeno kako bi se inkriminisane supstance degradirale i nestale iz tela. A da je droperidol bio prisutan potvrđeno je tokom kasnijih toksikoloških analiza - objasnila je sagovornica.

 

MESTO VEČNOG POČINKA

Marija nije bila za to da njen otac bude sahranjen u dvorištu kuće u Požarevcu.

-Mislim da niko od nas, ni živ ni mrtav, ne treba da bude u Srbiji. Ima latinska poslovica koja kaže: "Nezahvalna domovino - ne zaslužuješ ni kosti moje" - istakla je ona.

POLITIČKI NASLEDNICI, 5. OKTOBAR I RAZOČARENJE

*Slobodan Milošević i Mira Marković, FOTO: Profimedia/Polaros

Po mišljenju Marije Milošević, Slobodan nema pravih političkih naslednika, a na pitanje kako je doživela 5. oktobar i njegov pad sa vlasti odgovorila je:

-Pa bilo je, najblaže rečeno, neobično da gori Savezna skupština. I u njoj izborni rezultati. A demonstracije kao demonstracije. Toliko ih je bilo. A to je bio državni udar. Države treba da nauče da se brane od udara na sebe. neke to odlično znaju. Ona nije - ističe ona. 

Ćerku Slobodana Miloševića, prema njenim rečima, najviše je razočarao Nikola Antić, njen bivši najbolji drug, kum, podstanar.

-Prevarant. Doduše, nije nikakva umetnost prevariti najboljeg prijatelja, nekog bliskog, nekog ko ti veruje, ali jeste posebna prljavština. A trebalo je da mi bude neki znak upozorenja to što se posle 5. oktobra nije javljao dve godine. Uplašio se. I brzo se zbližio sa nekim ljudima iz DOS-a. Posle DOS-a, opet se brzo zbližio sa nekim ljudima iz SNS-a. Njemu je, u stvari, potpuno svejedno ko je na vlasti, samo mu je važno da je on blizu vlasti - ispričala je Marija Milošević.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top