Mladić iz Rume Stefan Novoselac, koga je u avgustu prošle godine u Sutomoru prebio Petar Vojvodić (20) kaže da je nezadovoljan kaznom od dve i po godine zatvora, na koliko je Vojvodić osuđen.

-Nisam zadovoljan presudom! Taj mladić je dobio dve i po godine zatvora, a upropastio mi je život. To je mala kazna. Za mene je to bio pokušaj ubistva, jer malo je falilo da se ne probudim iz kome u koju me je on uveo - ovim rečima počinje svoju ispovest Stefan Novoselac (20) iz Rume, koga je 23. avgusta 2018. godine u Sutomoru u Crnoj Gori, dok je sa drugovima bio na letovanju, pretukao Baranin Petar Vojvodić (20).

Vojvodić je u petak pred Osnovnim sudom u Baru osuđen na 30 meseci zatvora zbog nanošenja teških povreda Novoselcu i njegovom drugu Dejanu Grujičiću.

 

Teško povređeni Stefan odlučio je da po prvi put ispriča, kroz šta je sve prošao za ovih sedam meseci i kako mu se život u sekundi promenio iz korena, iako ničim nije izazvao Vojvodića da mu zada kobni udarac.

-Tog mladića nisam sreo od napada, a kada bismo se negde sreli pitao bih ga da li je srećan, da li mu je drago što je nekog svojih godina, ni krivog ni dužnog, batinama upropastio i napravio invalidom. Pitao bih ga da li mu je srce bilo puno kada je čuo da sam u komi i da lekari ne veruju da ću preživeti. Kako sam čuo, ovo nije bilo prvo nasilje koje je počinio, a ja ga nisam ni popreko pogledao, jer nisam takav čovek - kaže Stefan koji je u komi bio puna dva meseca. Pošto se probudio, Novoselac je, kako kaže, bio kao beba i sve je morao da ući iz početka.

*Nakon nemilog događaja, bio kao beba / FOTO: PRIVATNA ARHIVA

-Kada sam se probudio iz kome, doživeo sam šok. Shvatio sam da ne mogu da govorim, da ne mogu da ustanem, da ne mogu da pijem vodu i da jedem, da ne mogu da hodam. Sve sam to morao ponovo da naučim, a pre tragedije sam trenirao košarku, džudo, boks i pikado i osvajao sam medalje - još uvek otežano priča Stefan.

Nemoćan oslonac našao u porodici

Mladić kaže da mu je u oporavku najviše pomogla podrška porodice i prijatelja, ali i upornost.

-Nije lako biti nemoćan, a upravo sam to bio. Nakon kome, u bolnici sam proveo još tri meseca. Otišao sam iz kuće u avgustu 2018. godine, želeo sam da se provedem sa drugovima na moru, a kući sam se vratio sledeće godine i to 1. februara, i to kakav... U invalidskim kolicima, nesposoban da obavljam osnovne potrebe. Bio je to veliki udarac za mene i za sve oko mene - kaže ovaj hrabar mladić, koji zahvaljujući terapijama i radom s fizioterapeutom, ali i jakoj volji, uspeo da stane na noge. Ipak, njegov oporavak je veoma težak, osim što otežano govori, otežano se i kreće.

 

Nakon presude mladiću koji mu je, kako kaže, upropastio život, Novoselac kaže da nema nikakvu želju da ponovo ode u Crnu Goru.

-Nasilnici kao što je Vojvodić zaslužuju da osete bol i muku moje majke, mog oca i brata. Možda bi ga to naučilo pameti zaključuje Stefan.

Otac očajan, kazna je sramotna

Nikola Novoselac, Stefanov otac, kaže da porodica osuđenog Baranina nije uplatila novac za lečenje.

PROČITAJTE: VIKALA JE U SNU: "NEMOJ DEDA LJUBO BOLI ME" Devojčicu (9) poslao u prodavnicu, pa je uvukao u kuću i OBLJUBIO

-Ništa nismo dobili, nijedan dogovor koji smo sklopili nisu ispoštovali - kaže Nikola i dodaje da je čitava porodica nezadovoljna presudom, s obzirom na to da su pet meseci živeli u neizvesnosti, ne znajući da li će Stefan uopšte preživeti.

-Lekari su nam to 23. avgusta rekli da su šanse da se Stefan probudi iz kome nikakve. Imao je potres i oštećenje mozga. Kada se posle dva meseca probudio, rekli su da nema šanse da progovori, a kada je progovorio, prognozirali su da će biti kao biljka. Gledali smo ga u bolnici kako propada. Zbog svega toga kazna je sramotna - ističe Nikola.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top