Laura Everley (36) shvatila je da boluje od karcinoma kad je ugledala jednu objavu na ovoj društvenoj mreži.

Ona je patila od nadutosti, bolova u donjem delu stomaka, zatvora i često je imala potrebu da mokri, ali je sve to pripisivala sindromu iritabilnog crijeva ili endometrioze, od čega je prije bolovala.

– Simptomi su bili isti, pa sam pomislila da je to sindrom iritabilnog creva. Počela sam jesti hranu bez glutena, ali nije bilo nikakvog poboljšanja. Nikad nisam ni pomislila da imam rak. Jednostavno ne mislite da se to vama može dogoditi.

Početkom 2018. godine, kad je pročitala taj post na Facebooku, simptomi su je mučili već tri meseca.

– Jedna prijateljica podelila je objavu svoje prijateljice o svojim iskustvima s karcinomom i šta je sve prošla. Tu je bio popis simptoma i shvatila sam da ih sve imam. Pozvala sam lekara i rekla da možda imam rak.

 

Lekari su potvrdili da Laura ima cistu, ukonili je i poslali cistu na biopsiju. U desetom mesecu 2014. godine pozvali su je u bolnicu.

– Mislila sam da idem samo na kontrolu, pa sam išla sama. Tada mi je rečeno da imam karcinom. Bila sam sama kada su mi rekli. Bilo je strašno. Ostala sam s jednom medicinskom sestrom, gušeći se u suzama satima. Čim sam izašla iz bolnice, nazvala sam supruga Marka i rekla mu loše vesti. Nisam to mogla zadržati za sebe, morala sam nekome ispričati. Morala sam reći i sinu Harryju, ali on ima samo pet godina, tako da baš i ne zna šta znači rak jajnika.

Dve nedelje kasnije Laura se sastala s hirurgom koji joj je ponudio da odstrane jedan jajnik ili da naprave potpunu histerektomiju, što bi značila da više neće moći imati decu.

– Imala sam Harryja, ali sam želela još dece. Bilo je teško, ali odlučila sam se na potpunu histerektomiju. Nisam želela da se rak vrati. Nakon toga su mi lekari rekli da sam napravila dobar izbor, jer je rak bio u takvoj fazi da bih na kraju svejedno trebala histerektomiju – prisetila se.

 

Sada se bliži kraj hemoterapije i lekari su uvereni da će Laura biti dobro. Lečenje je bilo naporno, posle svakog kruga bila je bolesna sedam dana. Takođe, izgubila je i kosu. Ona takođe želi da žene budu svesne opasnosti raka jajnika.

– Mislim da žene nisu upoznate sa simptomima. Nema definitivne liste, neki su pomalo nejasni, a neki simptomi mogu značiti puno toga. Lako je odbaciti i ignorisati simptome, ali nije vredno rizika. 

Rak jajnika smatra se “tihom bolešću” jer se simptomi u pravilu javljaju tek u uznapredovalom stadiju, kao posledica pristunosti velike tumorske mase ili tekućine u trbušnoj šupljini.

Najčešći simptomi raka jajnika su: grčeviti bolovi u trbuhu koji traju duže od 14 dana, osećaj naduvavanja, pritisak u karlici, mučnina ili gorušica. Mogu se javiti smetnje u pražnjenju creva (zatvor ili proljiv) te povraćanje. Neke žene mogu osetiti urinarne simptome poput nevoljnog isticanja mokraće. Ginekološke smetnje, primerice nepravilno vaginalno krvarenje ili bol tekom spolnog odnosa javljaju se u manje od četvrtine obolelih. Od generalnih simptoma mogu se javiti umor, gubitak apetita te neobjašnjivo smanjenje ili povećanje telesne težine.

Povećanje trbuha kod žena obolelih od raka jajnika može biti posledica veličine samog tumora ili nakupljanja tekućine u trbušnoj šupljini koja se naziva ascites.

Scroll to top