Svako tugu nosi na svoj način, a da se zaboravi ne može. Ne znam da li ću dočekati pravdu, ali verujem da će ona stići one koji su pobili našu decu.

To kaže Lozanka Radoičić iz Beograda, čijeg su sina Vladimira albanski teoristi ubili 30. septembra 1998. godine u blizini karaule Košare dok je kao redovni vojnik obezbeđivao državnu granicu SR Jugoslavije i Albanije.

Jedan od osmorice terorista koji su proglašeni krivim za ubistvo petorice vojnika odgovoran je i za smrt njenog sina, a sada je novi ministar odbrane u vladi lažne države Kosovo. Za roditelje, ali i oficire koji su bili svedoci tog monstruoznog čina, to je jasan dokaz da "druga strana ne želi pomirenje već prikrivanje svojih zlodela".

 

PROČITAJTE: REZULTAT JE ZAPANJUJUĆ Lepa doktorka šokirala društvene mreže: Neverovatno kako je oblikovala telo (FOTO)

Sa Vladimirom su tog dana nastradali i Ilija Pavlović (19) i Miladin Gobeljić (20), vojnici koji su tri meseca bili na odsluženju vojnog roka i "ugovorci" Miloš Pavlović (30) i Miroslav Jocić (30). Samo su se čudom spasli kapetan Goran Lozica, i zastavnici Goran Simić i Dobrosav Dražić.

*Lozanka Radoičić

Veće Višeg suda, kojim je predsedavao sudija Nebojša Žikić, u presudi je navelo da su pripadnici terorističke grupe Šićer Maljoku, Džafer Gaši, Damuš Gacaferi, Dema Maljoku, Agron Isufi, Anton Ćuni, Rabit Aliju i Rustem Beriša osuđeni zbog krivičnog dela terorizma.

- Moj sin je 23. marta napunio 19 godina, a već 23. juna otišao je da služi vojsku. Imao je samo 19 godina, ni obuku nije završio kada su ga ubili. Za mene nije ništa novo što njegovi dželati napreduju u životu umesto da budu u zatvoru. Ovaj sada je samo na toj funkciji zamenio Haradinajevog ministra Rustema Berišu, koji je takođe osuđen za ubistvo mog sina. Jedan od te osmorice bio je i gradonačelnik Obilića - priča Lozanka, koja je posle pogibije svog sina život posvetila tome da zločinci odgovaraju.

 

Ona je još 2007. došla do snimka "akcije" terorista u kojoj je nastradao Vladimir, ali su istražni organi države Srbije postupak pokrenuli tek 2009. Prvu presudu je doneo sud u Kosovskoj Mitrovici, ali je ona ukinuta, pa je predmet prosleđen niškom Višem sudu. Konačno, avgusta 2016. godine presuda je postala pravosnažna i za osuđenima je izdata poternica.

- Jedva sam ih ubedila da im sude u odsustvu, da ostane trag, jer zločin se ne sme zaboraviti - zaključuje Lozanka i pita se kako su teroristi do sada bezbedno prelazili administrativnu liniju, ako su poternice za njima uveliko bile na snazi.

ZASTAVNIK JOVANOVIĆ: STALNO POD VATROM

Zastavnik prve klase u penziji Gradimir Jovanović kaže da su ubijeni vojnici bili pripadnici Izviđačko-diverzantske jedinice koja je od aprila 1998. godine bila na karauli Košare. Svakodnevno su bili izloženi napadima, a u jednoj borbi uspeli su da savladaju grupu od 250 terorista.

- Nikada neću zaboraviti taj krvavi 30. septembar kada smo pokušali da spasemo vojnike koji su upali u zasedu. Vojno vozilo "pincgauer" zaglavilo se u blatu i taj trenutak je bio koban. Na licu mesta su ubili petoricu. Goran Spirić se pravio mrtav kada su prišli da ga overe, a Dobrosav i Goran su uspeli da se sklone i uzvrate vatru dok nije stiglo pojačanje.

Scroll to top