BalkansPress

Dobro došli!

Velika doza adrenalina Neveni Šunjevarić (30) iz Beograda dala je motivaciju da za svoje letovanje izabere Albaniju. Tokom prošlogodišnje letnje sezone Nevena je posetila najlepša mesta u Albaniji, i otkriva kako je provela leto u zemlji za koju, kako kaže, nikada nije čula lepu reč.

"Na letovanje u Albaniji sam se odlučila iz radoznalosti i radi otkrivanja novih, još uvek nepopularnih a nama pristupačnih turističkih destinacija pre omasovljenja turizma u istim. Na internetu sam se, uglavnom na stranim sajtovima, informisala o njihovoj ponudi i turizmu, koji je još uvek u razvoju. Albansko more mi je sa fotografija delovalo veoma čisto, nijednog trenutka se nisam dvoumila da li da idem, čak ni nakon negativnih i skeptičnih komentara okoline, koji su mi dodatno dali adrenalin i dodatnu motivaciju za odlazak upravo u Albaniju", počinje priču Nevena.

Vlora

*Vlora, FOTO: ŠUNJEVARIĆ NEVENA / PRIVATNA ARHIVA

"Cenkanje je vrlo poželjno"

"Do Albanije sam išla najpre avionom, direktnim letom od Beograda do Tirane, letom našeg avioprevoznika Er Srbija. Let traje nešto više od sat vremena. Aerodrom u Tirani bi se mogao po veličini i sadržajnosti mogao uporediti sa tivatskim. Na aerodromu postoji nekoliko rentakar agencija, gde se može iznajmiti auto, počev od 15e dnevno, za šta vam je potreban pasoš i međunarodna vozačka dozvola na uvid. Takođe, ukoliko planirate da posetite više mesta, u obilazak primorja se može ići i autobusom, najpre do glavne autobuske stanice u Tirani i nakon toga do izabrane destinacije na primorju, s tim što autobusi saobraćaju jednom ili dva puta dnevno do destinacija.

Postoji i treća opcija, da se ide taksijem do izabrane destinacije na primorju. Taksiji nisu skupi i cenkanje je vrlo poželjno. Nisam imala nikakav strah, više osećaj neizvesnosti i pomenutih komentara okoline koji su u mene uneli malog crva sumnje, koji se ispostavio bespotrebnim", priča Nevena.

 

Od Vlora do Sarande

"Na svom prvom putovanju u Albaniji bila sam u tri različita mesta: Vlori, Boršu i Sarandi, jer sam za 10 dana, koliko sam tamo provela, želela da vidim i doživim što više. Najbliže letovalište od Tirane je Dureš, na samo pola sata vožnje od aerodroma u Tirani, sa peščanom plažom koja podseća na Adu Bojanu.

Vlore je vrlo razvijen turistički gradić, sa divnim šetalištem uz more-lungomare, sa mnoštvom restorana sa svežom morskom ribom po veoma pristupačnim cenama. Borš je predivno šarmantno selo u kom nema gužve, koje je meni najlepše od tri posećena mesta. U Boršu je korišćenje svih ležaljki besplatno. U samom mestu postoji jedna neasfaltirana ulica, tik do mora, sa raznim restorančićima sa tradicionalnim albanskim jelima.

Saranda je najpoznatije letovalište u Albaniji, veoma blizu Grčkoj, a ostrvo Krf je preko puta i postoje svakodnevni organizovani izleti do tamo. Saranda je sušta suprotnost Boršu, ima jako puno hotela i turista iz skandinavskih zemalja, naravno cene smeštaja i restoranske cene su nešto više nego u Vlori i Boršu", priseća se Nevena gradova koji su na nju ostavili veliki utisak.

Borša

*Borša, FOTO: ŠUNJEVARIĆ NEVENA / PRIVATNA ARHIVA

Negativnih komentara nije bilo

"U Albaniji nema mnogo turista iz Srbije, tako da su oni uglavnom oduševljeni i veoma srdačni prema nama, stariji ljudi nas i razumeju i mogla sam sa njima da se sporazumem. Uglavnom pitaju za stanje u Srbiji i naš standard i da li je prvi put da posećujem njihovu zemlju. Apsolutno nijedan negativni komentar nisam čula, niti imala bilo kakvo negativno iskustvo."

 

Povoljne cene za naš standard

"Cene su više nego povoljne za naš standard, višestruko povoljnije nego u susednoj Hrvatskoj, a priroda i hrana, kao i celokupan doživljaj ne zaostaju", priča Beograđanka.

Saranda

*Saranda, FOTO: ŠUNJEVARIĆ NEVENA / PRIVATNA ARHIVA

"Ponovo bih se vratila"

Imam veliku želju da nastavim sa istraživanjem njihovih plaža, jer tamo zaista ima mnoštvo lepih stvari koje mogu da se posete.

Jedino negativno što imam da kažem jeste veliko prisustvo mačaka i pasa lutalica na plažama. To je jedino što bih mogla da izdvojim kao loše, ali kada saberem sve utiske, tamo letovati je prelepo. Ja ću Albaniju posetiti ponovo, to je sigurno, čim situacija bude dozvoljavala", završava svoju priču Nevena Šunjevarić.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top