BalkansPress

Dobro došli!

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) tvrdi da je režim DOS 2001. godine naplatio čak pet miliona dolara za hapšenje bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića!

Legija je posle 12 godina (2016.) prvi put progovorio iz zatvora, u intervjuu za nedeljnik "Ekspres" rekao da je u javnost namerno puštena informacija prema kojoj su Miloševića hapsili pripadnici "zemunskog klana", jer je to bio jedini način da se naplati milionska ucena koju su Amerikanci svojevremeno raspisali za Miloševićem.

Naime, da su bivšeg predsednika u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. zvanično uhapsili nadležni državni organi ne bi bilo osnova za isplatu miliona.

PROČITAJTE: MARIJA MILOŠEVIĆ NAJAVILA TUŽBU: Tek počela serija "Porodica", a ćerka Slobodana Miloševića BESNA

 

- Informacija da je u tom događaju učestvovao `zemunski klan` klasična je podmetačina, koja je smišljena mnogo ranije, jer jedino tako su mogli da uzmu novac za Miloševića, odnosno pet miliona dolara, koji je davan za njegovo hapšenje. Da su ga uhapsili državni organi, onda ne bi mogle pare da se uzmu. Zato je puštena ta priča o `zemuncima`... - objašnjava bivši komandant JSO. Ulemek napominje i da je njegovoj jedinici izričito naređeno da bude u civilnoj odeći s fantomkama:

- Nas su poslali u civilnoj odeći umesto u uniformama za intervenciju, koje smo uvek nosili prilikom angažovanja. Trebalo je te noći da glumimo `zemunce`... A taj famozni `zemunski klan` u to vreme nije ni postojao. Grupa oko Spasojevića (Dušan Spasojević Šiptar, prim. aut.) nastaje tek u avgustu 2002. godine, kada se Spasojević razišao sa njegovim dotadašnjim šefom Čumetom. Tako da je to samo još jedan primer podmetanja lažnih informacija široj javnosti...

Legija naglašava da je u noći hapšenja Miloševića neko pokušao da izazove opasan sukob vojske i policije.

 

- Jedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom hapšenja predsednika. Jedini zadatak JSO te noći bio je da preuzme obezbeđenje objekta vile `Mir`, pošto je vojska dobila nalog da se povuče i prepusti taj objekat MUP-u. Naravno, neko je te noći namerno hteo da izazove oružani sukob između vojske i JSO.

- Samo hladne glave nas nekolicine sprečile su da do tog sukoba dođe... - nastavlja Legija priču o hapšenju Miloševića.

Umalo poginuo - Milorad Ulemek otkriva i da je u noći hapšenja bivšeg predsednika umalo poginuo!
- Te večeri sam umalo poginuo. Metak ispaljen iz vile `Mir` me je okrznuo po vratu i samo luda sreća me je sačuvala te noći. I dan-danas čuvam tu jaknu sa kapuljačom kroz koju je metak prošao... 

On tvrdi da je naređenje za "napad" dao ondašnji bivši šef Državne bezbednosti:

- Onaj idiot Goran Petrović je potpuno sumanuto i mimo svakog rezona komandovao napad na objekat, iako za time nije bilo potrebe. Rezultat takve sumanute odluke bio je ranjeni pripadnik JSO i jedan civil. Srećom, ja sam na vreme shvatio u šta nas guraju i prekinuo sam to ludilo...

Scroll to top