Medicinska sestra Branka Mirić, sreću je potražila u inostranstvu, tačnije u Norveškoj u koju je otišla 2010. godine. Trenutno je zaposlena u jednoj zdravstvenoj ustanovi na odeljenju produžene zdravstvene nege, a postala je i instruktor za kurseve o tome kako se procenjuje stanje pacijenata.

Nedavno, Branka je predložena za predstavnika klinike u sestrinskoj komori. Kaže da postoji velika razlika između medicinske sestre u Srbiji i one koja radi u Norveškoj jer je tamo ova profesija poštovana i od njih se očekuje da doprinesu lečenju pacijenata, predlažu postupke lečenja i rahabilitacije i da prate dejstvo terapije.

 

 

- Dobila sam odmah licencu za medicinske sestre jer sam imala visoko obrazovanje i specijalizaciju. Norveški sam učila u Beogradu. Dobila sam posao preko jednog biroa za zapošljavanje i imala ugovor na dve godine, a radila sam u tri različite ustanove. Od 2012. godine živim u gradu Dramenu jer sam dobila stalan posao kao medicinska sestra specijalista. Prezadovoljna sam jer sam 2013. od plate mogla da kupim stan, auto i sve neophodne stvari. Dolazim u Beograd nekoliko puta godišnje i mogu da priuštim razna putovanja. To je, mislim, dovoljan razlog da se napusti Srbija jer od sestrinske plate ne može da se preživi u našoj zemlji, a ni da se školuju deca; kaže Branka Mirić za Politiku.

U poslednje vreme najviše medicinskih sestara odlazi trbuhom za kruhom u skandinavske zemlje i Nemačku, a ako se takav trend nastavi, situacija će biti slična kao i sa lekarima - neće imati ko da brine o pacijentima.

(Izvor: Alo.rs | Foto: Fejsbuk Branka Mirić)

Scroll to top