BalkansPress

Dobro došli!

Džonatan Ejkot je napunio tek 29 godina kada mu je dijagnostikovan rak testisa.

Ubrzo su usledili novi šokovi, a spomenuta opasna bolest nije bila jedina koju je pobedio u sledećih nekoliko godina. Njegova hrabra borba za život započela je još 2004. godine. Nije se predao onda, a neće ni sada, kaže.

Džonatan je radio kao instruktor plivanja i lični trener, vežbao je i po dva puta dnevno, šest dana u sedmici. Bio je u vrhunskoj formi, ali tada je saznao zastrašujuću vest – da boluje od raka testisa. Zloćudna bolest ubrzo se proširila na limfne čvorove i pluća.

 

30 zloćudnih tumora

Usledilo je 12 nedelja hemoterapije kako bi uklonio 30 zloćudnih tumora. Tretman je bio strašno naporan, ali njegovo telo je to dobro podnelo. U prilog mu je išla i dobra telesna forma, a najbolje od svega je bilo to što je rak reagovao na terapiju.

Nakon godina provedenih u hedonističkom stilu života, kako ga i on sam opisuje, shvatio je da u svom životu mora da promeni mnogo toga, pre svega da redovno vežba i da se zdravo i redovno hrani.

Nakon tri godine discipline, 2007. je usledio još jedan šok. U grudima mu je pronađen tumor veličine kriket loptice. I opet je usledio težak operativni zahvat, ali je sve to dobro podneo zahvaljujući snazi i dobroj kondiciji.

 

Počeo da živi "punim plućima"

Tada je čvrsto odlučio da će da pokaže svetu da rak ne može da ga pobedi. Odlučio je da uzme stvari pod svoju kontrolu i počeo je da živi "punim plućima". Svoje telo je podvrgnuo krajnjim izazovima i gurnuo ga do granica koje nikad pre nije iskusio.

Godine 2009. popeo se na Kilimandžaro. Odvozio je i biciklističku rutu od 900 milja za samo devet dana, a učestvovao je i u poznatom triatlonu Ironman France. Bio je jako ponosan.

Nakon pobeda novi šok

A tada je opet usledio šok. Godine 2013. dijagnostikovan mu je tumor limfnih čvorova u predelu stomaka. I opet je sve morao da prođe ispočetka. Ali, i ovog puta je uspeo. Ejkot je svestan mogućnosti da će mu ubrzo naći novi rak, ali kaže da ako ga je preživeo tri puta, opet će.

"Najbitnije je ostati pozitivan i ne predati se. Živeti zdravo, redovno vežbati i pravilno se hraniti", kaže Džonatan. To su tri stvari koje ima na umu iz dana u dan i kojih se čvrsto drži. I zasad mu ide više nego dobro!

Scroll to top