Juče je prošlo pet meseci od kako sam se porodila u Višegradskoj, i tada su mi rekli da je moja beba umrla na porođaju. Ipak, ja znam da to nije istina i uverena sam da je moja ćerka i dalje živa, priča za "24 sata" Ratka Račić (36) iz Raške.

Ratka se 17. marta porodila u Višegradskoj u Beogradu, jer u Raškoj nema ginekološke klinike na kojoj bi mogla da vodi trudnoću. Mislila je da će u prestonici imati najbolji tretman.

- Trudnoća je tekla sasvim normalno, ali sam redovno išla na kontrole, jer sam ja rođena sa spojenim prstima, pa su strahovali da bi i dete moglo da ima nekih problema. Srećom, beba je bila zdrava, a trudnoća je do poslednjeg trenutka tekla kao po loju. A onda su 17. marta, lekari u GAK Višegradska odlučili da ipak treba da se porodim carskim rezom - priseća se Ratka. 

Iako su je od pola 11 ujutru držali na stolu i čekali da krene prirodno da se porađa bez ikakve indukcije, tek u šest popodne su lekari odlučili da je ipak stave pod totalnu anesteziju i izvrše porođaj carskim rezom.

- Pre toga mi je doktor presekao vodenjak i bio je bele boje, kako i treba. Onda su me stavili pod totalnu anesteziju, a kad sam se probudila, došla je doktorka i rekla mi da je moja beba umrla - priča drhtavim glasom Ratka.

Nije želela da vidi svoje mrtvo dete da joj ne bi ostalo takvo u uspomeni, ali zna da su joj rekli da je u pitanju bila devojčica. Rekli su joj da mora da potpiše da zvanično ne želi da vidi dete.

 

- Onako ošamućena posle anestezije, potpisala sam sve što su mi dali. Tek kada je posle moja porodica došla i želela da uzme telo bebe kako bi je sahranili, rečeno im je da sam ujedno potpisala pristanak da će je sahraniti bolnica, a ne porodica. To nam je odmah bilo sumnjivo, a sve je postalo još zamršenije kada smo videli da na obdukcionom nalazu nekoliko puta piše da se radi o devojčici, a na zadnjoj strani istog dokumenta je velikim slovima naglašeno da je dečak - zbunjena je naša sagovornica.

Ona je od 17. do 23. marta bila u potpunoj izolaciji, a prva dva dana nije mogla ni da se čuje sa roditeljima kako bi im javila šta se dešava.

- Ja znam i osećam da je moja beba živa, strahujem da su je prodali negde u inostranstvu. Ovo je sve još uvek jako sveže i bolno, ali imam snage da nastavim da se borim, jer verujem da ću ponovo jednog dana videti svoju ćerku. Podnela sam prijavu u Tužilaštvu i sada čekamo da dobijemo odobrenje za ekshuminaciju kako bih lično, nezavisno od države, obavila DNK analizu. Sigurna sam da će to pokazati da se u grobnom mestu ne nalazi moje dete - odlučna je ona.

Ratka kaže da njena priča nije usamljena, a to potvrđuje i Vladimir Čičarević iz Udruženja roditelja ukradenih beba. Prema njegovim rečima, nemoguće je ustanoviti koliko tačno beba je nestalo, ali da se pretpostavlja da za prethodne četiri decenije taj broj ide preko 10.000 beba, a mogao bi, kaže, da bude i mnogo veći.

Stalno menjaju uzrok smrti

Ratka je uverena da ju je neko prevario da su joj ukrali bebu jer, između ostalog, lekari nisu mogli da se dogovore koji je uzrok smrti bebe.

- Doktorka je svakog dana menjala priču o tome zašto je beba umrla. Prvog dana mi je rekla da je u pitanju bila sepsa, sutradan da se radilo spilepsiji, a onda i da joj je jednotavno stalo srce - ističe naša sagovornica.

Uređaj koji će sprečiti krađu beba

Komlen Lalović

*Komlen Lalović, Foto: D. Milenković

Mladi naučnik Komlen Lalović patentirao je uređaj za uzimanje otisaka prstiju majke i bebe kako bi se odmah na porođaju dokazalo materinstvo. Ovim bi se sprečile i eventualne zloupotrebe, kao što su krađa ili zamena beba u porodilištima. Radi se o dualnom biometrijskom skeneru otiska prsta, jedinstvenom, jer istovremeno skenira dva različita otiska prsta - bebe i majke. 

- Na momentu rođenja uzima se otisak deteta i majke. Uređaj šifruje te podatke, pamti ih i izdaje pin kod majci. Kada dođe vreme za izlazak iz porodilišta, majka unosi pin kod u uređaj i pristupa podacima koji su skenirani pri rođenju. Tada majka ponovo radi otisak svog prsta, ali i bebinog, i ako je sve u redu, uređaj daje verifikaciju da je to njeno dete - objašnjava Lalović kako uređaj funkciniše.

Lalović je na rođenju svog sina pokazao da uređaj zaista funkcioniše, a za sada su GAK „Narodni front“, porodilišta u Nišu i Subotici, zainteresovana su za njegov izum. (S. Todorović)

 

(Izvor: 24sata.rs)

Scroll to top