BalkansPress

Dobro došli!

Pre nekoliko godina je u Madridu preminula Višnja Pavelić, 92-godišnja ćerka hrvatskog fašističkog političara, osnivača i vođe ekstremnog desničarskog ustaškog pokreta. Višnja Pavelić preminula je na katolički Božić, u gradu u kome je godinama živela.

Tokom života Višnja je uvek veličala oca Antu i njegov zločinački režim, tvrdeći kako nije imao veze s drugim fašističkim pokretima u Evropi. Za progone Srba i Jevreja tvrdi da su bili nužni iz više razloga - od rata do velikosrpske hegemonije. 

"Stančić" od 80-ak kvadrata i "komunističke izmišljotine"

Prema pisanju Večernjeg lista, osim problema s kukom, koji je operisala, Višnja Pavelić nije imala većih zdravstvenih problema. Živela je sama u stanu u blizini stadiona Real Madrida bez stalnih prihoda.

 

U jednom intervju koji je dala pre par godina ćerka hrvatskog fašističkog političara je izjavila da nema penziju i da živi od donacija hrvatske emigracije.

- Sve što imam je u ovom stanu od osamdesetak kvadrata. Priče o opljačkanom zlatu i raskošnom životu moje porodice su komunističke izmišljotine - izjavila je.

- Zar mislite da bih više od 40 godina živela u ovako skromnom stanu u Madridu da smo imali neko bogatstvo? Nakon smrti moga oca, u ovom stanu sa mnom su do svoje smrti živeli moja majka i moj brat. Ovaj stan, s ovim knjigama i sve što vidite u njemu, je sva moja imovina koju posedujem - kazala je ona.

Lično nemam ništa protiv Srba, ali...

Ante Pavelić

*Ante Pavelić, Foto: Wikimedia / Promo

O odnosu NDH i Ante Pavelića prema srpskoj manjini u Hrvatskoj Višnja Paveić je u istom intervju iznela skandalozne stavove tvrdeći da je borba protiv Srba bila nužna, piše Telegram.hr.

"Lično nemam ništa protiv Srba, kao što ni moj otac nije imao. On se jedino borio protiv velikosrpske politike koja se sprovodila u predratnoj Kraljevini Jugoslaviji. Ta velikosrpska politika je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj podsticala Srbe na otpor i rušenje hrvatske države", govorila je ona.

   

"Četnički i komunistički buntovnici su počinili brojne zločine već od samog osnivanja NDH. To je dovelo do opšteg nepoverenja prema Srbima, dovelo je, na žalost, do ratnih prilika, do neprijateljstava i oružanih sukoba sa Srbima. No, to objektivno ratno neprijateljstvo nema nikakve veze s nacionalnom mržnjom i s isključivošću. Ko god je prihvatao hrvatsku državu i nije služio protivnicima te države bio je dobrodošao".

"Spasilačka" titula počasnog arijevca

Ante Pavelić se rukuje sa Hitlerom (1941. godina)

*Ante Pavelić se rukuje sa Hitlerom (1941. godina), Foto: Wikimedia / Promo 

O rasnim zakonima Nezavisne Države Hrvatske (NDH) Višnja je tvrdila da su bili nužni: "U onim teškim vremenima Poglavnik je morao da učini neke neželjene stvari. Stvorio je državu s nizom problema i nedostataka, ali alternativa je bila da nema nikakvu državu. Nemačka nije jednostavno i lako priznala NDH. Jedan od uslova je bio donošenje tih zakona".

"Treba znati da je moj otac sve radio kako bi izbegao sprovođenje rasnih zakona. Uostalom, moja majka Mara je poreklom Jevrejka. To su bile i žene mnogih ustaških zvaničnika. Otac je uspostavio titulu počasnog arijevca kako bi zaštitio Jevreje od primene tih zakona", govorila je ona.

Scroll to top