Finli Kirvan ima svega 15 meseci, a već je prošao kroz golgotu koju većina ne može ni da zamisli.

Zbog jake alergijske reakcije na jedan lek, koji je u Srbiji jako popularan, Finli je dobio užasan osip po koži, visoku temperaturu i organi su počeli da mu otkazuju. Beba je jedva preživela, a njegovi roditelji sada upozoravaju sve ljude da budu pažljivi prilikom primene određenih lekova.

Danijela Hart (35) i Dan Kirvan (35) odvezli su sina u Urgentni centar 27. decembra, nakon što su primetili da mu se po koži pojavljuje izuzetno agresivan osip. Koža je ubrzo počela u potpunosti da mu crni, posebno oko usta (slike ne prenosimo zbog uznemirujućeg sadržaja), dobio je opasno visoku temperaturu i nije mogao dobro da diše.

   

Doktorima je trebalo četiri dana da mu dijagnostikuju Stiven-Džonsonov sindrom, retko ali potencijalno smrtonosno oboljenje kože do kojeg najčešće dolazi usred loše reakcije na neki lek.

Nakon razgovora sa roditeljima, doktori su utvrdili da je u pitanju Ibuprofen, sastojak koji se nalazi u mnogim analgeticima koje pijemo danas i koji može da dovede do jako burne alergijske reakcije, posebno kod dece. Ibuprofen se koristi za umanjivanje bolova i snižavanje temperature.

– Bila sam prestrašena kada sam videla da mu se javljaju plikovi po koži, usta su mu pocrnela a osip se javio po celom telu. Nismo imali pojma šta se dešava, ali znali smo da mu to ugrožava život – priča majka.

Srećom, Finli je preživeo i po koži će mu ostati samo manji ožiljci. Ali zabrinuti roditelji sada žele da upozore ljude širom sveta da obrate pažnju na ove simptome i da ne čekaju, već da odmah vode dete kod doktora.

– Da ga nisam odvela tada kod lekara, možda ne bi preživeo noć, a lako sam mogla samo da ga stavim da spava – poručuje Danijela.

Simptomi alergijske reakcije na lek su najčešće osip, koji se prvo javlja po stomaku, oko prepona i po grudnom košu, ali može da se javi i na bilo kom drugom delu tela. Problemi sa disanjem i visoka temperatura su takođ jedan od znakova koje ne smete da ignorišete, posebno kada dete (ili odrasla osoba) prvi put uzima nov lek.

(SrbijaDanas.com)

Scroll to top