Dečak Aleksa Janković iz Niša koji je sebi tragično oduzeo život jer je trpio vršnjačko nasilje danas bi napunio 19 godina, a tim povodom njegova majka Dragana na svom Fejsbuk profilu napisala njemu pismo.

Odluku da sebi oduzme život, dečak je doneo zbog učestalih napada vršnjaka, u školi “Sretena Mladenovića Mike” koji su ga vređali, jurili, pretili i zbog kojih je dobio potres mozga i zaradio longetu. Na kraju je posustao i skočio sa trećeg sprata zgrade.

Od tada, njegovi roditelji i celokupna domaća javnost pokušavaju da nametnu “Aleksin zakon”, kojim će se stati na put vršnjačkom nasilju, a povodom toga u Nišu i u 10 gradova Srbije, održani su protesti.

 

 

Potresno pismo majke Dragane svom Aleksi prenosimo u celosti

" Aleksi...Gde si do sada, zovem te milion puta kafa ti se ohladila. Aleksa, ja sam u busu evo me stizem!! Požuri sanjao sam strašan san,moram da ti pričam. Stižem,šoljica kafe na stolu gorka bez šećera, sipana u omiljenu šoljicu... ohladila se, nema veze. Podižem nogu na stolicu,palim cigaretu on preko puta mene ne sedi već se klati i čeka pitanje.I... šta si sanjao pa je tako hitno?Smejem se misleći da je ponovo neka fantazija... Počinje. Znaš mama sanjao sam da sam u ratu, borba pucnjava mene ranjavaju.I...prekidam!!Ja im onda kažem, UBITE ME ALI ME SAMO PUSTITE DA VIDIM MAJKU. Oni mi dozvoljavaju, ja te ljubim i umirem. Uozbiljila sam se gledam u njega, on u mene široko otvorenih očiju. Šta znači mama kad to sanjaš? Znači Aleksa.. da ćeš dugo živeti, produžiće ti se život. Ti si mali, prvo umiremo mi stariji to je život. Prvo umiremo ja i tata,ti i sestra idete dalje to je samo san, ajde ne opterecuj se time.Ja....kad ti umreš reče mi tada ima da se derem i vrištim...I prodje godina, i godine i ja sećajući se toga krenem da kopam po sanovnicima tražeći odgovor za tvoj san Aleksa. A on glasi!!! RASTANAK SA MAJKOM. I da sam to znala ranije ne bih dozvolila da te rane,ubijaju, muče, iskusavaju.Nestala bih ja, pa da ti vrištis za mnom a ne ja za tobom. Da sam samo znala? I kao i uvek čekam te u polju suncokreta na dan proleća za tvoj rođendan. Valjda ce doci i taj dan..Za sada nosim tvoje ime kao amajliju i zaštitu. Tvojim imenom želimo da zaštitimo decu.To dugujem tebi, to dugujem deci.To je valjda razlog mog života i put koji je Bog stavio meni kao iskušenje.Da te volim znaš Da patim znaš Da plačem znaš DA ODUSTANEM NEĆU!!!Suza za suzu,rana za ranu,tuga za tugu.

Posvećeno 20.03.2016.god

Mama

Aleksi...Gde si do sada, zovem te milion puta kafa ti se ohladila.Aleksa, ja sam u busu evo me stizem!!Požuri...

Posted by Dragana-Gaga Jankovic on Sunday, March 20, 2016

Podsetimo Aleksa Janković je izvršio samoubistvo 10. maja 2011. godine, a od tada je njegova smrt postala simbol akcije koja nastavlja da podiže svest o vršnjačkom nasilju u školama.

(EPK)

Scroll to top