BalkansPress

Dobro došli!

Legija koji je posle 12 godina prvi put progovorio iz zatvora tvrdi da je u javnost namerno puštena informacija prema kojoj su Miloševića hapsili pripadnici "zemunskog klana", jer je to bio jedini način da se naplati milionska ucena koju su Amerikanci svojevremeno raspisali za Miloševićem. Naime, da su bivšeg predsednika u noći između 21. marta i 1. aprila 2001. zvanično uhapsili nadležni državni organi ne bi bilo osnova za isplatu miliona.

 

- Informacija da je u tom događaju učestvovao "zemunski klan" klasična je podmetačina, koja je smišljena mnogo ranije, jer jedino tako su mogli da uzmu novac za Miloševića, odnosno pet miliona dolara, koji je davan za njegovo hapšenje. Da su ga uhapsili državni organi, onda ne bi mogli pare da se uzmu. Zato je puštena ta priča o "zemuncima" - objašnjava bivši komandant JSO.

Ulemek napominje i da je njegovoj jedinici izričito naređeno da bude u civilnoj odeći s fantomkama.

Milorad Ulemek Legija

*Foto: Profimedia

- Nas su poslali u civilnoj odeći umesto u uniformama za intervenciju, koje smo uvek nosili prilikom angažovanja. Trebalo je te noći da odglumimo "zemunce"... a taj famozni "zemunski klan" u to vreme nije ni postojao. Grupa oko Spasojevića nastaje tek u avgustu 2002. godine, kada se Spasojević razišao sa njegovim dotadašnjim šefom Čumetom. Tako da je to samo još jedan primer podmetanja lažnih informacija široj javnosti...

 

"Jedinica nema nikakve veze sa hapšenjem"

Legija naglašava da je u noći hapšenja Miloševića neko pokušao da izazove opasan sukob vojske i policije.

Milorad Ulemek Legija

*Foto: Profimedia

Umalo poginuo u noći hapšenja

Milorad Ulemek otkriva i da je u noći hapšenja bivšeg predsednika umalo poginuo.

- Te večeri sam umao poginuo. Metak ispaljen iz vile "Mir" me je okrznuo po vratu i samo luda sreća me je sačuvala te noći. I dan-danas čuvam tu jaknu sa kapuljačom kroz koju je metak prošao...

- Jedinica nije imala nikakve veze sa sramnim činom hapšenja predsednika. Jedini zadatak JSO te noći bio je da preuzme obezbeđenje objekta vile "Mir", što je vojska dobila nalog da se povuče i prepusti taj objekat MUP. Naravno, neko je te noći namerno hteo da izazove oružani sukob između vojske i JSO. Samo hladne glave nas nekolicine sprečile su da do tog sukoba dođe – nastavlja Legija priču o hapšenju Miloševića. On tvrdi da je naređenje za "napad" dao ondašnji bivši šef Državne bezbednosti.

Na kraju, Legija potvrđuje da se u noći hapšenja i lično video sa Slobodanom Miloševićem:

- Te noći sam se video sa predsednikom Miloševićem i kasnije omogućio mirnu komunikaciju između njega i nadležnih organa.  

 

(SrbijaDanas.com)

Scroll to top