Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio da je došlo vreme da SPS dovede u red, jer je dara prevršila meru. Dačić povodom nedavnih turbulencija u partiji kaže da će njegovi partijski drugovi ubuduće morati da se bave politikom, a ne tračarenjem...

- Poručio sam im da se polemike koje pojedinci u SPS vode u javnosti, ne vode ni u jednoj partiji i da statut mora da bude primenjen. Statutarna komisija je ocenila da postoje osnovi za pokretanje disciplinskog postupka. To nije samo moja stvar već stvar cele partije. Nisam bio dovoljno oštar što mi mnogi zameraju. Od kada sam na čelu SPS niko nije isključen iz stranke, ali sada je dara prevršila meru - kaže Dačić u intervjuu za Kurir.

Lider SPS ističe da dok on vodi ozbiljnu politiku neki se u stranci svađaju i da u novinama čita kako se partija raspada.

{adselite}- Kako može da se raspada nešto što se dovodi u red?! Zatežu se svi organi stranke... Nije to čistka, nego uvođenje reda. kako bi Gorbačov rekao - perestrojka - navodi Dačić.

Na pitanje da li članovima stranke ukida pravo na mišljenje i da li je SPS Gestapo kako tvrdi nedavno isključeni funkcioner stranke Nenad Borovčanin, Dačić odgovara:

- Od kada je Borovčanin ušao u SPS, a ja sam ga doveo, nikad se nije javio za reč. Ja sam ga postavio na mesto državnog sekretara i ne mogu da verujem da je sve to vreme sve bilo u redu i to nije bio Gestapo, a sada je Gestapo.

Dačić ističe da bio previše popustljiv i da su ljudi pomislili da u partiji nema hijerarhije.

Govoreći o odlasku Dijane Vukomanović iz SPS, lider socijalista kaže da je ona njegova školska drugarica i da to što je ona uradila o nikad ne bi.

- Obavestila me je pet minuta pre nego što je to uradila. Rekao sam joj da se to tako ne radi, da treba prvo da se javi meni, da razgovara sa mnom, pa da radi šta hoće. Sve one koji misle da je ovo u SPS Gestapo posavetovao bih da odu u drugu partiju i da pokušaju da napadnu nekog, pa da vide kako to izgleda - poručuje Dačić, uz opasku da i sam ima mnogo razloga zbog kojih bi mogao da napusti SPS:

- Pa znate li vi koliko ja tek imam razloga da napustim SPS? Ali nisam zato što je to moja kuća, gde ću da idem? Svaki dan pomislim da odem... Ali se trudim da nastavim dalje!

Dačić kaže da ga više ne interesuje ko pšta u partiji priča i da će svako morati da se ponaša u skladu sa Statutom stranke.

- Neću da novine svoj tiraž prave na svađama u SPS i tačka! Ko neće, doviđenja, ćao! Da budem jasan, mislim na svakog pojedinačno. Hoću da kažem da se SPS nije plašio ni DOS, ni NATO bombi, ni isključivanja Baneta Ivkovića, ni Vučelića, Vulina... Pa mi smo preživeli nešto što niko nije preživeo. Mora da postoji jedno mišljenje u partiji - kaže Dačić.

Upitan da li se premijer Aleksandar Vučić raspitivao za dešavanja u SPS, Dačić kaže:

- Ma ne, što bi me pitao? On je dovoljno iskusan političar da zna da se ništa ne dešava. Pada samo onaj koji se klon padu, a ja to nisam - zaključuje Dačić.

(Kurir)

Scroll to top