Bio sam kod mosta na Savi 1984. kad se s njega bacio Branko Ćopić. Malo kasnije, jedna žena, koja mi je radila natalnu kartu, kazala mi je da sam sudbinski povezan s našim stradalim književnikom. Uplašio sam se, nisam znao na šta misli... A onda, u narednim godinama, spasao sam 29 samoubica kod Pančevačkog mosta, priča beogradski alas Renato Grbić.

Renato je, naime, pre 32 godine sa devojkom sedeo ispod mosta na Savi u produžetku Brankove ulice, koji se tada se zvao Most bratstva i jedinstva. Ugledao je čoveka kako pada i udara o beton, a ubrzo su se na mostu pojavili plavi "pezejci", koje je tada vozila policija.

- Odmah sam shvatio da se ubio neko bitan, ali tek sutradan sam saznao da je reč o Branku Ćopiću - priča Grbić.

 

Spasao ubicu

Tih godina imao je splav kod Karaburme, a onda se preselio na levu stranu Dunava, kod Pančevačkog mosta, gde i danas ima restoran.

- Kad sam spasao prvog samoubicu, odmah sam se setio one žene i natalne karte i shvatio da je dosta toga pogodila - navodi Renato kroz smeh.

Najupečatljiviji momenat dogodio mu se 2010, nakon što je Ljiljana Mitić ubila bivšeg muža i ćerku ispred restorana "Madera" u centru Beograda, a onda skočila s mosta.

- Ja sam na vestima čuo za ubistvo, a onda sam izašao na reku u ribolov. U jednom trenutku zove me drugar i kaže da neka žena u blizini Pančevca zapomaže. On je pre mene stigao čamcem do nje i držao je za ruku. Međutim, žena je bila krupna, migoljila se. Prišao sam, uhvatio je za miške i ubacio u čamac. Ona je nešto mumlala, gledala me onim krupnim očima... Taj prizor nikada neću zaboraviti. Mnogi su me posle kritikovali što je nisam pustio da se udavi, kad je takva. Ali ja nisam taj koji sudi. Desetak dana nakon toga umrla je od hipotermije u bolnici - objašnjava Renato.

* AP photo

Jula prošle godine radnik jedne novosadske firme radio je na Pančevcu kad je propao kroz lim u Dunav.

Renatu je tad u gostima bio prijatelj Milan Radosavljević, koji 35 godina živi u Meksiku. Istrčali su iz kafane i isplovili da pomognu radniku.

- Našli smo ga kako se drži za neku gredu. Tu je plovni put, mogao je da padne na neki brod i da nastrada. Kolege su ga gledale s mosta, nemoćne... Uhvatili smo ga, uneli u čamac i odvezli do kafane. Kažem mu: "Druže, sad ćemo ti i ja da popijemo po rakijicu". On mi reče da nema para. Ja u šoku, kažem mu da mu ne treba nikakav novac. Seli smo za sto, uzeli po rakijicu, kad je naišao njegov šef i počeo da viče na njega što pije na radnom mestu! Kao, pomisliće gazde da je pao jer je bio pijan! Nisam mogao da verujem! - kaže Grbić.

 

Mesec dana kasnije taj radnik je udao ćerku, ali Renatu se nije javio. Hrabri alas priznaje da mu je krivo zbog toga.

- Ne treba mi ni "hvala" ni nešto materijalno, taman posla. Ipak, voleo bih da se ljudi jave da popričamo malo. To bi mi nekako prijalo. Skoro sam bio na svadbi devojke koju sam spasao kada je imala 18 godina. Dobila je i dete. To je osećaj koji vam ne mogu rečima opisati. Sećam se i male Alise, koja je zbog dečka skočila. Spasem je ja i pitam: "Dušo, pa što si to uradila?" Kaže, zbog dečka. Pitah je da li bi dečko zbog nje skočio, kaže ona da ne bi. Onda mi je uplakana tražila mobilni da se javi mami - dodaje Renato.

Amer se zabrinuo ko će da ga menja - Renato je pre nekoliko godina rešio da poseti Ameriku, pa je aplicirao za vizu.
- Otišao sam u američku ambasadu sa hrpom papira. Dočekuje me naš čovek, prepoznaje me i ljubazno mi daje "zeleno svetlo". Na kraju dolazim do jednog crnoputog Amera. On me gleda onako "sa visine". Pita da li sam ja onaj što spasava ljude. Ja klimnem glavom. Pita šta ću u Americi, ja kažem da idem u posetu prijateljima. A onda, onako ozbiljno, pita me ko će da spasava ljude dok ja nisam u Beogradu. Ja u čudu, kažem mu da imam dva odrasla sina, da će me oni zameniti. On se nasmejao i sledećeg dana dobio sam vizu - priča Renato.

Renatovo žitije

Renato je privukao pažnju mnogih svetskih medija, a snimani su i dokumentarci o njemu.

- Neki američki režiser bio je u januaru kod mene i izrazio želju da napravi film o mom životu. Kaže, šteta je što ne živim u Americi jer bih kod njih imao status nacionalnog heroja. Međutim, dobio sam ja i brojne nagrade u našoj zemlji, a čujem da su me predložili za Orden patrijarha Pavla, što je izuzetna čast za mene - kazao je Renato. 

(Informer)

Scroll to top