BalkansPress

Dobro došli!

Srbi ne treba da se stide svoje istorije i svojih postupaka od 90-tih godina XX veka do prvih 10 godina XXI veka, jer su jedini narod na svetu koji se suprotstavio nasilju, bezakonju i pokušaju vladanja svetom iz jednog centra“, poručila je ruski akademik Jelena Guskova.

"Upravo je Srbija 17 godina branila granice pravoslavlja i slovenstva pružajući mogućnost usporenom medvedu, kao što je Rusija, da postane svestan svoje uloge, zadatka i mogućnosti pružanju otpora negativnim pojavama", rekla je Guskova na promociji svojih knjiga „Kosovo i Metohija, rat i uslovi mira“ i „Balkanski putevi i sumanuto raskršće“ u Ruskom domu u Beogradu.

Ona je istakla da su se upravo u godinama krize ispoljile sve osnovne crte srpskog karaktera, među kojima su humanost, plemenitost, idealizam, beskompromisnost, čast, hrabrost, heroizam, težnja ka slobodi, solidarnost i životna snaga u uslovima siromaštva i nesreće.

 

Profesor Uroš Šuvaković na promociji je rekao da je Guskova u svojoj knjizi dala naučno sagledavanje balkanskog prostora, između ostalog, na osnovu ruske arhivske građe od početaka kosovske krize sve do briselskog sporazuma Beograda i Prištine i da ona objektivno svedoči o jugoslovenskoj i srpskoj istoriji i zločinima NATO.

General Radovan Radinović ocenio je da je uzrok NATO agresije bila dugotrajna svedimenzionalna agresija NATO prema Jugoslaviji, koja je počela krajem 1980-tih godina u strastvenom antisrpskom projektu, koji se zove razbijanje Jugoslavije

"Agresija je bila motivisana isključivo geopolitičkim razlozima – trebalo je raščistiti teren za nastupanje na istok i instaliranje novog svetskog poretka", zaključio je general Radinović.

“Černomirdin izdajnik“

Učesnici skupa su se osvrnuli i na ulogu ruskog mirovnog posrednika za okončanje bomardovanja – Viktora Černomirdina. NJega je Guskova nazvala izdajnikom, koji je izdao i naređenja ruskog predsednika Borisa Jeljcina, koji je, kako je istakla, tražio da prvo prestane bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, a zatim da se pregovara.

Guskova je navela da je tokom istraživanja došla do podataka koji svedoče da je Černomirdin potpuno prihvatio plan SAD, zato što mu je američki predsednik Bil Klinton obećao da će postati predsednik Rusije.

Scroll to top