BalkansPress

Dobro došli!

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ukazuje da mu je najteži zadatak zapadni Balkan, gde je dovoljna samo jedna varnica.

On je, u intervjuu nemačkom dnevniku Cajt, kazao da za zapadni Balkan, ali i sve druge južne i istočne susede EU važi - ili će Unija izvesti stabilnost ili će uvesti nestabilnost.

"To posebno važi za zapadni Balkan. Poredim ga sa tiganjom punog ulja. Dovoljna je varnica i sve je u plamenu. Dugoročno pomirenje u regionu može se postići samo kroz evropsku perspektivu", uveren je Han.

 

On je ukazao da je u interesu EU da na Balkanu postoji stabilnost, ali i dodaje da je taj region ekonomski zanimljiv.

"Tamo postoji ekonomski rast koji je duplo veći od evropskog proseka. Oko 20 miliona ljudi živi na zapadnom Balkanu. To je tržište koje se može razviti. On sadrži brojne šanse, ali su preduslov stabilnost, mir i vladavina prava", podvukao je Han.

Na konstataciju da je nedavno bilo tenzija između Beograda i Prištine, i na pitanje da li region više ide unazad nego što napreduje, Han je odgovorio da je taj događaj samo dokaz njegove teze da svaka zemlja napreduje, ali da taj napredak još nije na stabilnim osnovama.

balkan-rat

*Ilustracija

"Jedna pogrešna reč može voditi do izbijanja konflikta", upozorava Han.

Upitan da li je politička elita Srbije jasno orijentisana prema Evropi Han kaže: "Verujem da razumne snage u zemlji, a u njih ubrajam premijera Aleksandra Vučića, odlično znaju da evropska perspektiva nema alternativu, ako žele mir i blagostanje. Naravno da u Srbiji postoje još uvek političari koji neguju nacionalističku retoriku. To je kontraproduktivno, zato što to vodi u opterećenu prošlost umesto u pozitivnu budućnost."

Na pitanje da li su nacionalisti postali glasniji na Balkanu zato što je slabija EU Han je odgovorio da smatra Rusija nije ostala da sedi skrštenih ruku, a da, pored toga, u EU postoji i izazov da se podižu zidovi.

"Mi želimo miroljubivu saradnju sa Rusijom, ali Moskva bi morala imati interes za stabilno susedstvo. Rusija mora za sopstvene građane stvoriti ekonomski prosperitet, a što su tešnji odnosi to je bolje po sve, a to važi i za Rusiju", poručuje Han.

 

Odbacio je da Moskva na zapadnom Balkanu vodi takozvani hibridni rat, ali ukazuje da postoje dezinformacije i ciljano vršenje uticaja kako bi se podstaklo određeno raspoloženje.

Međutim, uveren je da to neće imati trajni uticaj.

U vezi RS i Milorada Dodika Han je kazao da ne veruje da prisilne mere mogu voditi ka uspehu.

"Možemo raditi s podsticajima. I Dodik je zainteresovan da učvrsti svoju poziciju. To je moguće samo sa EU. RS ima ekonomsku perspektvu samo ako sarađuje sa EU, a u to spada i poštovanje sudskih presuda u celoj BiH", podvlači Han.

Upitan da li je siguran da će sve države zapadnog Balkana jednog dana biti članice EU on je odgovorio da to mora biti cilj, ali da nema smisla govoriti o vremenskim perspektivama.

"Važno je da se sve političke snage u tim zemljama skoncentrišu na sprovođenje reformi. U to moraju biti uključeni građani. EU nije neko ko nameće, ali imamo jasnu poruku. Ako danas investirate onda dobijate sutra nešto natrag. Građani moraju osetiti da im se život poboljšava", rekao je on.

 

(Kurir.rs)

Scroll to top