BalkansPress

Dobro došli!

Donald Tramp, predsednik Sjedinjenih Američkih Država, odlučio je da iz korena promeni politiku na Balkanu i da je okrene u srpsku korist!

Šef SAD, kako tvrdi ugledni časopis „Amerikan spektejtor“, šalje posebnu delegaciju diplomata u BiH, Albaniju, Makedoniju, Grčku i na Kosovo. Glavni zadatak ove misije, koju predvodi republikanac Bob Gudlajt“, jeste da se spreči „favorizovanje nekih krugova nauštrb građana, institucija i regionalne stabilnosti“.

 

Američki stručnjaci smatraju da ovo zapravo znači da će Tramp povući „soroševske ambasadore“ sa Kosova, iz Albanije i Makedonije, ali i da će ukinuti sankcije predsedniku RS Miloradu Dodiku!

Hitna misija

Petnaestočlana ekipa diplomata, navodi „Spektejtor“, u ovu hitnu misiju krenula je u subotu s namerom da prekine „propalu Obaminu i Soroševu politiku“ na Balkanu.

U svakoj od navedenih zemalja ambasadori su ostatak Obamine administracije i nastavljaju da primenjuju nasleđenu politiku.

Zbog toga je teško zamisliti da će delegacija dobiti nepristrasne informacije od ambasada koje su snažno intervencionistički orijentisane i ambasadora koji su pristrasni. Državni sekretar Reks Tilerson prošle nedelje je najavio da SAD više neće nalagati drugima da usvajaju američke vrednosti.

Ambasade na Balkanu očigledno nisu dobile tu depešu, piše ovaj časopis, navodeći konkretne probleme na Balkanu koje američka delegacija treba da reši.

Komentarišući ove navode, Milorad Dodik kaže da su sankcije protiv njega želja pojedinaca.

– Sankcije su došle čudno, dva dana pre Trampove inauguracije, na koju sam bio pozvan. Očigledno je to nekome jako smetalo, posebno američkoj ambasadorki u BiH Morin Kormak, koja stvara tenzije. Očekivao sam da će Tramp ovaj potez povući ranije, jer je o tome pričao tokom kampanje. Verovatno tranzicija vlasti u Vašingtonu ide teško, pa se nisu mogle odmah očekivati promene. Dobro je što ova informacija dolazi posle izjave moralne nakaze i spodobe Vilijama Vokera da pravi „veliku Albaniju“. Pokazao je da je plaćenik i lažov kome nisu sporne šiptarske narko-pare… – ističe Dodik.

 

Sprečava haos

Marija Đorić iz Instituta za političke studije smatra da se uticaj stare SAD administracije oseća na Balkanu.

– Tramp želi da stvar uzme u svoje ruke i kontroliše situaciju, zato je poslao ljude od poverenja. Ipak, to ne znači da će američka politika na Balkanu biti promenjena sto posto – podvlači Đorićeva.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da se politika SAD na međunarodnom planu tek kristališe.

– Srbija treba da inicira da Vašington prilagodi politiku prema Balkanu, da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet država. Srbija treba da afirmiše potencijale za ravnopravnu saradnju i partnerstvo sa Amerikom – zaključuje Jovanović.

Krize koje, po pisanju ‘Spektejtora’, Trampovi izaslanici treba da reše*

BiH – slučaj „Kormak“

Ambasadorka Morin Kormak voli „haštag diplomatiju“ putem društvenih mreža i okršaje sa zvaničnicima. Ove godine, eskalacija prepucavanja s Miloradom Dodikom dostigla je vrhunac. Kormakova je naterala ministarstvo finansija da Dodiku uvede sankcije jer slavi srpski praznik Sveti Stefan 9. januara, dok ju je on proglasio „neprijateljem Srba koji nije dobrodošao u RS“.

Kosovo – „lažna vojska“

Za stvaranje Kosova zaslužnim se smatraju američki pritisak i kampanja bombardovanja. Američki ambasadori češće deluju javno nego diskretno. Na primer, zamenik sekretara Hojt Brajan Ji krajem marta otišao je u Prištinu da naredi nacionalnim liderima da odustanu od vojske. Ako SAD ne žele da Priština formira vojsku, nije trebalo godinama za to da ih treniraju i ohrabruju.

 

Makedonija – ‘tiranska platforma’

Pošto mu nije bilo dovoljno da loše upravlja sopstvenom zemljom, Edi Rama je posegnuo za susednom Makedonijom i izazvao duboku nestabilnost u zemlji i celom regionu. Rama je sazvao sastanak tri makedonsko-albanske političke stranke i izradio nacrt takozvane tiranske platforme, koja je opasan separatistički dokument koji preti samom identitetu Makedonije.

Albanija – Rama i Soroš

Edi Rama, lider Socijalističke stranke, blizak je prijatelj Džordža Soroša, čija je mreža angažovana u Albaniji i partner je ambasadi SAD u brojnim projektima, uključujući i projekat USAID za reformu pravosuđa. Tužioci tvrde da pokušavaju uspostaviti borbu protiv trgovine drogom i kriminala kao glavno pitanje, ali da ih ambasada odbacuje kao nešto što „nije američki problem“.

Grčka – Niz kriza

Američka vlada otvoreno podržava mlađeg levičarskog lidera Sirize Aleksisa Ciprasa. Može li se verovati ambasadoru Džefriju Pajatu da će dobro informisati Gudlajtovu delegaciju o katastrofalnom nizu kriza u Grčkoj? Verovatno ne. Pajat je poslat u Atinu iz Kijeva, gde je važio za produženu ruku onih koji su promovisali tamošnji puč, uključujući Džordža Soroša.

 

(Izvor: Intermagazin.rs)

 

Scroll to top