Nakon što je jedan istaknuti srpski medij u subotu objavio da svaka druga Srpkinja koja ima preko 30 godina nema dete, usledila je teorija zbog čega je to tako.

Navodno, glavni razlozi pada nataliteta u Srba su - ženski hedonizam i predugo školovanje koji dovode do izumiranja naše nacije. E, pa nacija je imala nešto da kaže na to. I to prilično glasno.

PROČITAJTE: Postavio 2 jednostavna pitanja, razbio hiljade veza i brakova: Smete li da odgovorite?

Pozorišna rediteljka, autorka i muzičarka Staša Koprivica među prvima je osudila iznešene osude.

 

"Evo, ja sam školski primer tridesetogodišnje Beograđanke koja ima dečka, ali nema dete. Kao prvo, optužiti bilo koga u Srbiji da živi hedonistički je u najboljem slučaju crni humor! U zemlji u kojoj se učiteljicama dodatno smanjuje ionako mizerna plata neko se usuđuje da spomene luksuz? I da pita tu ženu zbog čega nema dete?!", kaže Koprivica.

Rezultat slika za staša koprivica

*Staša Koprivica | Foto: PrintScreen

Njen stav deli i poznata srpska tviterašica i kolumnistkinja, koju mnogi znaju po pseudonimu Koza na Štiklama, a sebe predstavlja jednostavno kao Vanju.

"Kakav, bre, hedonizam u Srbiji, pa nije ovo Norveška. Smanjuju porodiljama plate a ovamo podstiču na rađanje. Pa ne razmnožavaju se žene prostom deobom, da se to samo tako desi, prebrineš i gotovo", priča tviterašica. Staša deli njeno mišljenje i naglašava da se interes deteta ne sme ispustiti iz vida.

PROČITAJTE: Rak grlića materice ubije najviše žena u Srbiji: Ovo je najefikasnija prirodna preventiva! (RECEPTI+UPUTSTVA)

"Nije dete brojka u statistici nataliteta. Porođaj je tek početak staranja o bebi. Nije to predmet. Govorimo o osobi koju treba izdržavati, školovati, brinuti o njoj godinama. Evo, ja imam tih famoznih trideset godina i čim sam ih napunila počelo je sa kako "kad ćeš dete", "ide zadnji voz", gotovo, kraj. Nisam sebična, niti sam poslednja žena na svetu sa tipom na pustom ostrvu, pa da od mene zavisi opstanak čovečanstva.  Nije moja dužnost da dižem natalitet po principu " kad ćeš iznajmiti matericu srpskoj naciji", gnevna je rediteljka.

Iako niko ne spori preciznost statističkih podataka, ženama je zasmetao ton teksta koji smatraju huškačkim.

"Došlo je do toga da se žene dele na uspešne i neuspešne prema tome da li su rodile, i sada se one međusobno glože oko toga koja je bolja, kao da su jedne drugima neprijatelji. Nije tu stvar 'ko je u pravu', tu nema tačnog odgovora, u pitanju je izbor i to najintimniji izbor jedne žene", kaže Koza na štiklama.

 

U celoj jednačini kao da su izostavljeni muškarci.

"Za dete je potrebno dvoje, a čak je i tada izazov izdržavati ga. Mojim prijateljima su nedavno ukrali kolica za bebu iz garaže. Samo ona vrede koliko i prosečna plata, a ljudi grcaju za svaki dinar. Toliko je loše. A ja sve to znam i i dalje želim dete.

Nije mi teško da ustajem u sred noći i dojim, niti da se posvetim bebi. Ali čak I da jeste, to je lični izbor svake žene. Žene, koja je već pod tolikim pritiskom da je potpuno neprikladno dodatno dolivati ulje na vatru", jasna je Staša.

PROČITAJTE: MRTAV SI, AKO OBJAVIŠ PORNIĆ! Karleušin otac pretio Vranješu: ŽESTOKI MOMCI posetili njegovu porodicu u Banjaluci, supruga i roditelji u šoku

I Vanja koja je na pragu tridesete podržava svoje sunarodnice koje su izabrale da im ta brojka ne definiše život.

"I da imam 22 godine i četvoro dece uvredila bih se. I moja majka smatra da je ton teksta uvredljiv iako ima mene. Te priče 'rodila sam kao podstanarka sa platom od dve marke' ili 'nema idealnih uslova za rađanje deteta, bitno je roditi ga' ne znače ništa. Jedina bitna stvar je da dete bude izbor, a ne obaveza jer drugačije ni te majke, a ni to dete nisu zaslužili".

Scroll to top