BalkansPress

Dobro došli!

Slučaj Vladana Jokića, gradonačelnika Kotora, koji bi bez obzira na to što je rođen i odrastao u tom gradu, mogao da ostane bez crnogorskog pasoša, ponovo je pokrenulo jedno od spornih i teških pitanja između Srbije i Crne Gore - dvojno državljanstvo.

 

Suma sumare, oni koji u Crnoj Gori imaju dvojno, tj. i državljanstvo Srbije po zakonu to ne smeju, pa bi mogli biti pozvani na sud - da se odreknu jednog od njih.

*FOTO: FONET

Tim povodom jedan Srbin iz Crne Gore napisao je na svom Fejsbuku pismo koje prenosimo u celosti:

"Draga moja državo, Crna Goro,

čujem da ste ovih dana raspoloženi da oduzimate državljanstva nama koji smo rođeni, odrasli, padali, ustajali, pili, napijali se, slinili, čistili se - ovđe đe smo još, iako nas izgleda ćerate koliko ste kadri.

Ćerate nam đecu, ćerate i nas, ali nećete oćerati.

Jer vi ne znate razliku između zemlje, otadžbine i države. Vi mislite da je to jedno! A nije! Jer država to ste vi - a zemlja to smo mi!

Čujem da ljudima, najprije mojim rođacima koji žive u Srbiji, i kojima je Srbija dala pasoše, ali su ove naše (CRNE) gore list tražite ovog ljeta da vam se prijavljuju kao stranci! Kao uljezi!

 

Što, da ne biste da ih pratite - da nisu možda teoristi kukala vam majka!

Zar da vam se moja sestra, odrasla u ovom kršu prijavi da je došla svojoj majci!? Da potpiše da je na svom ognjištu? 24 sata od dolaska!

Za svojih 40 godina nijesam čuo da je ijedna država nekome oduzela državljanstvo samo zato što je državljanin neke druge zemlje postao? Neka me neko od pravnika i stručnjaka, a kod nas ih ima mnogo, slobodno demantuje...

Je li to Evropa? Je li to normalno?

*FOTO: REUTERS

Je li time ucjenjujete ljude? Da budu "samo Crnogorci"?

Nema, došli smo do Kafke.

Još malo ćemo se na sudu izjašnjavati da li smo pojeli crnogorski ili srpski doručak! Njeguški pršut ili zlatiborski sir?

Aman, braćo, uzmite se u pamet, poštujte malo svoje građane, iako su ostvarili prava u drugim zemljama, ostavite im ih, ostavite im dostojanstvo, ne pozivajte ih na sud!

Valjda vam je toliko obraza ostalo!" - stoji u pismu.

(Espreso.rs)

Scroll to top