BalkansPress

Dobro došli!

Katalonija se neće odvojiti od Španije 1. oktobra, a neće ni kasnije, kaže Feran Brunet, doktor ekonomskih nauka, profesor Autonomnog univerziteta u Barseloni. Brunet smatra da bi nakon odvajanja u Kataloniji došlo do ekonomskog kolapsa.

Prema njegovim rečima, stanovnici tog regiona već osećaju ekonomske posledice borbe za nezavisnost, jer je Vlada Katalonije tokom 30 godina potrošila 20 milijardi dolara za "separatističku propagandu".

Brunet ističe da na evropskoj rejting listi konkurentnosti Barselona zauzima 153. poziciju, a Madrid 83, od ukupno 262 grada.

"Kao što vidite, Barselona nije nikakav Holivud“, dodaje on.

 

Sa druge strane, ekonomista iz Barselone Modest Ginhoan kaže da Katalonija daje državi 16 milijardi evra više nego dobija od nje i upravo to je razlog zašto taj region ima veliki deficit budžeta.

Ginhoanove stavove deli veliki broj katalonskih ekonomista, koji smatraju da će nezavisnost omogućiti Barseloni da efikasnije upravlja budžetom i infrastrukturom, koje trenutno zavise od Madrida.

Pristalice nezavisnosti tvrde da će otcepljenje od Španije dovesti do stvaranja 71.000 novih radnih mesta, ali Feran Brunet kaže da će stanovništvo biti mnogo siromašnije nego sada. Ekonomista podseća da Katalonija godišnje prodaje ostatku Španije robu i usluge ukupne vrednosti od 44 milijarde evra. To je više od vrednosti katalonske robe koja se plasira na tržište EU (37 milijardi) ili na tržišta drugih zemalja (22 milijarde).

Referendum o nezavisnosti Katalonije zakazan je za 1. oktobar.

Scroll to top