BalkansPress

Dobro došli!

Mi ćemo smanjiti tu vrstu susreta sa američkim zvaničnicima, videćemo u kojem pravcu će se stvari dalje odvijati. Ovo što su uradili LJubiši Dikoviću, ne može ostati bez odgovora srpske strane, u smislu da i mi bilo kojoj američkoj vojnoj delegaciji koja želi da dođe u Srbiju, možemo da kažemo, ne možete da uđete, kaže Miroslav Lazanski.

 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu odbila je da izda vizu načelniku Generalštaba LJubiši Dikoviću.

Beogradski mediji tvrde da su Amerikanci pozvali Dikovića da održi vojna predavanja u SAD, ali su potom odbili da mu izdaju vizu zbog toga što je, kako navode, prisustvovao rusko-beloruskoj vojnoj vežbi u septembru prošle godine.

Miroslav Lazanski kaže da nije siguran da je to pravi razlog neizdavanja vize, ali da je svakako reč o pritisku na generala Dikovića kao načelnika Generalštaba. Možda je to poruka zbog nevladinih organizacija koje stalno imaju pritužbe na njegovo ponašanje u vreme rata na Kosovu i Metohiji, kaže Lazanski.

On otkriva kakvo je objašnjenje dobilo Ministarstvo odbrane Srbije zbog neizdavanja putnog odobrenja prvom oficiru srpske vojske.

– Kad je Ministarstvo odbrane službeno pitalo Ambasadu SAD o čemu se radi, oni su rekli da je to stav konzularnog odeljenja. To je takođe jedna vrsta licemerja. Niko ne može da mi kaže da to odeljenje samostalno donosi odluke mimo Stejt departmenta ili Ambasade. Oni su se tako ’izvukli‘, to ostaje kao jedna vrsta saznanja uz ono što doživljavamo. I Ivicu Dačića kao ministra spoljnih poslova, kada je išao na sastanak u Vašington, praktično su svukli i izuli iz cipela na aerodromu, to nam govori kako nas Amerikanci tretiraju, kaže Lazanski.

On dodaje da u ovoj situaciji Srbija mora da pokaže dostojanstvo, a pre svega da poštuje samu sebe, bez obzira na ekonomsku ili vojnu moć, jer nas u suprotnom neće poštovati ni druga strana.

– Prema mojim saznanjima, Ministarstvo odbrane će na neki način postupiti recipročno, kaže Lazanski.

 

– Mi ćemo smanjiti tu vrstu susreta sa američkim zvaničnicima, videćemo u kojem pravcu će se stvari dalje odvijati. Mislim da ovo što su uradili Dikoviću ne može ostati bez odgovora srpske strane, u smislu da i mi bilo kojoj američkoj vojnoj delegaciji koja želi da dođe u Srbiju možemo da kažemo: “Ne možete da uđete”. NJima nisu potrebne vize, ali možemo im to pokazati na drugi način. Bila bi to neka vrsta šizofrenije, da dođe neka američka vojna delegacija u Srbiju, a naš načelnik Generalštaba nije dobio vizu za Ameriku, ocenjuje Lazanski.

On ipak ne veruje da bi zbog uskraćivanja vize za put u SAD generalu Dikoviću moglo da dođe do otkazivanja dogovorenih zajedničkih vojnih vežbi sa NATO-om.

– Ne treba mešati ovu vrstu saradnje i posete američkih vojnih zvaničnika Beogradu. Ukoliko, recimo, želi da dođe neki američki general u posetu Srbiji u okviru saradnje s Nacionalnom gardom Ohaja, mi jednostavno možemo da mu kažemo da se za to nisu stekli uslovi. Ako ne pokažete neku vrstu reciprociteta, onda ste nula u međunarodnim odnosima, podvlači Lazanski.

Na kraju, Lazanski kaže da je, ako je sporno Dikovićevo prisustvo na vojnoj vežbi Rusije i Belorusije u septembru prošle godine, važno reći da su toj vežbi prisustvovali i američki vojni posmatrači.

(BalkansPress / Pravda.rs)

Scroll to top