Kosovo i Metohija, zajedno sa svim svojim prirodnim resursima, vredi 500 milijardi dolara, dok je ekonomska cena ostatka Srbije (zajedno sa AP Vojvodinom) 200 milijardi dolara. Navodi se u najnovijem izveštaju američke CIA-e.

Ovaj izveštaj uklanja svaku sumnju o pravim razlozima otimanja južne srpske pokrajine. Surova istina konačno izlazi na svetlost dana – istina da ključni razlog brutalne antisrpske propagande, NATO agresije na SRJ i politike sankcija sa ciljem pravljenja veštačke „kosovske nacije“ i zaokruživanja „kosovske države“ nije nikada bila zaštita kosovskih Albanaca od „politike represalija i zatiranja“ koju je navodno sprovodio zvanični Beograd.

 

Ključni razlog rasparčavanja Srbije oduvijek je bio uzurpacija i eksploatacija ogromnih količina rudnih bogastava kojima raspolaže južna srpska pokrajina i strateška kontrola kosovsko-metohijske oblasti sa ciljem lakšeg geopolitičkog prodiranja ka Istoku, prema ruskim granicama.

„Nezavisno Kosovo“ je samo jedna od kockica u velikoj američkoj geopolitičkoj slagalici opkoljavanja i obuzdavanja Rusije, poznatoj pod imenom „strategija Anakonda“.

Kosovo i Metohija pored svog neprocjenjivog državotvornog, istorijskog i kulturno-duhovnog značaja ima za Srbiju i strateški važnu ekonomsku i bezbjednosnu komponentu. Zbog toga borba za njegovo očuvanje u sastavu Srbije mora biti još odlučnija i promišljenija. Svjesna njegove geopolitičke i geostrateške važnosti, nijedna ozbiljna i odgovorna država ne bi odustala od borbe za takav deo svoje teritorije. Ne smije ni Srbija!

(Danijel Igrec je magistar međunarodnog prava, autor je više geopolitičkih, političkih i pravnih analiza, učestvovao je na raznim međunarodnim i domaćim konferencijama i tribinama posvećenim aktuelnim političkim temama u zemlji i svijetu. Jedan od najglasnijih protivnika Briselskog sporazuma, član Glavnog odbora političke organizacije Srpski sabor Zavjetnici i član rukovodstva novoosnovanog Nacionalnog savjeta Srba Slovenije)

(BalkansPress / Sedmica)

Scroll to top